logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)

Vendndodhja dhe funksioni i gjëndrës tiroide

Gjëndra tiroide është e vendosur në pjesën e përparme të qafës, pak poshtë laringut dhe pikërisht përpara trakesë. Ajo  përbëhet nga dy lobet anësore që janë të lidhura me njëra-tjetrën me istmusin.

Gjëndra tiroide prodhon hormonet e tiroides, që kontrollojnë shumë funksione të rëndësishme trupore: ato rregullojnë sistemin kardiovaskular, tretjen, metabolizmin dhe stimulojnë prodhimin e nxehtësisë trupore. Funksioni normal i tiroides është gjithashtu shumë i rëndësishëm për zhvillimin mendor dhe fizik të fëmijës para dhe pas lindjes.

Gjendra tiroide dhe jodi

Për të prodhuar hormonet e saj, tiroidja ka nevojë për jod, i cili duhet të merret në sasi të vogla me ushqim. Jodi gjendet kryesisht në ujërat e detit dhe produktet e tyre. Prandaj, marrja e jodit bëhet përmes konsumimit të peshkut dhe ushqimeve të detit, si dhe përmes ajrit pranë bregdetit. Në vendet e zhvilluara, furnizimi i mjaftueshëm i popullatës me jod garantohet përmes kripës së tryezës së jodizuar, miellit të jodizuar, ujit të jodizuar, vajit të jodizuar, etj.

Kanceri i tiroides: një tumor malinj i rrallë i tiroides.
Kanceri i tiroides: një tumor malinj i rrallë i tiroides.

Kanceri i tiroides është një tumor i rrallë, malinj i tiroides. Ai është më i zakonshëm tek gratë sesa tek burrat, shumica e pacientëve janë të moshës 25 deri 65 vjeç.

Ekzistojnë katër forma të ndryshme të kancerit të tiroides, të cilat gjithashtu ndryshojnë në malinjitetin e tyre: 

 • Më të zakonshmet janë të ashtuquajturat forma të diferencuara mirë (kanceri papilar dhe folikular i tiroides). Ato rriten relativisht ngadalë dhe i përgjigjen mirë trajtimit. 
 • Karcinomat medulare dhe ato të diferencuara dobët janë shumë më të rralla dhe më agresive.

Shkaqet e sakta të kancerit të tiroides nuk dihen.

Sidoqoftë, ekzistojnë disa faktorë, që rrisin rrezikun e shfaqjes së sëmundjes, të tillë si:

 • Rrezatimi në zonën e kokës dhe qafës në fëmijëri
 • Kanceri i tiroides në familje
 • "Noduset e ftohta" në gjëndrën tiroide: kokrrat e gjëndrës tiroide që nuk prodhojnë hormonet e tiroides mund të degjenerojnë në kancer me kalimin e viteve dhe duhet të kontrollohen çdo vit.
 • Mungesa e marrjes së jodit me ushqime (kripa e jodizuar)
 • Rrezatimi radioaktiv: në zonat e katastrofës bërthamore (Hiroshima, Nagasaki, Chernobyl) ose pas testeve të bombave atomike në ishujt Marshall, popullsia është ekspozuar ndaj një rreziku të rritur të zhvillimit të kancerit të tiroides.
 • Një zmadhim beninj i gjëndrës tiroide - i quajtur edhe gushë ose strumë- përgjithësisht nuk shoqërohet me një rrezik për kancer. Sidoqoftë, nëse një gushë vazhdon për shumë vite, brenda saj mund të formohen noduse të ftohta, të cilat më pas mund të degjenerojnë në kancer të tiroides.

Kanceri i tiroides zakonisht nuk shkakton simptoma tipike në fillim dhe prandaj shpesh zbulohet vonë. Ankesa të konsiderueshme lindin vetëm me rritjen e madhësisë së tumorit.

Një shenjë e parë është rritja e tiroides në madhësi, ndoshta me një kokërr (nodus) të palpueshëm. Noduset pa dhimbje që ndjehen të fortë ose me gunga dhe nuk zhvendosen kur gëlltiten, dyshohet se janë kanceroze. Një gushë ekzistuese (Struma) e cila papritmas rritet me shpejtësi, tregon një degjenerim malinj.

Me rritjen e madhësisë së tumorit, ka ankesa të mëtejshme:

Fillimisht, mjeku njihet në mënyrë të detajuar me ankesat aktuale dhe sëmundjet e mëparshme të pacientit (anamneza personale). Në lidhje me kancerin e tiroides, janë me interes të veçantë për mjekun faktorët e rrezikut të lartpërmendur (rrezatimi i mëparshëm në zonën e kokës dhe qafës, kanceri i tiroides në familje, noduset e tiroides).

 • Ekzaminimi fizik: përveç një ekzaminimi të përgjithshëm të plotë, kryhet një ekzaminim lokal, me prekjen (palpacionin) e tiroides dhe nyjeve limfatike në zonën e qafës.
 • Testet e gjakut: nivelet e hormoneve të tiroides në gjak shpesh janë normale në kancerin e tiroides; në disa raste përcaktohet hormoni kalcitoninë, i cili rritet në një formë të caktuar të karcinomës tiroide (karcinoma medulare).
 • Ekzaminimi me ultratinguj i gjëndrës tiroide: ekografia është ekzaminimi më i rëndësishëm dhe më pak kompleks për të zbuluar noduset në gjëndrën tiroide. Nyjet limfatike të zmadhuara në zonën e qafës gjithashtu mund të shihen në ekografi.
 • Shintigrafia e gjëndrës tiroide: kjo mund të përdoret për të bërë dallimin midis një nodusi beninj dhe një malinj. Jodi radioaktiv administrohet përmes një vene, dhe më pas thithet nga tiroidja. Në shintigrafinë e mëposhtme, një nodus kanceroz tregohet si një "kokërr e ftohtë" që nuk thith jod.
 • Citopunksioni i tiroides (marrja e indeve për biopsi): me një gjilpërë të hollë, disa inde hiqen nga nodusi i dyshimtë dhe ekzaminohen për qelizat e kancerit.
 • Ekzaminimet imazherike: Skaneri (CT) dhe rezonanca magnetike (MRI) përcaktojnë shtrirjen e saktë të kancerit dhe metastazave të mundshme në pjesë të tjera të trupit.
 • Analiza gjenetike: në formën e trashëguar të kancerit të tiroides, duhet të bëhet një analizë gjenetike për të gjithë anëtarët e familjes. Nëse evidentohet modifikimi i gjenit përgjegjës, këshillohet heqja e tiroides që në fëmijëri, pasi rreziku i sëmundjes është mbi 90 përqind.

Sa më herët të diagnostikohet dhe trajtohet kanceri i tiroides, aq më të mëdha janë shanset për shërim. Opsionet e trajtimit për karcinomën e tiroides përfshijnë operacionin, trajtimin me jod radioaktiv, rrezatimin dhe terapinë me hormon tiroidien.

Në varësi të llojit dhe shtrirjes së kancerit, terapitë e mësipërme janë individuale, të vetme ose të kombinuara. Kimioterapia nuk është efektive në kancerin e tiroides dhe për këtë arsye përdoret rrallë.

Shumica e njerëzve me karcinomë të tiroides mund të shërohen përgjithmonë me anë të operacionit dhe terapisë pasuese me jod radioioaktiv.

 • Kirurgjia: shërimi është i mundur vetëm përmes heqjes së plotë me rrugë kirurgjikale të kancerit. Si rregull, hiqet e gjithë gjendra tiroide dhe nyjet limfatike të qafës, përreth tiroides.
 • Trajtimi me jod radioaktiv: shërben për të shkatërruar çdo qelizë kanceroze mikroskopike që mund të jetë ende e pranishme pas operacionit. Për këtë qëllim, administrohet një sasi jodi radioaktiv, e cila grumbullohet në qelizat kancerogjene dhe i shkatërron ato. Kjo formë e trajtimit mund të mendohet si rrezatim i shënjestruar nga brenda. E rëndësishme: terapia me jod radioaktiv nuk duhet të përdoret në gratë shtatzëna, pasi nuk mund të përjashtohet dëmtimi i fëmijës. Shtatzënia duhet të shmanget për një vit pas trajtimit me jod radioaktiv.
 • Rrezatimi: nëse është një kancer i tiroides që nuk e thith jodin, trajtimi me jod radioaktiv është i paefektshëm. Nw të tilla raste kryhet terapia konvencionale e rrezatimit (rrezatimi i jashtëm).
 • Terapia hormonale: pas heqjes kirurgjikale të gjëndrës tiroide, është e nevojshme marrja gjatë gjithë jetës e hormoneve të tiroides, që mungojnë, në formën e tabletave. Përdorimi i vazhdueshëm i hormoneve është thelbësor për suksesin e trajtimit, si dhe për shumë funksione trupore.

Kujdesi pas trajtimit të kancerit të tiroides

Ekzaminimet vijuese kanë një rëndësi të madhe për çdo kancer, në mënyrë që të zbulojnë dhe trajtojnë çdo rikthim të tij ose shfaqje të metastazave në një fazë sa më të hershme. Mjeku përcakton llojin dhe fushën e ekzaminimeve vijuese, sipas situatës individuale. Kontrollet vijuese shërbejnë gjithashtu për të rregulluar në mënyrë optimale dozën e hormonit të tiroides që merret në formën e tabletës nga goja. Nëse ecuria është e mirë, me kalimin e kohës, intervalet ndërmjet kontrolleve bëhen më të gjata, në mënyrë që shumë persona të prekur nga kjo sëmundje së shpejti të mund të bëjnë përsëri një jetë krejt normale.

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.