logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Malaria: transmetimi nëpërmjet mushkonjës Anopele.
Malaria: transmetimi nëpërmjet mushkonjës Anopele.

Malaria është një nga sëmundjet tropikale më të shpeshta dhe më të rrezikshme, që shkaktohet nga parazitet. Agjenti shkaktar i saj transmetohet nëpërmjet pickimit nga mushkonja anopheles. Në fakt, njihen katër agjentë shkaktarë të malaries, që provokojnë katër forma të ndryshme të saj, ndër të cilat më e rrezikshmja është ajo falciparum.

Nëse pas një udhëtimi në vende tropikale ose subtropikale, shfaqen ethet ose simptoma të tjera gripale të rënda, duhet të dyshohet për sëmundjen e malaries, derisa të provohet e kundërta. Afrika përfaqëson kontinentin më të prekur nga kjo sëmundje, me 90% të vdekjeve që ndodhin në të gjithë botën.

Kundër malaries disponohen shumë lloje medikamentesh, disa prej të cilave, për fat të keq, nuk rezultojnë më efikasë, për shkak të zhvillimit të rezistencës së parazitit ndaj tyre. Për këtë arsye, parandalimi i sëmundjes përbën një hallkë thelbësore dhe të pazëvendësueshme për nga rëndësia.

 

Në varësi të agjentit shkaktar, njihen katër tipe të malaries:

 • Malaria e shkaktuar nga plasmodium falciparum
 • Malaria e shkaktuar nga plasmodium vivax
 • Malaria e shkaktuar nga plasmodium ovale
 • Malaria e shkaktuar nga plasmodium malariae

Paraziti transmetohet tek njeriu nëpërmjet pickimit nga një mushkonjë femër e infektuar. Përmes rrugëve të qarkullimit të gjakut, agjenti shkaktar arrin në mëlçi, ku piqet. Prej aty, ai kthehet në nivelin e qarkullimit të gjakut, ku shumëzohet në rruazat e kuqe të gjakut (eritrocitet). Pas disa ditëve, eritrocitet shpërthejnë dhe çlirojnë helmet (toksinat). Në këtë stad, organizmi i pacientit reagon nëpërmjet ngritjes së temperaturës. Nëse një mushkonjë e painfektuar pickon një person të infektuar, ajo bëhet transmetuese (bartëse) e infeksionit. Transmetimi i malaries nga njeriu tek njeriu nuk ndodh.

 

Malaria: përkeqësim i gjendjes së përgjithshme, simptoma të ngjashme me ato të gripit. gripi
Malaria: përkeqësim i gjendjes së përgjithshme, simptoma të ngjashme me ato të gripit. gripi

Periudha e inkubacionit (nga momenti i infektimit deri në shfaqjen e shenjave të para të sëmundjes) zgjat 7-16 ditë, në varësi të formës së malaries. Gjithsesi, ndonjëherë simptomat mund të shfaqen pas disa javësh madje edhe muajsh. Malaria fillon me simptoma të ngjashme me ato të gripit:

Temperatura në format e ndryshme të malaries:

 • Në malarien nga plasmodium falciparum, temperatura ngrihet me vrull (me puse) ose qëndron vazhdimisht e lartë.
 • Në malarien nga plasmodium vivax ose plasmodium ovale, temperatura bën ciklin tipik të tre ditëve: tre ditë me temperaturë, një ditë pa temperaturë, pastaj tre ditë të tjera përsëri me temperaturë.
 • Në malarien nga plasmodium malariae, temperatura bën ciklin tipik të katër ditëve: katër ditë me temperaturë, një ditë pa temperaturë, më pas katër ditë të tjera me temperaturë.


Meqenëse në formën e parë (nga plasmodium falciparum), pusetë e temperaturës shpesh mungojnë, rreziku i një gabimi diagnostik është i madh. Në rastin e malaries nga plasmodium falciparum, simptomat e mëposhtme mund të shfaqen më vonë:

Simptomat mund të shfaqen në mënyrë të përsëritur, duke vënë në rrezik jetën e fëmijëve, grave shtatzana, personave të moshuar dhe atyre me ulje të imunitetit (të aftësive mbrojtëse të organizmit).


 

Malaria: paraziti nën mikroskop.
Malaria: paraziti nën mikroskop.
Sa herë që tek një person që ka udhëtuar në vende tropikale ose subtropikale, shfaqet temperaturë ose simptoma të ngjashme me gripin, ai duhet të kontrollohet në mënyrë të detyrueshme nga mjeku.
 
Diagnoza e malaries bazohet mbi simptomat e pacientit dhe analizat laboratorike. Analizat e gjakut konfirmojnë praninë e parazitit në gjak dhe përcaktojnë sasinë e tij. Paraziti identifikohet nëpërmjet egzaminimit me mikroskop. Sot, përdoren teste të thjeshta dhe të shpejta për këtë qëllim.
Malaria: trajtim simptomatik dhe parandalues.
Malaria: trajtim simptomatik dhe parandalues.

Rezistenca ndaj medikamenteve të përdorura e bën trajtimin ndaj malaries tepër të vështirë. Mënyra e trajtimit të malaries varet nga disa faktorë, si forma e saj, stadi i sëmundjes, aftësitë mbrojtëse të organizmit, etj. Për këtë arsye, kryhet trajtimi parandalues, trajtimi i urgjencës dhe trajtimi klasik i malaries.

Medikamentet

Zgjedhja e medikamenteve

Është tepër e rëndësishme të informohet mjeku nëse jeni alergjikë ndaj ndonjë ose disa medikamentesh, apo nëse jeni duke përdorur ndonjë medikament (veçanërisht për hipertensionin arterial, beta-bllokuesit, etj). Gjithashtu, mjeku duhet të informohet edhe për praninë e sëmundjeve psiqike (si çrregullimet e ankthit) ose gjendje të tjera mjekësore, të tilla si epilepsia dhe shtatzania.

Trajtimi parandalues

Përgjithësisht, parandalimi i malaries nuk rekomandohet, përveç rasteve që do të udhëtojnë në vende që paraqesin rrezik të lartë për këtë sëmundje. Kështu, personi që do të udhëtojë, duhet të konsultohet me një mjek specialist infeksionist, lidhur me zgjedhjen e trajtimit parandalues dhe me mundësinë e përdorimit të medikamenteve të urgjencës që do të ketë me vete. Disa medikamente shkaktojnë efekte të padëshiruara të rëndësishme. Pikërisht për këtë arsye, duhet të vendosë mjeku për zgjedhjen e medikamentit më të përshtatshëm. Ky trajtim i tipit parandalues, nuk e pengon 100% infektimin nga malaria, por e zvogëlon shkallën e rrezikut për t’u infektuar prej saj. Tre përbërësit aktivë që përdoren më shpesh për këtë qëllim janë: meflokina, atovaquone-proguanili dhe doksiciklina.

Trajtimi medikamentoz i urgjencës

Për udhëtarët që shkojnë në vende me rrezik të pakët për t’u prekur nga malaria, këshillohet të marrin me vete medikamentetet e urgjencës. Nëse brenda 24 orëve të para pas shfaqjes së simptomave të dyshimta, nuk është i mundur konsultimi me një mjek, personi duhet të përdorë medikamentin, edhe nëse diagnoza e malaries nuk është e sigurt. Medikamentet që duhet të përdoren në të tilla raste janë ato që përdoren edhe për parandalimin e malaries: meflokina, atovaquone-proguaniil dhe doksiciklina.

Trajtimi klasik i malaries

Trajtimi i malaries konsiderohet klasik kur diagnoza e saj është e sigurt. Në këtë kontekst, ky trajtim përfshin edhe përdorimin e medikamenteve të përmendura më sipër. Në rastin e malaries nga plasmodium vivax ose plasmodium ovale, vatrat e parazitit të formuara në mëlçi mund të rezistojnë për një kohë të gjatë. Malaria konsiderohet e shëruar vetëm kur këto parazitë janë evidentuar dhe trajtuar me rrugë medikamentoze (përbërësi aktiv është primakina).

Artemisinina është një medikament i ri i përdorur për trajtimin e malaries. Deri tani, asnjë agjent patogjen nuk ka zhvilluar rezistencë ndaj tij. Skemat aktuale të trajtimit të malaries konsistojnë në kombinimin e artemisininës me medikamentet tradicionale të sipërpërmendura.

Medikamentet: Trajtimi parandalues bazohet në përdorimin e medikamenteve të zgjedhura nga mjeku specialist infeksionist.

 

Nëse nuk trajtohet, ose trajtohet tepër vonë, malaria nga plasmodium falsiparum shkakton vdekje të shumta. Vdekjet prej formave të tjera të malaries janë tepër të rralla. Përgjithësisht, sëmundja mund të zhduket pa trajtim, por mund të rishfaqet.
 
Në rastin e malaries nga plasmodium falsiparum të patrajtuar, brenda disa ditëve mund të zhvillohen simptoma të rënda, shpesh vdekjeprurëse. Prekja e trurit nga malaria është veçanërisht e frikshme. Ajo manifestohet me simptoma të tilla si: gjendje konfuzioni që mund të arrijë deri në koma, dhe që zakonisht përfundojnë me vdekjen e pacientit.
 
Gjithashtu, mund të konstatohen dëmtime të veshkave, të zemrës, aparatit të tretjes (me diarre) dhe të mushkërive (edemë pulmonare).
Malaria: rrjetat e mushkonjave e parandalojnë.
Malaria: rrjetat e mushkonjave e parandalojnë.

Masat e përgjithshme të parandalimit kundër pickimit nga mushkonjat:

 • Përdorimi i veshjeve me mëngë të gjata dhe pantallonave me ngjyrë të hapur, çorapeve të gjata dhe këpucëve të mbyllura, veçanërisht gjatë muzgut dhe gjatë natës.
 • Aplikimi i produkteve kundër insekteve mbi zonat e zbuluara të lëkurës.
 • Vendosja e produkteve kundër insekteve sipër shtratit.
 • Vendosja e rrjetave të mushkonjave në dyer dhe dritare.

 

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.