logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Insufiçienca renale akute: kufizim i papritur i rëndë ose dështim total i funksionit të veshkave.
Insufiçienca renale akute: kufizim i papritur i rëndë ose dështim total i funksionit të veshkave.

Një individ i shëndetshëm ka dy veshka, funksioni i të cilave është nxjerrja e urinës nga organizmi me anë të proçesit të urinimit, me qëllim rregullimin e ekuilibrit acido-bazik dhe ekuilibrit të lëngjeve në organizëm. Gjithashtu, ato mundësojnë prodhimin e disa hormoneve dhe rregullimin e metabolizmit në kocka.

Insufiçienca renale akute nënkupton uljen e menjëherëshme, të pjesshme deri edhe të plotë të funksionit të veshkave.

Ndryshe nga insufiçienca renale kronike, që është dytësore, pasojë e një sëmundjeje inflamatore kronike, insuficienca renale akute është përgjithësisht kalimtare. Vendosja e pacientit sa më shpejt nën një trajtim të përshtatshëm lejon shpesh rifitimin e plotë të funksionit të veshkave.

Në mungesë të trajtimit, insuficienca renale mund të rrezikojë jetën e pacientit.

 

Njihen tri shkaqe kryesore të IRA-s, ndër të cilat më i shpeshti është insufiçienca prerenale, që nënkupton çrregullimin e qarkullimit të gjakut në veshka.

1. Rënia e shkallës së qarkullimit të gjakut në veshka, pas humbjeve të sasive të mëdha të lëngjeve dhe të gjakut pas operacioneve, aksidenteve,  infeksioneve të rënda ose tek personat e moshuar që nuk pijnë mjaftueshëm lëngje.

Shkaqe të tjera:


2. Dëmtimi i indit të veshkave nga nefritet ose pielonefritet bakteriale ose virale 

Shkaqe të tjera:

  • Medikamentet
  • Çrregullimet e proçesit të koagulimit


3. Pengesa në rrjedhjen e urinës, që mund të jenë gurë në veshka, zmadhimi i prostatës ose një ngushtim i uretrës (kanalit që nxjerr urinën nga fshikëza e saj)

 

Simptomat e IRA-s nuk janë shumë karakteristike. Shenja më tipike e saj është pakësimi i sasisë së urinës së nxjerrë nëpërmjet urinimit, që varion nga 1-1,5 litra, por mund të arrijë deri në më pak se 0,5 litra (oliguri). Nëse sasia e urinës është e papërfillshme, flitet për anuri.

Shenja të tjera:

 

Insufiçienca renale akute: testi i gjakut për elektrolitet.
Insufiçienca renale akute: testi i gjakut për elektrolitet.

Për vendosjen e diagnozës së insufiçiencës renale akute, janë të nevojshme:

Insufiçienca renale akute: trajtimi kryhet në spital.
Insufiçienca renale akute: trajtimi kryhet në spital.

Trajtimi përshtatet në varësi të shkaqeve të IRA-s. 

Masat e përgjithshme

  • Shtimi i sasisë së lëngjeve të marra (2-3 litra në ditë)
  • Eleminimi i pengesave në rrugët urinare
  • Ndërprerja e menjëhershme e medikamenteve që dëmtojnë veshkën 

Masa të tjera

  • Nëse proçedurat e mësipërme nuk mjaftojnë, mund të jetë e nevojshme kryerja e dializës, për të zëvendësuar përkohësisht funksionin e veshkave.

Medikamentet

 

Insufiçienca renale e patrajtuar mund të shkaktojë vdekjen e pacientit. Aplikimi i shpejtë i trajtimit sipas protokollit në këto raste mundëson rivendosjen e funksionit të veshkave.

Gjatë dhe pas ndërhyrjes kirurgjikale, duhet të monitorohet me shumë kujdes vëllimi i gjakut, presioni i gjakut dhe sasia e lëngjeve të humbura. Shumë medikamente shkaktojnë dëmtime të veshkave. Pikërisht për këtë arsye, duhet të këshilloheni me mjekun përpara se të përdorni çdo medikament, edhe nëse ai është i disponueshëm pa rekomandimin e mjekut (pa recetë).

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.

Përdoruesit kanë vizituar po ashtu...