logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Hipertireoza: prodhim i tepruar i hormoneve të gjendrës tiroide.
Hipertireoza: prodhim i tepruar i hormoneve të gjendrës tiroide.

Tiroidja është një organ gjendror prej 30 gramësh, që ndodhet në pjesën e përparme të qafës. Ai përbëhet nga dy lobe të vendosura në të dyja anët e laringut, të lidhur me një pjesë qendrore, të quajtur istmus. Në shumicën e pacientëve me hipertireozë (funksion të shtuar të gjendrës tiroide), vëllimi i saj është i rritur, pra kanë gushë.

Megjithatë, jo çdo hipertireozë shoqërohet domosdoshmërisht nga gusha.

Funksioni kryesor i gjendrës tiroide është prodhimi i dy hormoneve të saj (T4 dhe T3), thelbësore për kontrollin e metabolizmit të trupit. Për prodhimin e këtyre hormoneve, gjëndra tiroide ka nevojë për jod. Hipertireoza çon në një përshpejtim të të gjitha proçeseve metabolike, si pasojë e sasive të tepërta të hormoneve të tiroides në qarkullim.

Ekzistojnë 3 lloje të hipertireozës:

Sëmundja e Bazedovit (Graves)

Kjo është një sëmundje autoimune, në të cilën trupi prodhon antitrupa kundër qelizave ose indeve të veta, specifikisht kundër strukturave të caktuara qelizore në sipërfaqen e qelizave të tiroides. Kjo nxit prodhimin e hormoneve të tiroides, që rezulton në një rritje të vëllimit të gjendrës tiroide (gushë).

Rrjedhimisht, prodhimi i hormoneve të tiroides bëhet i pafrenueshëm, pasi  nuk kontrollohet më nga rrethi normal i kontrollit, i varur nga veprimi i një hormoni të prodhuar nga gjendra e hipofizës (në tru).

Kjo formë e hipertireozës shfaqet kryesisht në moshën 20-40 vjec, më shpesh tek femrat.

Gusha (struma)

Gjendra tiroide është e parregullt, me noduse (formacione, kokrra) të shpeshta, kryesisht në të moshuarit. Në disa raste, mbiprodhimi i hormoneve të tiroides shkaktohet nga disa noduse të izoluara. Në këtë mënyrë, noduset "e nxehtë" që prodhojnë shumë hormone tiroidiene dallohen nga noduset "e ftohta" që nuk prodhojnë hormone. Nodusi i izoluar ka të ngjarë të jetë kanceroz, ndërsa noduset e shumta janë më shpesh të parrezikshëm.

Tiroiditi

Kjo sëmundje shkaktohet nga inflamacioni i gjendrës tiroide; në të tilla raste rritja e metabolizmit bazal shpesh është e përkohshme.

Sëmundje të tjera ose gjendje mjekësore që mund të shoqërohen me mbiprodhimin e hormoneve të tiroides janë:

Disa forma të kancerit të tiroides, tumore të caktuara të hipofizës, ose mbidozimi i hormoneve të tiroides për qëllime mjekësore.

Sëmundja e Bazedovit (e Graves)

Shkaqet janë të paqarta. Faktorët gjenetikë (rritja e incidencës së sëmundjes në disa familje), infeksionet virale dhe faktorët e jashtëm janë ende të diskutueshëm. Femrat preken më shpesh se burrat.

Gusha (struma)

Shkaku më i zakonshëm i zmadhimit të gjendrës tiroide është mungesa e jodit. Në këtë rast, gjendra tiroide nuk është më në gjendje të prodhojë hormonet e mjaftueshme të tiroides dhe përpiqet ta kompensojë këtë mungesë nëpërmjet zmadhimit të indit gjendror. Noduset në këtë mënyrë prodhojnë hormonet tiroidiene, duke çuar në mbiprodhimin e këtyre të fundit.Administrimi i jodit (p.sh. si një lëndë kontrasti për ekzaminimet imazherike) mund të shkaktojë të njëjtin efekt.

Tiroiditi

Tiroiditi karakterizohet nga inflamacioni i indit të gjendrës tiroide, me origjinë të ndryshme. Evolucioni i sëmundjes është i ndryshueshëm, në varësi të shkakut. Format e ndryshme klinike të tiroiditit janë përshkruar në temën “Inflamacioni i tiroides, Tiroiditi”.

Hipertireoza: me ose pa formimin e gushës.
Hipertireoza: me ose pa formimin e gushës.

Simptomat e hipertireozës janë: 

Simptoma të tjera në sëmundjen e Graves

Çrregullime të syrit me irritim të konjuktivës, me tharje të syve, praninë e ekzoftalmisë (daljes së kokërdhokut përpara), çrregullime të lëvizjes së syrit me diplopi (figura dyfishe), fotofobi (ndjeshmëri e lartë ndaj dritës).

Hipertireoza: përcaktimi i nivelit të hormoneve të tiroides.
Hipertireoza: përcaktimi i nivelit të hormoneve të tiroides.

Mjeku e vendos diagnozën e Hipertireozës, duke u bazuar tek:

 • Historia mjekësore personale e pacientit, duke marrë parasysh simptomat e tanishme të tij, ku përfshihen edhe pyetje në lidhje me çrregullimet e mundshme të syve
 • Ekzaminimi fizik (palpacioni i gjendrës tiroide në qafë)
 • Testi i gjakut me dozimin e hormoneve të gjendrës tiroide
 • Tomografia e kompjuterizuar (CT scan) tregon vëllimin e gjendrës tiroide dhe nxjerr në pah çdo nodus të saj
 • Mundësisht, kryerja e punksion-biopsisë së tiroides, me marrjen e mostrave të indeve duke përdorur një gjilpërë të hollë.
 • Shintigrafia e tiroides: paraqitja vizuale e gjendrës pas injektimit të lëndëve radioaktive.
Hipertireoza: medikamente që frenojnë prodhimin e hormoneve të tiroides.
Hipertireoza: medikamente që frenojnë prodhimin e hormoneve të tiroides.

Trajtimi bazohet në administrimin e barnave që bllokojnë prodhimin e hormoneve të tiroides, duke rezultuar në një normalizim të metabolizmit bazë brenda disa javëve. Megjithatë, nivelet e hormoneve tiroidiene duhet të monitorohen rregullisht.

Hipertireoza gjithashtu mund të trajtohet me jod radioaktiv. Gjatë këtij trajtimi, jodi radioaktiv fiksohet në gjendrën tiroide dhe e shkatërron atë. Ky trajtim mund të pasohet nga një hipotireozë që kërkon trajtim homonal për gjithë jetën.

Në rastin e gushës, realizohet ndërhyrja kirurgjikale, e cila mund të kryhet vetëm kur niveli i hormoneve të tiroides në gjak është i normalizuar nga medikamentet përkatëse. Pas operacionit, mund të vërehet hipotireoza, që kërkon terapi zëvendësuese me hormone të tiroides.

Shërimi i hipertireozës është i mundur vetëm në sajë të trajtimit të duhur mjekësor. Sidoqoftë, ky trajtim është i gjatë dhe kërkon durim. Trajtimi duhet të vazhdojë për muaj, vite dhe nganjëherë edhe për gjithë jetën.

Kriza tireotoksike është një ndërlikim shumë serioz, që mund t'i rrezikojë jetën pacientëve. Ajo shkaktohet nga mbiprodhimi i hormonit të tiroksinës (T4). 

Simptomat e saj janë:

 • Pulsi shumë i shpejtë, çrregullimi i ritmit të zemrës
 • Ngritja e temperaturës deri në 41°C
 • Diarre e rëndë dhe të vjella me dehidratim të rëndësishëm të trupit
 • Dridhje të forta, axhitim
 • Çrregullime të vetëdijes deri në koma

Nuk ka masa parandaluese për format e trashëguara. Futja e mjaftueshme e jodit parandalon formimin e noduseve dhe zhvillimin e hipertrofisë së gjendrës. Përdorimi i kripës  së jodizuar rrit marrjen e saj, por nuk mjafton. Në të kundërt, peshku është një burim i rëndësishëm i jodit.

Në prani të një nodusi të tiroides, radiologu duhet të informohet përpara se të kryejë ndonjë ekzaminim radiologjik duke përdorur lëndë kontrasti.

Hormonet e tiroides duhet të merren rregullisht dhe nivelet e gjakut duhet të monitorohen në intervale të rregullta.

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.

Përdoruesit kanë vizituar po ashtu...