logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Gerhard EmrichDr. med. Daniel DesalmandDoris Zumbühl)
Kanceri i fshikëzës urinare: tumor malinj në fshikëzën e urinës.
Kanceri i fshikëzës urinare: tumor malinj në fshikëzën e urinës.

Kanceri i fshikëzës urinare karakterizohet nga zhvillimi i një tumori malinj (të rrezikshëm) në nivelin e mukozës (pjesës së brendshme) së saj. Tumoret e fshikëzës urinare dhe të veshkave paraqesin simptoma vetëm në stade relativisht të avancuara. Ato shpesh konstatohen rastësisht, gjatë ekografisë së barkut ose të aparatit urinar. Tek meshkujt ky tip i kancerit renditet i treti, pas kancerit të  mushkërive dhe kancerit të prostatës.

Kanceri i fshikëzës urinare: i shpeshtë tek duhanpirësit.
Kanceri i fshikëzës urinare: i shpeshtë tek duhanpirësit.

Shkaqet e sakta të kancerit të fshikëzës urinare nuk njihen ende plotësisht. Gjithsesi, zhvillimi i tij favorizohet nga disa faktorë të jashtëm, që konsiderohen faktorë të rrezikut lidhur me shfaqjen e kësaj sëmundjeje.

Faktorët e rrezikut

  • Lëndët kimike, si psh. ato që përdoren në industrinë e naftës, të plastikës dhe të ngjyruesve
  • Arseniku
  • Duhani
  • Përdorimi në sasi të mëdha i medikamenteve antialgjike (kundër dhimbjes)
  • Inflamacioni kronik i fshikëzës urinare (cistiti kronik)
  • Kohët e fundit, diskutohet për një lidhje të mundshme ndërmjet ngjyrës së flokëve dhe kancerit të fshikëzës urinare.
Kanceri i fshikëzës urinare: ngjyrosja e urinës nga gjaku.
Kanceri i fshikëzës urinare: ngjyrosja e urinës nga gjaku.

Ashtu si edhe për pjesën më të madhe të tumoreve malinje, edhe në rastin e kancerit të fshikëzës urinare nuk ekzistojnë simptoma tepër specifike. Si simptomë e parë shpesh shërben shfaqja e gjakut në urinë.

Simptomat në një stad të avancuar:


Kanceri i fshikëzës urinare: cistoskopia vendos diagnozën.
Kanceri i fshikëzës urinare: cistoskopia vendos diagnozën.

Për vendosjen e diagnozës së kancerit të fshikëzës urinare, janë të nevojshme:


Kanceri i fshikëzës urinare: heqja me elektrokirurgji e tumorit.
Kanceri i fshikëzës urinare: heqja me elektrokirurgji e tumorit.

Tumoret, pavarësisht organit ku ato zhvillohen, duhet të hiqen me rrugë kirurgjikale. Në rastin e kancerit të fshikëzës së urinës, nëse janë prekur veshkat ose gjendrat limfatike më të afërta, duhet të hiqen edhe ato bashkë me fshikëzën. Në raste të tilla, pra kur duhet të hiqet e gjithë fshikëza urinare, realizohet një stomë (lidhje), që mundëson nxjerrjen e urinës në një qese.

Gjithashtu, në këto raste mund të kryhet edhe zëvendësimi i fshikëzës urinare me ind intestinal (të zorrës). Nëse kanceri i rrugëve urinare kapet në stade të hershme, ai mund të shërohet nëpërmjet heqjes kirurgjikale, radioterapisë (rrezatimit) dhe medikamenteve.

Dr. med. Gerhard Emrich

Gerhard Emrich ka studiuar Mjekësi në Vjenë. Ai është një gazetar mjekësor me shumë vite përvojë në shkrime mjekësore.

Dr. med. Daniel Desalmand

Daniel Desalmand ka studiuar Mjekësi në Bern. Pas diplomimit, ai ka patur një përvojë të gjatë klinike në Kirurgji dhe Mjekësi të Brendshme përpara se t'i kushtohej gazetarisë shkencore.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.