logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Kanceri i zorrës së trashë: kanceri i kolonit dhe rektumit.
Kanceri i zorrës së trashë: kanceri i kolonit dhe rektumit.

Termi "kancer kolo-rektal" përfaqëson së bashku kancerin e kolonit (karcinoma e kolonit) dhe të rektumit, që është segmenti i fundit i zorrës së trashë (karcinoma rektale). Ai karakterizohet nga shumëfishimi i pafrenueshëm i qelizave kanceroze në nivelin e mukozës (shtresës së brendshme) së këtyre organeve. Ndonjëherë flitet edhe për kancer intestinal. Gjithsesi, ky term përdoret edhe për tumoret e zorrës së hollë, që janë shumë më të rralla.

Meshkujt me moshë mbi 50 vjeç përbëjnë grupin më të rrezikuar për zhvillimin e kancerit të zorrës së trashë, veçanërisht ata që i përkasin vendeve në zhvillim.

Në rast se diagnostikohet në stade të hershme dhe trajtohet në mënyrë korrekte, mundësitë e shërimit të këtij kanceri janë të mëdha. Duke nisur nga mosha 55 vjeç, rekomandohet depistimi i rregullt për kancerin e zorrës në grupet më të rrezikuara prej tij.

Kanceri i zorrës së trashë: rritje malinje në mukozën e zorrës së trashë.
Kanceri i zorrës së trashë: rritje malinje në mukozën e zorrës së trashë.

Pjesa më e madhe e kancereve të zorrës së trashë janë rezultat i shndërrimeve kanceroze të adenomave ose polipeve të zorrës (tumore beninje). 

Faktorët e rrezikut për kancerin e zorrë së trashë janë:

 

Në stadin e hershëm, kanceri i zorrës së trashë është më shpesh asimptomatik. Për këtë arsye, personat që bëjnë pjesë në grupet e rrezikuara për shfaqjen e kësaj sëmundjeje, duhet t’i nënshtrohen një ekzaminimi depistues të rregullt pas moshës 50 vjeç.

Pacienti me kancer të zorrës së trashë paraqet këto simptoma:

Kanceri i zorrës së trashë: kolonoskopia.
Kanceri i zorrës së trashë: kolonoskopia.

Për të konfirmuar diagnozën e kancerit të zorrës së trashë janë të nevojshme këto ekzaminime:

Kanceri i zorrës së trashë: trajtimi i hershëm kirurgjikal mund ta shërojë.
Kanceri i zorrës së trashë: trajtimi i hershëm kirurgjikal mund ta shërojë.

Diagnoza e hershme e kancerit të zorrës së trashë është thelbësore, pasi ajo siguron mundësi të mëdha për shërimin e pacientit. Trajtimi në këto raste përfshin:

  • Kirurgjinë, pra ndërhyrjen kirurgjikale: shërimi i kancerit të zorrës së trashë është i mundur vetëm nëse hiqet plotësisht zorra e trashë ose vetëm tumori, nëse ka qenë i kufizuar mirë. Kur ekziston mundësia, rivendoset vazhdimësia e zorrës së trashë, duke evituar vrimën e jashtëqitjes artificiale, të përkohshme ose të përhershme.
  • Radioterapia: terapia me rreze aplikohet para dhe pas ndërhyrjes kirurgjikale.
  • Kimioterapia: konsiston në përdorimin e medikamenteve citostatike (që luftojnë qelizat kanceroze).

Mënyra të tjera të trajtimit:

  • Menaxhimi i dhimbjes
  • Përfshirja dhe mbështetja psiko-sociale
  • Kontrollet e rregullta mjekësore

 

Ecuria e kancerit të zorrës së trashë varet nga lokalizimi i tij, nga madhësia dhe nga stadi i zhvillimit. Mundësitë për të mbijetuar varen nga stadi i sëmundjes në momentin e diagnostikimit të saj. Këto stade klasifikohen në:

  • A: Prekje e mukozës (shtresës së brendshme të zorrës), që konsiderohet stad i lehtë.
  • B: Prekje e muskulaturës
  • C: Prekje e gjendrave limfatike
  • D: Metastaza në distancë (përhapje e kancerit në organet e largëta), që konsiderohet stad tepër i rëndë i sëmundjes.

Ndërlikimet e mundshme të kancerit të zorrës së trashë:

 

 

Kanceri i zorrës së trashë: kolonoskopia e rregullt mund ta parandalojë.
Kanceri i zorrës së trashë: kolonoskopia e rregullt mund ta parandalojë.

Tek personat e rrezikuar, çdo 2-5 vjet duhet të kryhet kolonoskopia (ekzaminimi që mundëson eksplorimin e pjesës së brendshme të të gjithë zorrës së trashë, deri në nivelin e zorrës së hollë, dhe gjatë të cilit mund të merret material indor për biopsi).

Tek të gjithë personat e tjerë, duhet të kryhet në periudha të rregullta kohore ekzaminimi i feçeve (jashtëqitjeve), për praninë e gjakut në to. Çdo person mbi 50 vjeç, duhet t’i nënshtrohet kolonoskopisë çdo 10 vjet.

Masat parandaluese (eleminimi i faktorëve të rrezikut) për kancerin e zorrës së trashë:

 

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.

Përdoruesit kanë vizituar po ashtu...