logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Hiperaldosteronizmi: rritja e ndjeshme e presionit të gjakut.
Hiperaldosteronizmi: rritja e ndjeshme e presionit të gjakut.

Sindromi Conn është një sëmundje e gjëndrave mbiveshkore, e cila shkakton mbiprodhim të hormonit aldosteron. Aldosteroni është një hormon i prodhuar nga shtresa e jashtme (korja) e gjëndrave mbiveshkore, që ka për funksion mbajtjen e kripës dhe të ujit në trup, për pasojë edhe të presionit të gjakut. Ai vepron në veshka duke shtuar daljen e kaliumit në urinë dhe duke ulur në këtë mënyrë nivelin e tij në gjak. 

Në të njëjtën kohë, mban më shumë natrium dhe ujë në organizëm, duke rritur kështu sasinë e lëngjeve qarkulluese, dhe për pasojë edhe presionin e gjakut. Natriumi dhe kaliumi konsiderohen “kripërat e gjakut”, prandaj aldosteroni njihet edhe si “hormoni i kripës”. Sasia e aldosteronit rregullohet nga një hormon i veshkave, që quhet reninë. 

Nëse presioni i gjakut është shumë i ulët, veshka do të prodhojë më shumë reninë për të rritur prodhimin e aldosteronit. Me anë të veprimit të aldosteronit, presioni i gjakut do të normalizohet përsëri. Në rast të prodhimit të tepërt të aldosteronit, presioni arterial rritet dhe kaliumi në gjak ulet.

Prodhimi i tepërt i aldosteronit shkaktohet ose nga sëmundjet e gjëndrave mbiveshkore (forma parësore) ose nga shkaqe të jashtme (forma dytësore).

Shkaqet e formës parësore (Sindroma Conn) janë:

 • Adenoma e gjëndrave mbiveshkore: një tumor i mirë (beninj) i gjendrës mbiveshkore, që prodhon aldosteron.
 • Vëllimi i rritur i gjëndrave mbiveshkore (hiperplazia), pa ndonjë arsye të dukshme, që prek shtresën e jashtme (koren) të mbiveshkoreve, ku prodhohet aldosteroni.
 • Shumë e rrallë: Neoplazia malinje (kanceri) e gjëndrave mbiveshkore.

Shkaqet e formave dytësore:

 • Rritja e prodhimit të reninës në veshka, që shkakton prodhim të tepruar të aldosteronit.
 • Humbja e natriumit nga veshkat, djersitja, të vjellat etj, gjithashtu çojnë në një tejkalim të prodhimit të aldosteronit për të kompesuar këtë humbje.


Hiperaldosteronizmi: urinim i shtuar dhe etje.
Hiperaldosteronizmi: urinim i shtuar dhe etje.

Çrregullimet krysore që lidhen me mbiprodhimin e aldosteronit (sindromi Conn) janë:

 • Hipertensioni arterial
 • Shenjat që lidhen me mungesën e kaliumit, si dobësimi i muskujve, dhimbjet e muskujve, probleme të ndjeshmërisë së lëkurës (ndjesi shpimi), dhimbje koke, kapsllëk, urinim i shpeshtë dhe etje më e madhe.


Hiperaldosteronizmi: përcaktimi i hormoneve në gjak, dhe i kaliumit në urinë.
Hiperaldosteronizmi: përcaktimi i hormoneve në gjak, dhe i kaliumit në urinë.

Shfaqja e hipertensionit arterial dhe mungesa e kaliumit janë treguesit kryesorë që bëjnë mjekun të dyshojë për një mbiprodhim të mundshëm të aldosteronit (sindroma Conn). Ekzaminimet e mëtejshme nevojiten për të konfirmuar dyshimet. 

Këto janë kryesisht testet hormonale dhe funksionale të gjëndrave mbiveshkore:

 • Dozimi në gjak i hormoneve reninë dhe aldosteron.
 • Dozimi i aldosteronit në urinën e grumbulluar gjatë 24 orëve.
 • Dozimi i hormoneve veçmas në venën e secilës prej dy gjëndrave mbiveshkore, që bën të mundur përcaktimin e saktë të shkakut, nëse është prekur vetëm njëra apo të dyja gjëndrat mbiveshkore.
 • Ekzaminimet imazherike, nëse mjeku dyshon për një tumor të mundshëm: skaneri (CT), rezonaca magnetike (MRI) e gjëndrave mbiveshkore.


Hiperaldosteronizmi: gjëndra mbiveshkore e sëmurë hiqet me rrugë kirurgjikale.
Hiperaldosteronizmi: gjëndra mbiveshkore e sëmurë hiqet me rrugë kirurgjikale.

Trajtimi i Sindromit Conn varet nga shkaku i mbiprodhimit të aldosteronit, dhe nga fakti nëse është prekur vetëm njëra, apo të dyja gjëndrat mbiveshkore. Pas kryerjes së ekzaminimeve specifike, diskutohet mënyra e trajtimit: me ndërhyrje kirurgjikale ose me medikamente.

Ndërhyrja kirurgjikale 

Nëse arrihet në përfundimin se problemi është vetëm në njërën gjëndër mbiveshkore (adenomë), atëhere ajo do të hiqet me kirurgji endoskopike. Në shumicën e rasteve presioni i gjakut dhe kaliumi normalizohen pas ndërhyrjes. Gjëndra tjetër mbiveshkore që mbetet e shëndetshme është në gjëndje të prodhojë një sasi të mjaftushme të hormoneve për trupin.

Terapia me medikamente

Prekja e të dy gjëndrave mbiveshkore nuk mund të shërohet me kirurgji. Për këtë arsye, në raste të tilla merret në konsideratë trajtimi medikamentoz, që konsiston në përdorimin e medikamenteve që pengojnë prodhimin e tepruar të aldosteronit. Shumë shpesh janë të nevojshme edhe medikamente antihipertensive, për të stabilizuar presionin e lartë të gjakut.


Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.