logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDr. med. Gerhard EmrichDr. med. Daniel DesalmandDoris Zumbühl)
Aborti: fetusi në barkun e nënës.
Mediscope
Aborti: fetusi në barkun e nënës.

Aborti përkufizohet si një ndërprerje e shtatzënisë përpara lindjes së fetusit. Ai përfaqëson ndërlikimin më të shpeshtë të shtatzanisë.

Flitet për abort kur fëmija nuk tregon asnjë shenjë jete, si psh. frymëshkëmbim, rrahje të zemrës ose pulsim të kordonit umbilikal (të kërthizës së bebit) dhe kur pesha e tij është nën 500 g. Kufiri i lejuar i kryerjes së abortit është deri në javën e 24-t të shtatzënisë. Rreziku për abort është i pranishëm tek rreth 20% e të gjitha grave shtatzëna. Sa më e madhe të jetë mosha e gruas shtatzënë, aq më i madh është rreziku për abort.

Gjithsesi, sa më e madhe të jetë mosha e shtatzënisë, aq më i vogël është rreziku për të humbur fëmijën. 

Format e aborteve janë:

 • Rreziku për abort: përfaqëson etapën që i paraprin abortit. Në rast se trajtohet në mënyrë korrekte, shtatzënia mund të vazhdojë normalisht.
 • Aborti spontan (pa dashje): konsiston në nxjerrjen spontane të fetusit, pa u ndikuar nga faktorët e jashtëm. Shkaku i këtij tipi është shpesh i panjohur.  
 • Aborti përzgjedhës (selektiv): ndodh në rastin e një shtatzënie të iimplantuar keq, ose në rastin e vdekjes pa simptoma të embrionit.
 • Aborti i detyruar: konsiston në ndërprerjen e shtatzënisë nëpërmjet proçedurave instrumentale ose përdorimit të medikamenteve.
 • Aborti i përsëritur: quhet i tillë nëse gruaja ka patur më shumë se 3 aborte gjatë jetës së saj.

Sipas studimeve të viteve të fundit, vetëm rreth 30% e shtatzënive realizohen deri në fund. Shpesh, vdekja e fetusit ndodh në një stad shumë të hershëm dhe për pasojë shtatzënia kalon pa u vënë re.

Shkaqet e lidhura me nënën në rastin e abortit spontan:

 Shkaqet e lidhura me fëmijën:

 Shkaqe të jashtme

 Shkaqe të lidhura me babain e fëmijës

 • Çrregullime gjenetike, të tilla si anomalitë e spermës.


Aborti: dhimbje e fortë e barkut, në formën e kontraktimeve të dhimbshme.
Fotolia 45390581 drubig-photo
Aborti: dhimbje e fortë e barkut, në formën e kontraktimeve të dhimbshme.

Në rastin e dhimbjeve të mëdha në fundin e barkut dhe/ose të hemorragjive vaginale gjatë shtatzënisë, duhet të konsultohet një mjek menjëherë, edhe nëse simptomat nuk janë domodoshmërisht shenja të një aborti. Pothuajse gjysma e grave me hemorragji gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë përfundojnë me abort.

Ankesat dhe simptomat që mund të lajmërojnë një abort:

 • Hemorragjitë, që mund të jenë edhe thjesht humbje  të vogla të gjakut
 • Kontraktime të dhimbshme (tkurrje) të mitrës
 • Zbehja e shenjave karakteristike për shtatzëninë, si mungesa e tensionimit të gjinjve, ndërprerja e të përzierave në mëngjes
 • Temperaturë (rrallë)
 • Në rastin e dobësisë së qafës së mitrës, është mjaft i shpeshtë aborti pa dhimbje dhe pa kontraksione.

Ekzaminimi ekografik në rastin e një dyshimi për abort.
Ekzaminimi ekografik në rastin e një dyshimi për abort.
Diagnoza e abortit bazohet tek:
 • Informimi i mjekut obstetër-gjinekolog mbi simptomat e pacientes (hemorragji, dhimbje gjatë shtatzënisë).
 • Ekografia obstetrikale
 • Dozimet hormonale
 • Egzaminimi i indeve, nëse placenta është nxjerrë jashtë trupit
 • Analizat laboratorike: përcaktimi i grupit të gjakut dhe faktorit Rezus, nëse nuk janë të disponueshëm në momentin e konsultës nga specialisti.

Pas një aborti, është i nevojshëm kyretimi (pastrimi).
Pas një aborti, është i nevojshëm kyretimi (pastrimi).

 Masat e përgjithshme

 • Në rastin e rrezikut për abort, duhet të kryhet në mënyrë urgjente shtrimi në spital i pacientes, me regjim shtrati, mbikqyrje nga personeli mjekësor dhe përdorim të medikamenteve.
 • Eleminimi ose trajtimi i faktorëve të rrezikut. Më pas, është mjeku ai që do të vendosë nëse është i nevojshëm regjimi i shtratit për gruan shtatzënë.

Trajtimi medikamentoz

 • Në rastin e rrezikut për abort: përdorimi i medikamenteve tokolitike, që frenojnë kontraktimet e mitrës, si dhe të qetësuesve nëse është e nevojshme.
 • Në rastin e abortit jo të plotë, medikamente me efekt nxitës të tkurrjeve uterine, në mënyrë që të nxitet aborti i plotë.
 • Tek gratë me faktor Rezus negativ, rekomandohet injektimi i antitrupave, për të parandaluar një mospërputhje të faktorit Rezus ndërmjet nënës dhe fëmijës gjatë një shtatzanie të ardhshme.

Operacionet

Kyretimi (pastrimi i mukozës së mitrës): pas një aborti, është shpesh i nevojshëm kyretimi. Ai bëhet nën efektin e anestezisë së përgjithshme. Më pas, indet e marra gjatë kyretimit i nënshtrohen  egzaminimit mikroskopik.  

Lidhur me ndërlikimet, duhet të dimë që:
 • Një abort i vetëm nuk pasohet domosdoshmërisht nga aborte të tjera gjatë shtatzënive të ardhshme. Ecuria e këtyre të fundit varet nga shkaku i abortit të mëparshëm dhe nga mënyra e trajtimit të tij.
 • Rreziku për të patur një abort tjetër rritet me numrin e aborteve të kaluara.
 • Abortet e përsëritura kanë nevojë për një bilanc mjekësor tepër të detajuar, për të identifikuar shkaqet e mundshme.

 Ndërlikime të tjera të abortit:


Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Dr. med. Gerhard Emrich

Gerhard Emrich ka studiuar Mjekësi në Vjenë. Ai është një gazetar mjekësor me shumë vite përvojë në shkrime mjekësore.

Dr. med. Daniel Desalmand

Daniel Desalmand ka studiuar Mjekësi në Bern. Pas diplomimit, ai ka patur një përvojë të gjatë klinike në Kirurgji dhe Mjekësi të Brendshme përpara se t'i kushtohej gazetarisë shkencore.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Përdoruesit kanë vizituar po ashtu...