logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDr. med. Gerhard EmrichDr. med. Daniel DesalmandDoris Zumbühl)
Inflamacioni i tubave: një pasojë e zakonshme është infertiliteti.
Inflamacioni i tubave: një pasojë e zakonshme është infertiliteti.

Adneksiti përfaqëson inflamacionin e organeve anekse (ndihmëse) të mitrës, që janë tubat e fallopit dhe vezoret. Inflamacioni i izoluar vetëm tek tubat quhet salpingit, ndërsa vetëm tek vezoret quhet ovarit dhe është tepër i rrallë.

Dy tubat e fallopit kanë formën e një qypi, në njërin krah të të cilit fillon pjesa e sipërme e mitrës, ndërsa krahu tjetër, që ka formën e një hinke, vendoset pranë vezores.

Edhe pse adneksiti shfaqet kryesisht tek vajzat e reja, jo shtatzana, këto patologji në përgjithësi mund të konstatohen në të gjitha moshat. Inflamacioni i organeve të mësipëme reflektohet me dhimbje të forta dhe të zgjatura në zonat përkatëse. Nëse sëmundja nuk trajtohet në mënyrë korrekte nga specialisti, ajo mund të kthehet në një problem kronik. Për më tepër,  salpingiti i trajtuar keq mund të shkaktojë shumë shpesh sterilitet (pamundësi për të mbetur shtatzanë) tek gruaja.

Inflamacioni i tubave: bakteret klamidia janë agjentë të shpeshtë shkaktarë.
Inflamacioni i tubave: bakteret klamidia janë agjentë të shpeshtë shkaktarë.

Shkaqet kryesore të adneksiteve janë:

  • Infeksionet, kryesisht infeksione bakteriale, më rrallë  infeksione virale.
  • Sëmundjet që transmetohen gjatë marrëdhënieve seksuale të pambrojtura (sëmundje seksualisht të transmetueshme - SST), siç është gonorrea.
  • Infeksionet e përziera.

Rreziku për t`u infektuar është veçanërisht i madh gjatë periudhës pas shtatzanisë dhe lindjes, pas operacioneve të mitrës (pastrim pas një aborti pa dashje, pas një aborti të detyruar, ose për vendosjen e spirales), ose gjatë menstruacioneve.

Inflamacioni i tubave: ethe, mbindjeshmëri dhe dhimbje.
Inflamacioni i tubave: ethe, mbindjeshmëri dhe dhimbje.

Simptomat karakteristike të adneksiteve janë:

Inflamacioni i tubave: diagnoza vendoset nga ekografia.
Inflamacioni i tubave: diagnoza vendoset nga ekografia.

Për të diagnostikuar një adneksit, duhet të kryhen proçedurat e mëposhtme:

  • Informimi i mjekut specialist gjinekolog mbi të dhënat personale dhe simptomat e pacientes
  • Egzaminimi fizik, palpacioni (prekja) i barkut dhe vizita gjinekologjike.
  • Egzaminimet laboratorike dhe identifikimi i agjentit shkaktar të infeksionit.
  • Ekografia gjinekologjike dhe abdominale (e barkut)
  • Në raste të dyshimta, për të përjashtuar praninë e sëmundjeve të tjera, mjeku mund të rekomandojë kryerjen e laparoskopisë, që mundëson egzaminimin e hollësishëm të hapësirës së barkut.
Inflamacioni i tubave: medikamente për inflamacionin dhe dhimbjen.
Inflamacioni i tubave: medikamente për inflamacionin dhe dhimbjen.

Në pjesën më të madhe të rasteve me adneksit, mjafton mjekimi me medikamente, që konsiston në përdorimin e antibiotikëve, antialgjikëve (kundër dhimbjeve), dhe të akullit për të pakësuar dhimbjet. 

Në vazhdim, pas kalimit të fazës akute, vetëm me rekomandimin e mjekut specialist obstetër-gjinekolog, mund të vendosen kompresa të ngrohta në fundin e barkut, si dhe banja vaginale në ujë të ngrohtë.

Nëse trajtimi konservator, me medikamentet dhe proçedurat e mësipërme, nuk mjafton për qetësimin e dhimbjeve, duhet domosdoshmërisht të kryhet laparoskopia, e cila lejon të eksplorohet hapësira e barkut, duke përforcuar ose përjashtuar nevojën e një ndërhyrjeje kirurgjikale (operacioni).
 

Inflamacioni i  tubave dhe/ose vezoreve mund të përhapet në organet fqinje, duke provokuar tablonë klinike të një "abdomeni akut", në rastet e peritonitit, bllokimit të zorrës ose apendicitit.

Fillimi i hershëm i antibiotikut ndihmon në parandalimin e formimit të abcesit (masë e qelbëzuar). Në rast të kundërt, formimi i abcesit mund ta rëndojë situatën, duke çuar në heqjen e paevitueshme me rrugë kirurgjikale të tubave, vezoreve, madje edhe të mitrës në raste tepër të rënda.

Në mjaft raste, sëmundja bëhet kronike, duke çuar gradualisht në sterilitet të gruas.

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Dr. med. Gerhard Emrich

Gerhard Emrich ka studiuar Mjekësi në Vjenë. Ai është një gazetar mjekësor me shumë vite përvojë në shkrime mjekësore.

Dr. med. Daniel Desalmand

Daniel Desalmand ka studiuar Mjekësi në Bern. Pas diplomimit, ai ka patur një përvojë të gjatë klinike në Kirurgji dhe Mjekësi të Brendshme përpara se t'i kushtohej gazetarisë shkencore.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.