logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Kanceri i mëlçisë: anatomia e organeve tretëse.
Kanceri i mëlçisë: anatomia e organeve tretëse.

Kanceri i mëlçisë është një tumor malinj, që zhvillohet në qelizat e mëlçisë, që quhen hepatocite. Ai përfaqëson një kancer të rrallë, që zhvillohet kryesisht mbi dëmtime paraegzistuese të këtyre qelizave, të tilla si inflamacioni i tyre (hepatiti) ose cirroza e mëlçisë.

Kanceri i mëlçisë shfaqet dy herë më shpesh tek meshkujt sesa tek femrat. Në momentin e diagnostikimit me këtë sëmundje, pacientët janë shpesh në moshën 50-60 vjeç. Në këtë tip kanceri përfshihen edhe tumoret që zhvillohen në rrugët e tëmthit.

Në nivelin e mëlçisë, janë shumë më të shpeshta metastazat e kancereve të organeve të tjera, krahasuar me kancerin parësor të këtij organi. Këto metastaza janë kryesisht me origjinë nga kanceri i gjirit, kanceri i stomakut, kanceri i zorrës së trashë, kanceri i prostatës, kanceri i mushkërisë dhe kanceri i uterusit.


Shkaqet e sakta të shfaqjes së kancerit të mëlçisë ende nuk dihen. Gjithsesi, një rol të rëndësishëm në këtë drejtim duket se luajnë inflamacionet kronike, që janë përgjegjëse për dëmtimet e qelizave të mëlçisë.

Shkaqet më të shpeshta të kancerit të mëlçisë (në rreth 80% të rasteve) janë:

Shkaqe të tjera:

 • Helmimi nga aflatoksina, që gjendet në disa ushqime.
 • Helmimi nga disa substanca, si arseniku, kloruri i vinilit në PVC (polivinilklorid)
 • Grumbullimi i sasive të mëdha të hekurit në organizëm (sëmundja e hemokromatozës).
 • Disa sëmundje të lindura metabolike, si mungesa e enzimës alfa1-antitripsinë.

 

Kanceri i mëlçisë: asnjë ankesë për një kohë të gjatë.
Kanceri i mëlçisë: asnjë ankesë për një kohë të gjatë.

Meqenëse kanceri i mëlçisë nuk shkakton simptoma (shqetësime) për një periudhë të gjatë kohore, ai diagnostikohet shpesh në stade tepër të avancuara. Simptomat e tij përfshijnë:

 

Kanceri i mëlçisë: skaneri tregon tumorin në mëlçi.
Kanceri i mëlçisë: skaneri tregon tumorin në mëlçi.

Diagnoza e kancerit të mëlçisë vendoset nga mjeku specialist gastro-hepatolog, duke u bazuar në:

Kanceri i mëlçisë: shpesh është i nevojshëm transplanti i mëlçisë.
Kanceri i mëlçisë: shpesh është i nevojshëm transplanti i mëlçisë.

Trajtimi i kancerit të mëlçisë varet nga stadi i tij në momentin e diagnostikimit, madhësia, lokalizimi, shkalla e përhapjes së tij dhe gjendja e përgjithshme e pacientit. Ai përfshin, sipas rastit, zbatimin e disa masave të lidhura me ushqyerjen, ndërhyrjen kirurgjikale dhe përdorimin e medikamenteve.

Masat e përgjithshme

 • Ndërprerja e alkoolit
 • Konsumi i ushqimeve të varfra në yndyrna

Medikamentet

 • Tumoret e vogla (me diametër 4-5 cm) mund të shkatërrohen nëpërmjet injektimit të alkoolit tepër të përqëndruar në qelizat tumorale të mëlçisë.
 • Kimioterapia, ku  proçedura më efikase është kimio-embolizimi, që nënkupton  shkrirjen në mënyrë kimike, nëpërmjet injektimit të medikamenteve direkt në qelizat tumorale.
 • Shkatërrimi i tumorit me lazer ose me radio-frekuencë, me disa seanca të nevojshme.
 • Trajtimet paliative, që aplikohen në rastet kur tumori nuk mund të operohet për shkak të madhësisë së tij. Ky trajtim nuk siguron shërimin e sëmundjes, por përmirëson cilësinë e jetës së pacientit, duke i lehtësuar dhimbjet.  

Operacionet

Tumoret e vogla mund të hiqen me sukses nëpërmjet ndërhyrjes kirurgjikale. Mundësia e kryerjes së kësaj ndërhyrjeje varet nga pozicioni dhe madhësia e tumorit.

Tek pacientët e diagnostikuar me cirrozë të mëlçisë, mund të jetë efikas transplanti i mëlçisë. Për fat të keq, kjo proçedurë është e mundur në vetëm 10-30% të rasteve. 


Në rastin e kancerit të mëlçisë të paoperueshëm, mbijetesa në 5 vjet është mesatarisht 50%. Diagnoza e kancerit të mëlçisë është shpesh tepër e vonuar. Për këtë arsye, ecuria e tij është e errët.

Çdo pacient i diagnostikuar me kancer të mëlçisë duhet t’i nënshtrohet egzaminimit klinik, ekografisë dhe analizave të gjakut (për treguesit tumoralë) çdo 6 muaj.

Konsumi i moderuar i alkoolit.
Konsumi i moderuar i alkoolit.

Parandalimi i kancerit të mëlçisë konsiston në:

 • Kufizimin e sasive të alkoolit të konsumuar
 • Vaksinimin kundër hepatitit B
 • Egzaminimin ekografik të mëlçisë çdo 3-6 muaj tek çdo pacient i diagnostikuar me cirrozë të saj.

 

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.