logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Gerhard EmrichDr. med. Daniel DesalmandDoris Zumbühl)
 Hipotireoza: gjendra tiroide prodhon shumë pak ose aspak hormone.
Hipotireoza: gjendra tiroide prodhon shumë pak ose aspak hormone.

Gjendra tiroide është një organ që peshon rreth 30 gramë, e vendosur në pjesën e përparme të qafës. Ajo përbëhet nga dy lobe të vendosura në të dy anët e laringut, që lidhen mes tyre me një pjesë qendrore, që quhet istmus. Funksioni kryesor i gjendrës tiroide është prodhimi i dy hormoneve (T4 dhe T3), të cilët janë mjaft të rëndësishëm për kontrollin e metabolizmit në organizëm. Për prodhimin e tyre, gjendra tiroide ka nevojë për jod.

Flitet për hipotireozë kur gjendra tiroide prodhon më pak hormone se sasia e nevojshme e tyre për organizmin. Nga kjo sëmundje preken më shpesh femrat se meshkujt, rreth moshës 40-60 vjeç.

Shkaqet e hipotireozës janë:

Kongenitale (të lindura):

 • Hipotireoza e nënës
 • Zhvillimi i pamjaftueshëm i gjendrës tiroide, ose prodhimi prej saj i hormoneve jonormale

Të fituara:

 • Inflamacionet e shpeshta të gjendrës tiroide, me shkatërrim të indit të tiroides dhe prodhim të pamjaftueshëm të hormoneve të saj (si psh.Tiroiditi Hashimoto)
 • Trajtimi me jod ose ose me medikamente që frenojnë prodhimin e hormoneve (antitiroidiene) për një hipertireozë (shtim të funksionit të tiroides)  të mëparshme.
 • Çrregullime në proçesin e prodhimit të hormoneve
 • Heqja e plotë ose e pjesshme e gjendrës tiroide, për shkak të një hipertireoze ose të një kanceri të tiroides.
Hipotireoza: dobësi e përgjithshme, shtim në peshë.
Hipotireoza: dobësi e përgjithshme, shtim në peshë.

Hipotireoza mund të shkaktojë këto simptoma:


Hipotireoza: shintigrafia e tiroides.
Hipotireoza: shintigrafia e tiroides.

Diagnoza e hipotireozës bazohet tek:

 • Njohja e mjekut me historinë e sëmundjes dhe simptomat aktuale të pacientit
 • Analiza e gjakut: përcaktimi i nivelit hormoneve të tiroides në gjak dhe i antitrupave kundër tiroides (antitrupat anti-tiroidiene), në rastet e dyshimta për inflamacion kronik të gjendrës.
 • Ekografia e gjendrës tiroide
 • Shintigrafia e gjendrës tiroide
 • Biopsia (vlerësimi histologjik i materialit të marrë nga gjendra)
 • Tek të porsalindurit, funksioni i gjendrës tiroide vlerësohet në ditën e pestë pas lindjes
 Hipotireoza: hormonet e tiroides duhet të zëvendësohen.
Hipotireoza: hormonet e tiroides duhet të zëvendësohen.

Pas konfirmimit të diagnozës së hipotireozës, trajtimi konsiston në marrjen e hormoneve tiroidiene nga goja, në formën e tabletave. Kjo terapi ka për qëllim zëvendësimin e sasisë së pamjaftueshme të hormonit në organizëm. Dozat e përshtatshme të tij përcaktohen në varësi të nivelit të hormoneve në gjak, të peshës trupore të pacienit, si dhe të sëmundjeve të tjera shoqëruese të hipotireozës.

Është mjaft e rëndësishme që trajtimi hormonal zëvendësues të merret në mënyrë të rregullt. Për të evituar çrregullimet në thithjen e medikamentit në aparatin e tretjes, ai duhet të merret në mëngjes, në gjendje esëll, me pak ujë, të paktën 20 minuta para ngrënies së ushqimit ose konsumit të lëngjeve.
 

Tek të rriturit, trajtimi i rregullt, me dozën e përshtatshme të hormonit, i mundëson pacientit një jetë normale.

Tek foshnjat, hipotireoza është shpesh përgjegjëse për një vonesë në proçesin e rritjes dhe të zhvillimit trupor, si dhe për uljen e aftësive intelektuale të tyre.

Dr. med. Gerhard Emrich

Gerhard Emrich ka studiuar Mjekësi në Vjenë. Ai është një gazetar mjekësor me shumë vite përvojë në shkrime mjekësore.

Dr. med. Daniel Desalmand

Daniel Desalmand ka studiuar Mjekësi në Bern. Pas diplomimit, ai ka patur një përvojë të gjatë klinike në Kirurgji dhe Mjekësi të Brendshme përpara se t'i kushtohej gazetarisë shkencore.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Përdoruesit kanë vizituar po ashtu...