logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Kanceri i mitrës: tumor malinj i mukozës së mitrës.
Kanceri i mitrës: tumor malinj i mukozës së mitrës.

Mitra është një organ kavitar (zgavror) i rrethuar nga një shtresë muskulare, e cila vishet në pjesën e brendshme të saj nga mukoza. Kjo mukozë rigjenerohet çdo muaj dhe indet e vjetruara të saj nxirren jashtë nëpërmjet menstruacioneve. Ky proçes vazhdon deri në fillimin e menopauzës. Pikërisht shndërrimet e tipit kanceroz në nivelin e kësaj mukoze mund të çojnë në shfaqjen e kancerit të mitrës.

 

Në aspektin shkencor, shkaqet e kancerit të mitrës nuk janë ende të njohura plotësisht.

Faktorët e rrezikut:

Prishja e ekuilibrit ndërmjet dy hormoneve femërore, estrogjenit dhe progesteronit, me dominim të prodhimit të estrogjenit, konsiderohet faktori kryesor shpërthyes i kancerit të mitrës. Këto hormone prodhohen kryesisht nga vezoret, gjatë gjysmës së parë të ciklit menstrual, por gjithashtu edhe nga placenta gjatë periudhës së shtatzanisë.

Gjithsesi, në shfaqjen e kësaj sëmundjeje ndikojnë edhe faktorë të tjerë, si:

 

Kanceri i mitrës: gjakderdhja menstruale gjatë menopauzës është e dyshimtë.
Kanceri i mitrës: gjakderdhja menstruale gjatë menopauzës është e dyshimtë.

Kanceri i mitrës mund të shkaktojë këto simptoma:

 • Metrorragji (hemorragji nga mitra jashtë periudhës së menstruacioneve) tek gratë para menopauzës
 • Hemorragji nga mitra tek gratë pas menopauzës
 • Sekrecione vaginale dhe dhimbje në stadin e kancerit të avancuar
Kanceri i mitrës: mukoza e mitrës nën mikroskop.
Kanceri i mitrës: mukoza e mitrës nën mikroskop.

Për vendosjen e diagnozës së kancerit të mitrës, janë të nevojshme:

 • Njohja e mjekut specialist gjinekolog me simptomat që paraqet gruaja në momentin e konsultës.
 • Egzaminimi gjinekologjik, i shoqëruar me marrjen e materialit indor për vlerësim mikroskopik
 • Ekografia gjinekologjike
 • Ekografia abdominale (e barkut), për evidentimin e metastazave të mundshme në organet e brendshme, si psh. në mëlçi.
 • Analiza e gjakut për përcaktimin e nivelit të markuesve (treguesve) tumoralë në të.
 • Skaneri (tomodensitometria)
 • Radiografi për evidentimin e metastazave të mundshme, si psh. në mushkëri, kocka, etj.
Kanceri i mitrës: heqja kirurgjikale e mitrës.
Kanceri i mitrës: heqja kirurgjikale e mitrës.

Në rastet e diagnostikuara herët, në stad fillestar, kryhet heqja me rrugë kirurgjikale e mitrës dhe vezoreve. Në rast se diagnoza e kancerit të mitrës vendoset në stade më të avancuara, proçedurat e sipërpërmendura duhet të shoqërohen detyrimisht edhe me heqjen e nyjeve limfatike të pjesës së poshtme të legenit.

Në disa raste, operacioni duhet të shoqërohet nga radioterapia (rrezatimi). Në raste të rralla  mund të nevojitet edhe trajtimi me hormone seksuale femërore ose kimioterapia.

Në rastet e diagnostikuara në stad të hershëm, ecuria e kancerit të mitrës është përgjithësisht e mirë dhe mundësia e shërimit të tij është më e madhe.

Kanceri i mitrës: kontrolle të rregullta gjinekologjike.
Kanceri i mitrës: kontrolle të rregullta gjinekologjike.

Zhvillimi i kancerit të mitrës është i ngadaltë. Për këtë arsye, rekomandohen konsultat e rregullta tek mjeku gjinekolog, me egzaminim vaginal, të shoqëruar me marrjen e materialit për egzaminim mikroskopik të qelizave. Vetëm në këtë mënyrë, kjo sëmundje mund të konstatohet në fazat e saj të para, duke rritur shkallën e efikasitetit të trajtimit dhe mundësinë e shërimit të gruas.

Kujdes:

 • Çdo hemorragji nga vagina, e shfaqur pas menopauzës ka nevojë për konsultim të menjëhershëm me mjekun specialist gjinekolog, për një vlerësim të plotë klinik dhe mikroskopik, me qëllim konfirmimin ose përjashtimin e mundësisë së një kanceri të mitrës.
 • Fillimi i parakohshëm i marrëdhënieve seksuale, ndryshimi i shpeshtë i partnerëve seksualë, mungesa e higjienës seksuale dhe konsumi i duhanit konsiderohen si faktorë të rrezikut për zhvillimin e kancerit të mitrës. Në disa raste, zhvillimi i kësaj sëmundjeje favorizohet nga përdorimi i hormoneve femërore gjatë periudhës së menopauzës, për kompensimin e uljes së nivelit të tyre në këtë periudhë.

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.