logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Gerhard EmrichDr. med. Daniel DesalmandDoris Zumbühl)
Hipertensioni arterial: konstatohet gjatë matjes së tij.
Hipertensioni arterial: konstatohet gjatë matjes së tij.

Matja e tensionit arterial nëpërmjet aparatit me shirit në krah dhe me stetoskop në vesh jep informacion mbi presionin në qarkullimin arterial. Zemra, duke u tkurrur dhe lëshuar si një muskul i vetëm, pompon gjakun në arterie. Pikërisht në varësi të nivelit të presionit të ushtruar apo lëshimit të muskulit të zemrës, ndodh përkatësisht rritja dhe ulja e tensionit arterial. Pulsi reflekton kurbën e tensionit. Vendi ku lind presioni i gjakut janë pikërisht enët e gjakut.

Ndër këto të fundit, arteriet janë ato që mund të tkurren dhe lëshohen, pasi muri i tyre përmban edhe ind muskular.

Presioni arterial varet nga:
 • Vëllimi i gjakut
 • Rezistenca e enëve të gjakut
 • Funksioni pompë i zemrës

Vlerat e tensionit arterial tek një i rritur:

Tensioni arterial shprehet me dy vlera: vlera e sipërme (sistolike), që i korrespondon tensionit më të lartë, dhe vlera e poshtme (diastolike), që i korrespondon tensionit më të ulët brenda enëve të gjakut. 

 • Përshkrimi Vlerat e sipërme (sistolike) Vlerat e poshtme (diastolike)
 • Vlerat e sipërme normale 120-129 mmHg 80-84 mmHg
 • Vlerat e sipërme në kufirin e sipërm të normës 130-139 mmHg 85-89 mmHg
 • Hipertension grada I 140-159 mmHg 90-99 mmHg
 • Hipertension grada II 160-179 mmHg 100-109 mmHg
 • Hipertension grada III  > 180 mmHg  > 110 mmHg

Vlera e tensionit arterial varet nga mosha. Me rritjen e moshës, ajo ka tendencë të rritet, për shkak të humbjes së elasticitetit të mureve të enëve të gjakut.

Veçanërisht tek personat e moshuar, tensioni arterial mund të kapë vlera më të larta për shkak të kalcifikimit të arterieve.

Tensioni arterial shumë i lartë favorizon zhvillimin e arteriosklerozës (kalcifikimit të arterieve). Në rastet e rënda, kjo arteriosklerozë mund të jetë përgjegëse për një infarkt miokardi (ataku i zemrës) ose aksident cerebral (infarkt ose hemorragji në tru).

Dallohen dy tipe të hipertensionit arterial:

 1. Hipertensioni arterial parësor (thelbësor), shkaku i të cilit nuk është ende i njohur. Ai përfaqëson një sëmundje në vetvete.
 2. Hipertensioni arterial dytësor: bëhet fjalë për një hipertension të fituar pas një sëmundjeje themelore, siç është psh. insuficienca renale (dobësimi i funksionit të veshkave), sëmundja e arterieve të veshkave, ose çrregullimet hormonale.
Faktorët e rrezikut
Hipertensioni arterial: shenjat e para janë dhimbje koke dhe marrje mendsh.
Hipertensioni arterial: shenjat e para janë dhimbje koke dhe marrje mendsh.

Rritja e tensionit arterial shpesh ndodh pa simptoma. Kjo mund të jetë mjaft e rrezikshme, pasi një tension i lartë mund të provokojë dëmtime të  trurit, veshkave, zemrës dhe syve.

Shenjat e para të alarmit mund të shfaqen në formën e:

Situatat e urgjencës:

Hipertensioni arterial: diagnoza kërkon matje të rregullta.
Hipertensioni arterial: diagnoza kërkon matje të rregullta.
Për vendosjen e diagnozës së hipertensionit arterial, janë të nevojshme:
Hipertensioni arterial: trajtimi bëhet me një ose disa medikamente të kombinuara, në varësi të stadit të tij.
Hipertensioni arterial: trajtimi bëhet me një ose disa medikamente të kombinuara, në varësi të stadit të tij.

Hapi i parë i trajtimit të hipertensionit arterial konsiston në evitimin ose korrigjimin e faktorëve të rrezikut (ndërprerja e duhanit, alkoolit, rënia në peshë, aktiviteti i rregullt fizik), ose në trajtimin e sëmundjeve themelore, që kanë shërbyer si shkak për rritjen e tensionit arterial. Si të tilla mund të përmendim: diabetin, kolesterolin e lartë, funksionin e shtuar të gjendrës tiroide, funksionin e shtuar të gjendrave mbiveshkore, etj.

Medikamentet

Medikamentet klasifikohen në këto grupe:
 • Frenuesit e enzimës së konversionit dhe antagonistët e receptorëve të angiotenzinës: veprojnë mbi hormonet që rregullojnë tensionin arterial.
 • Diuretikët: nxisin eleminimin e lëngjeve dhe të kripës nga organizmi, duke ulur në këtë mënyrë vëllimin qarkullues dhe tensionin arterial.
 • Beta-bllokuesit: pakësojnë vëllimin e gjakut të hedhur nga zemra dhe shpeshtësinë e rrahjeve të zemrës (frekuencën kardiake).
 • Alfa-bllokuesit: pakësojnë tensionin arterial nëpërmjet lëshimit të enëve të gjakut.
 • Antagonistët e kalciumit: pakësojnë tensionin e enëve të gjakut, duke pakësuar kështu edhe punën e muskulit të zemrës.

Është thelbësore ndjekja e rregullt e trajtimit të përshkruar nga mjeku kardiolog ose hipertonist, në mënyrë që të parandalohet zhvillimi i dëmtimeve afatgjata në organe të rëndësishme të trupit.

Çfarë mund të bëjmë vetë?

Është tepër e rëndësishme të matet rregullisht tensioni arterial në shtëpi ose tek mjeku. Pacientët duhet të pajisen me një ditar ku të shënojnë vlerat e tensionit të matura gjatë ditës, për periudhat midis konsultimeve të radhës nga mjeku.

Gjithashtu i rëndësishëm është ndryshimi i mënyrës së jetesës, që mund të konsistojë në:

 • Ndërprerjen e duhanit, të alkoolit dhe drogave të tjera
 • Ushqyerje e varfër në kripë dhe yndyrna, dhe e pasur në fruta dhe zarzavate
 • Ushtrimi i rregullt i një sporti me intensitet të lehtë (noti, ecja, çiklizmi, etj)
 • Teknikat e relaksimit dhe pakësimit të stresit (joga)

Arterioskleroza është një proçes që varet nga mosha, dhe është mjaft e favorizuar nga një hipertension arterial shoqërues. Ndër sëmundjet dytësore, që janë pasojë e hipertensionit, mund të përmendim:

Dr. med. Gerhard Emrich

Gerhard Emrich ka studiuar Mjekësi në Vjenë. Ai është një gazetar mjekësor me shumë vite përvojë në shkrime mjekësore.

Dr. med. Daniel Desalmand

Daniel Desalmand ka studiuar Mjekësi në Bern. Pas diplomimit, ai ka patur një përvojë të gjatë klinike në Kirurgji dhe Mjekësi të Brendshme përpara se t'i kushtohej gazetarisë shkencore.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Përdoruesit kanë vizituar po ashtu...