logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Encefaliti: inflamacioni i trurit nga bakteret ose viruset
Encefaliti: inflamacioni i trurit nga bakteret ose viruset

Encefaliti është inflamacioni i trurit. Më shpesh ai shkaktohet nga viruse ose bakterie. Encefaliti mund të shkaktojë dëmtime të parikthyeshme të rëndësishme në nivelin e sistemit nervor qendror. Në rastet e dyshimta për encefalit, pacienti duhet të shtrohet menjëherë në spital (situatë urgjence).

Nëse virusi apo bakteri përgjegjës për encefalitin ka prekur edhe meningjet (membranat mbrojtëse, që mbulojnë trurin dhe palcën kurrizore), flitet për meningo-encefalit. Gjithsesi, nuk duhet të ngatërrohet meningiti me encefalitin.

Meningiti trajtohet në një rubrikë të veçatë. viruset e transmetuara nga këpushat mund të shkaktojnë një menigo-encefalit stinor (MEPV). Encefaliti japonez transmetohet nga pickimi i mushkonjave.

Sëmundja e encefalitit (inflamacionit të trurit) mund të shkaktohet nga agjentët mikrobialë të mëposhtëm:
 • Virusi i herpesit
 • Virusi i fruthit
 • Virusi i shytave
 • Virusi i gripit

Këto viruse veprojnë drejtpërdrejt mbi indin e trurit, ku gjatë përparimit të sëmundjes shkaktojnë një reaksion autoimun. Pra, organizmi prodhon qeliza mbrojtëse (antitrupa) kundër qelizave të veta. Për këtë arsye proçesi emërtohet autoimun dhe antitrupat emërtohen auto antitrupa.

Faktorët e rrezikut

 • Mosha: sëmundja prek më shpesh foshnjat dhe personat e moshuar.
 • Rënia e aftësive mbrojtëse (imunitetit) të organizmit, si psh. në rastet e infektuara nga HIV-i.
 • Sëmundje të tjera, si skleroza e shumëfishtë ose sarkoidoza (sëmundje e rrugëve të frymëmarrjes, që mund të përhapet edhe në organet e tjera).
Encefaliti: temperaturë e lartë, ngurtësim në qafë dhe dhimbje koke.
Encefaliti: temperaturë e lartë, ngurtësim në qafë dhe dhimbje koke.

Pacienti me encefalit (inflamacion të trurit) paraqet simptoma të ndryshme, në varësi të stadit të zhvillimit të sëmundjes. Kështu:

 • Në fillim, pacienti paraqet simptoma gripale, si: temperaturë, dhimbje koke/dhimbje në nivelin e qafës dhe dobësi e përgjithshme trupore.
 • Më vonë, rritje e mëtejshme e temperaturës.
 • Çrregullime neurologjike (të të folurit, të pamjes dhe paraliza në nivelin e gjymtyrëve).
 • Në rast se janë prekur meningjet, konstatohet ngurtësimi i qafës.
 • Konvulsione (kriza epilepsie).
 • Turbullime të ndërgjegjes, me gjendje konfuzioni që mund të arrijë deri në humbjen e ndërgjegjes.
Encefaliti: ekzaminimi i lëngut truno-shpinor nga punksioni lumbar.
Encefaliti: ekzaminimi i lëngut truno-shpinor nga punksioni lumbar.

Për vendosjen e diagnozës së encefalitit (inflamacionit të trurit) janë të nevojshme:

 • Njohja e mjekut me historinë e detajuar të sëmundjes, me simptomat e pacientit, infeksionet virale të mundshme të kaluara prej tij, pickimit nga insektet, etj. 
 • Analizat laboratorike të gjakut dhe lëngut truno-shpinor.
 • Skaneri i kokës
 • Rezonanca magnetike e kokës
 • Elektroencefalograma (EEG- matja e aktivitetit elektrik të trurit). 
Encefaliti: trajtim urgjent në kushte spitalore.
Encefaliti: trajtim urgjent në kushte spitalore.

Trajtimi i encefalitit (inflamacionit të trurit) bazohet në përdorimin e medikamenteve, në varësi të agjentit mikrobial që e ka shkaktuar atë.

Pas identifikimit të agjentit shkaktar të encefalitit, trajtimi i tij përfshin përgjithësisht një antibiotik dhe një virostatik (që eleminon virusin).

Ecuria e encefalitit (inflamacionit të trurit) varet nga faktorë të ndryshëm, si:
 • Tipi i agjentit shkaktar (virus, bakter, myk, etj.)
 • Shkalla e rëndesës së sëmundjes
 • Gjendja e sistemit mbrojtës të organizmit (imuniteti).

Në rast se trajtimi është i hershëm dhe efikas, gjatë një encefaliti vdesin më pak se 20% e pacientëve. Në rast të kundërt, dëmtimet e rënda të sistemit nervor mund të jenë përgjegjëse për shfaqjen e aftësive të kufizuara fizike, që mund të jenë të përhershme, dhe të kërkojnë trajtim për gjithë jetën.

Encefaliti: vaksinimi kundër agjentëve të ndryshëm patogjenë.
Encefaliti: vaksinimi kundër agjentëve të ndryshëm patogjenë.
Egzistojnë vaksina kundër disa viruseve, si ai i shytave (parotiti), i fruthit, i gripit dhe meningo-encefalitit stinor (MEPV).

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.