logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Humbja e ndergjegjes zakonisht shkaktohet nga kolapsi i papritur i qarkullimit të gjakut
Humbja e ndergjegjes zakonisht shkaktohet nga kolapsi i papritur i qarkullimit të gjakut
Përveç impotencës në kuptimin figurativ, nëse ndiheni të pafuqishëm në një situatë, në mjekësi kjo nënkupton një humbje afatshkurtër të vetëdijes me relaksim të tensionit të muskujve. Termi kolaps i qarkullimit të gjakut ose sinkop përdoret shumë. Zbehja zakonisht shkaktohet nga ulja e rrjedhës së gjakut në tru dhe zakonisht kalon brenda disa sekondave pa trajtim të veçantë. Sinkopa duhet të diferencohet nga humbja e vetëdijes për shkak të çrregullimeve metabolike, neurologjike ose psikogjenike. Në thelb, i ashtuquajturi kolaps i qarkullullimit të gjakut është shkaktuar ose nga një stimulim i fortë i sistemit nervor autonom, nga një rrjedhje e zvogëluar e gjakut në zemër ose nga një presion shumë i ulët i gjakut, nga një aritmi kardiake ose nga ngushtimi në enët e trurit.

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.

Përdoruesit kanë vizituar po ashtu...