logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Gurët në veshka: struktura të ngjashme me gurët, që formohen në organet urinare.
Gurët në veshka: struktura të ngjashme me gurët, që formohen në organet urinare.

Gurët e veshkave janë formacione të ngjashme me gurët, që zhvillohen në nivelin e veshkave, të legenit dhe të rrugëve urinare. Ata formohen si rezultat i precipitimit të substancave që normalisht duhet të eleminohen nëpërmjet urinës.

Gurët më të shpeshtë janë ata që përbëhen nga oksalati i kalciumit. Më rrallë konstatohen gurët e përbërë nga fosfati i kalciumit, cistina ose acidi urik. Ata janë dy herë më të shpeshtë tek meshkujt sesa tek femrat.

Faktorët që favorizojnë formimin e gurëve në veshka janë:

Gurët në veshka: dhimbje të forta në zonën e veshkave.
Gurët në veshka: dhimbje të forta në zonën e veshkave.

Kur gurët qëndrojnë në zonën e legenit, ata më pas mbeten të bllokuar në nivelin e ureterit, duke shkaktuar dhimbje të forta. Në këto raste bëhet fjalë për kolikën renale (të veshkës).

Simptomat e krizave të dhimbjes në veshka janë:

 • Dhimbjet në zonën e belit dhe të shpinës, që janë të forta, të tipit shtrëngues (si ngërçe). Në rastin e gurëve të vendosur në thellësi të veshkës, dhimbjet mund të përhapen deri në pjesët gjenitale.
 • Të përziera dhe të vjella.
 • Mungesa e feçeve dhe gazrave (refleksi i bllokimit të zorrës).
 • Prania e gjakut në urinë në pothuajse një të tretën e rasteve, për shkak se guri mund të ketë dëmtuar mukozën (shtresën e brendshme) të rrugëve urinare.
 • Pakësimi i vëllimit të urinës së nxjerrë gjatë urinimit.

 Nëse gurët mbeten të bllokuar në legen, ata mund të ndërlikohen me pielonefrit kronik.

Gurët në veshka: ekzaminimi i urinës.
Gurët në veshka: ekzaminimi i urinës.

Diagnoza e gurëve në veshka vendoset në bazë të:

Gurët e vegjël të veshkave shpërbëhen përgjithësit vetë, duke shkaktuar vetëm dhimbje të lehta në momentin e urinimit.

Në rastin e gurëve më të mëdhenj, trajtimi varet nga madhësia, tipi dhe pozicioni i gurit. Kështu, sipas rastit, mund të mjaftojnë vetëm disa masa të përgjithshme, të shoqëruara me medikamente, dhe në rast se ato nuk rezultojnë efikase, pacienti i nënshtrohet litotripsisë ose ndërhyrjes kirurgjikale.

Masat e përgjithshme

 • Pirja e sasive të mëdha të lëngjeve gjatë ditës
 • Kryerja e ushtrimeve të lehta gjimnastikore, që favorizojnë nxjerrjen e gurit.

Medikamentet

Për trajtimin e gurëve në veshka ndihmojnë:

Operacionet

Trajtimi kirurgjikal i gurëve në veshka përfshin kryerjen e:

 • Ureteroskopisë, që përdoret për rastet kur guri gjendet në nivelin e ureterit, nga ku nxirret me anën e një pajisjeje që quhet ureteroskop.
 • Nefrektomisë, që  është  një operacion me hapje të jashtme në zonën e veshkës, që përdoret më rrallë për nxjerrjen e gurit prej saj.

Masat fizike

Shpërbërja e gurit nëpërmjet valëve goditëse (litotripsia) realizohet pasi përcaktohet vendndodhja e saktë e gurit me anën e ekografisë. Pasi copëtohet guri, pjesët e tij eleminohen nëpërmjet urinës. Kjo metodë nuk ka nevojë për asnjë hapje kirurgjikale në lëkurë.

Gurët e veshkave mund të ndërlikohen me:

Formimi i gurëve në veshka mund të parandalohet duke respektuar rregullat e mëposhtme:

 • Të pihen sasi të mëdha lëngjesh gjatë ditës (të paktën 1,5 litra).
 • Të ndryshohet mënyra e ushqyerjes, duke konsumuar më tepër ushqime të varfra në yndyrna dhe vezë, pasi këto favorizojnë formimin e gurëve, për shkak të aciditetit të lartë të urinës. 
 • Të evitohet konsumi i sasive të mëdha të ushqimeve që përmbajnë oksalate (arrat, spinaqi, panxhari). Nëse është e mundur, këto të kombinohen me ushqime të pasura në kalcium (djathi).
 • Personat që vuajnë nga gurët e veshkave, duhet të konsultohen me një specialist dietolog për t’u informuar lidhur me mënyrën e tyre të ushqyerjes.

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.