logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Struktura e sistemit urinar.
Struktura e sistemit urinar.

Gurët vezikalë janë gurë urinarë të lokalizuar në fshikëzën e urinës.

Gurët urinarë mund të formohen në veshka, ureter ose në fshikëzën urinare.

Gurët e fshikëzës urinare mund të shkaktojnë dhimbje gjatë urinimit ose mund të zbulohen rastësisht gjatë një egzaminimi ekografik të aparatit urinar.

Gurët e fshikëzës urinare grupohen në gurë parësorë dhe dytësorë. Gurët parësorë rezultojnë nga një sëmundje e rrugëve të eleminimit të urinës (fshikëza e urinës, prostata, uretra) si hipertrofia e prostatës ose ngushtimi i uretrës

Struktura e gurit që bllokon rrugët urinare.
Struktura e gurit që bllokon rrugët urinare.

Gurët parësorë të fshikëzës së urinës

Formohen në rastet e pengesave në rrjedhjen e urinës në nivelin e fshikëzës së urinës, psh. për shkak të:

 • Hipertrofisë beninje të prostatës
 • Ngushtimit të uretrës
 • Crregullimet e zbrazjes së fshikëzës së urinës, psh pas një traume të palcës së kurrizit.

Në këto raste, janë tepër të shpeshta infeksionet shoqëruese, të cilat favorizojnë formimin e gurëve urinarë.

Gurët dytësorë të fshikëzës së urinës

Formohen në pjesën e sipërme të aparatit urinar (veshka, ureterë). Ata zbresin në fshikëz spontanisht, ose për shkak të disa lëvizjeve, duke u vendosur aty.

Faktorët e mëposhtëm të rrezikut mund të favorizojnë formimin e gurëve në fshikëzën urinare:

Gurët në fshikëzën urinare: urgjencë për të urinuar, dhimbje gjatë urinimit.
Gurët në fshikëzën urinare: urgjencë për të urinuar, dhimbje gjatë urinimit.

Gurët e fshikëzës urinare mund të shkaktojnë këto simptoma: 

Gurët në fshikëzën urinare: ekzaminimi ekografik i rrugëve urinare.
Gurët në fshikëzën urinare: ekzaminimi ekografik i rrugëve urinare.


Diagnostikimi i gurëve të fshikëzës urinare bazohet në:

Në rastet e gurëve të mëparshëm të nxjerrë nga rrugët urinare, është jashtëzakonisht e rëndësishme analiza e gurit, për të përcaktuar përbërjen e tij, në mënyrë që të parandalohet përsëritja e tij.

Gurët e vegjël të fshikëzës urinare mund të hiqen gjatë cistoskopisë. Gurët më të mëdhenj duhet të hiqen nën efektin e anestezisë. Ndonjëherë, është e nevojshme të reduktohet madhësia e tyre me anën e sondave me ultratinguj, dhe më pas të kryhet heqja e gurëve.

Mënyra të tjera kirurgjikale

 • Trajtimi me valë goditëse, që lejon shkatërrimin e gurëve të fshikëzës së urinës.
 • Gurët më të mëdhenj duhet të hiqen nëpërmjet ndërhyrjes kirurgjikale të hapur.

Medikamentet që rekomandohen në këto raste janë:


Për gurët e fshikëzës së urinës që janë dytësorë, duhet të hiqen gurët që gjenden në pjesën e sipërme të sistemit urinar (në veshka dhe ureterë).

Në rastin e bllokimit të rrugëve urinare, duhet të trajtohen sëmundjet kryesore (si psh. hipertrofia beninje e prostatës).

Gurët që bllokojnë uretrën mund të hiqen nën efektin e anestezisë lokale nëpërmjet endoskopisë uretrale.

Edhe pas trajtimit korrekt dhe efikas, gurët e fshikëzës urinare mund të formohen përsëri.
Pirja e vazhdueshme e ujit mbron nga formimi i gurëve në rrugët urinare.
Pirja e vazhdueshme e ujit mbron nga formimi i gurëve në rrugët urinare.

Mënyra kryesore e parandalimit të gurëve urinarë është ndryshimi i mënyrës së ushqyerjes, që konsiston në pakësimin e ushqimeve që përmbajnë sasi të mëdha të purinave dhe acidit oksalik. 

Ushqimet e pasura në purina janë:

 • Të brendshmet (mëlçitë, veshkat)
 • Frutat e detit
 • Lëkura e pulës, derrit dhe peshkut 
 • Thjerrëzat, bizelet, fasulet

Ushqimet e pasura në acid oksalik janë:

 • Brokoli
 • Spinaqi
 • Selino
 • Sallata jeshile
 • Cokollata, kakao
 • Karotat


Masa të tjera ndihmëse janë: konsumi i sasive të mëdha të lëngjeve, të paktën 2-3 litra në ditë, dhe aktivitet fizik i rregullt.

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.