logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDr. med. Gerhard EmrichDr. med. Daniel DesalmandDoris Zumbühl)
Hemorroidet si kokrra në kanalin anal.
Hemorroidet si kokrra në kanalin anal.

Hemorroidet janë zgjerime të arterieve dhe venave, që vendosen nën mukozën e rektumit (pjesës fundore të zorrës së trashë), pranë anusit (vrimës së jashtëqitjes).

Flitet për hemorroide kur madhësia e këtyre zgjerimeve rritet shumë gjatë sforcimit për të jashtëqitur në rastet e kapsllëkut të shprehur. Kjo shoqërohet me shfaqjen e simptomave.

Në stadin fillestar, hemorroidet paraqiten në formën e kokrrave (nodujve) të zmadhuara në kanalin anal; në këtë fazë këto kokrra nuk janë as të dukshme dhe as të prekshme me dorë. Me përparimin e sëmundjes, ato mund të dalin përkohësisht jashtë anusit, duke u rikthyer përsëri në pozicionin e tyre fillestar.

Në një stad më të avancuar, nevojitet përdorimi i gishtave për t`i kthyer ato brenda kanalit anal, por ndonjëherë as kjo nuk ndihmon. Për pasojë kokrrat mbeten në pjesën e jashtme të anusit.

Gradualisht, me përparimin e mëtejshëm të sëmundjes, ato nuk mbeten më bosh në brendësi, por mbushen me gjak.

Shkaqet e hemorroideve janë të shumta, por jo plotësisht të qarta. Gjithsesi, njihen disa faktorë që ndikojnë direkt në shfaqjen e tyre. Ndër ta, mund të përmendim:

Përveç dhimbjes, një tjetër simptomë e rëndësishme dhe mjaft problematike është kruajtja. Ajo është e dhimbshme, shpeshherë shkakton hemorragji në zonën anale, që janë të lehta dhe me gjak të pastër (të kuq), të cilat i trembin pacientët. Në raste të tilla, mund të bëhet fjalë për një fisurë të mukozës anale.

Nëse ngjyra e gjakut është e errët, origjina e hemorragjisë duhet kërkuar në nivele më të sipërme të aparatit tretës.

Gjithsesi, të dy tipet e hemorragjisë (të përshkruara më sipër), kanë nevojë për konsultim me mjekun specialist proktolog, pasi ato mund të jenë shenjë e një sëmundjeje të rëndë.

Në rastin e hemorroideve shumë të zhvilluara, zgjerimi i enëve të gjakut është i tillë që ushtron një presion të vazhdueshëm mbi kanalin anal. Kjo reflektohet me nevojën urgjente të pacientit për të jashtëqitur. Për këtë arsye, shumë pacientë janë të bindur që vuajnë nga kapsllëku, duke shtuar sforcimin gjatë shtrëngimit për të jashtëqitur, si dhe duke përdorur më shumë medikamente laksative (që nxisin jashtëqitjen).

Në disa raste, sfinkteri anal (valvula e vrimës së jashtëqitjes) nuk mbyllet plotësisht, duke shkaktuar pamundësi për të kontrrolluar jashtëqitjen (inkontinencë fekale) gjatë kollitjes ose teshtitjes së fortë.

Hemorroidet: ekzaminim i rektumit.
Hemorroidet: ekzaminim i rektumit.

Për diagnostikimin e hemorroideve, është e nevojshme:

 • Njohja e mjekut me historinë e fillimit të sëmundjes dhe shenjat që paraqet pacienti në momentin e konsultimit
 • Egzaminimi fizik me  rektoskopi (skopinë e rektumit), për të përjashtuar shkaqe të tjera të mundshme të hemorroideve
Hemorroidet: suposte kundër dhimbjes dhe inflamacionit.
Hemorroidet: suposte kundër dhimbjes dhe inflamacionit.

Trajtimi i hemorroideve përfshin:

 • Medikamentet (pomada, suposte), që ndikojnë mbi simptomat, duke shfaqur veprim anti-inflamator (kundër inflamacionit) ose antialgjik (kundër dhimbjes).
  Këshilla: rekomandohet përdorimi i medikamenteve me veprim lokal. Për këtë përdoren supostet, që duhet të futen dhe të qëndrojnë në anus (në vrimën e jashtëqitjes). Pomadat aplikohen për lyerje të anusit, duke shtypur tubin e tyre në momentin që kontakton me anusin.
 • Sklerotizimi: medikamentet që injektohen disa herë në hemorroide mund të shkaktojnë irritim të mukozës me fibrozë dhe ngushtim të enëve të gjakut.
 • Ligatura elastike: ena e gjakut e zgjeruar lidhet në bazën e saj. Pas disa ditësh, indi nekrotizohet (vdes) dhe eleminohet njeherësh me unazën  elastike. 
 • Operacioni: heqja me rrugë kirurgjikale rekomandohet në rastet me hemorroide në stade mjaft të avancuara.

Për personat me hemorroide, si dhe për parandalimin e shfaqjes së tyre rekomandohet:

 • Ushqyerje e ekuilibruar
 • Konsumi i ushqimeve të pasura në fibra, siç është buka e zezë, dhe lëngje në sasi të mëdha.
 • Higjienë e mirë anale (e vrimës së jashtëqitjes)
 • Ushtrime fizike të tilla si: noti, ecja, joga, gjimnastika e bazës së legenit.
 • Nuk duhet të kryhen sforcime të mëdha gjatë jashtëqitjes. Ky proçes duhet të zhvillohet ngadalë dhe pa u shtrënguar fort.

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Dr. med. Gerhard Emrich

Gerhard Emrich ka studiuar Mjekësi në Vjenë. Ai është një gazetar mjekësor me shumë vite përvojë në shkrime mjekësore.

Dr. med. Daniel Desalmand

Daniel Desalmand ka studiuar Mjekësi në Bern. Pas diplomimit, ai ka patur një përvojë të gjatë klinike në Kirurgji dhe Mjekësi të Brendshme përpara se t'i kushtohej gazetarisë shkencore.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.