logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Kardiotokografia: registrimi i ritmit të zemrës së fetusit.
Kardiotokografia: registrimi i ritmit të zemrës së fetusit.

Çfarë është kardiotokografia?

Kardiotokografia është një ekzaminim që bën të mundur vlerësimin e vazhdueshëm të ritmit të zemrësfetusit, si dhe të kontraksioneve (tkurrjeve) të mitrës së nënës. Të dhënat e përftuara prej saj regjistrohen në formën e një grafiku në aparatin përkatës, që quhet kardiotokograf. Gjatë këtij ekzaminimi është e mundur që të dëgjohen edhe rrahjet e zemrës së bebit. Ritmi normal i zemrës së bebit, pra me shpeshtësi normale të rrahjeve, tregon që bebi është mirë. Kardiotokografia është krejtësisht e padhimbshme dhe e parrezikshme, si për nënën ashtu edhe për bebin. Ajo është veçanërisht e domosdoshme për shtatzënitë me rrezik të lartë ose kur ndodhin probleme gjatë shtatzënisë. Kjo i lejon mjekut ose mamisë të identifikojë herët situatat e rrezikshme për fëmijën dhe të ndërhyjë menjëherë.

Kardiotokografia është një ekzaminim i fushës së Gjinekologjisë dhe Obstetrikës.

A nevojitet ndonjë përgatitje e veçantë përpara kryerjes së kardiotokografisë?

Kardiotokografia mund të kryhet pa ndonjë përgatitje të veçantë paraprake.

Çfarë duhet të sqarohet para Kardiotokografisë?

Nuk nevojitet asnjë sqarim i veçantë përpara kryerjes së kardiotokografisë.

Si realizohet kardiotokografia?

Rreth barkut të gruas shtatzënë vendoset një rrip i pajisur me dy sensorë matës, që janë të lidhur me kardiotokografin. Njëri prej sensorëve regjistron ritmin e zemrës së bebit, ndërsa tjetri regjistron intensitetin e zgjatjes së kontraksioneve të nënës. Gjatë regjistrimit, gruaja shtatzënë qëndron në pozicionin shtrirë, e kthyer në anën e majtë. Sensorët matës veprojnë nëpërmjet valëve të ultratingujve, që janë të padëmshme dhe të parrezikshme si për nënën ashtu edhe për fëmijën.

Kur përdoret kardiotokografia?

Kardiotokografia nevojitet kur lindin probleme ose kur mund të shfaqen probleme gjatë shtatzënisë ose gjatë lindjes.

Arsyet e shpeshta për kryerjen e kardiotokografisë janë:

A paraqet kardiotokografia rreziqe apo efekte të padëshiruara?

Ky ekzaminim nuk paraqet asnjë rrezik, si për nënën ashtu edhe për fëmijën.

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.