logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Gerhard EmrichDr. med. Daniel DesalmandDoris Zumbühl)
Skleroza e shumëfishtë: sëmundje inflamatore e sistemit nervor qendror.
Skleroza e shumëfishtë: sëmundje inflamatore e sistemit nervor qendror.

Skleroza e shumëfishtë është një sëmundje inflamatore kronike dhe progresive e sistemit nervor qëndror (trurit dhe palcës së kurrizit). Mjekët e quajnë gjithashtu encefalomieliti i shpërndarë, që përfaqëson inflamacionin që shfaqet në mënyrë të shpërndarë në nivelin e trurit dhe të palcës së kurrizit.

Truri është një qendër kontrrolli, që merr sinjale nga periferia nëpërmjet palcës së kurrizit ose që lëshon komanda nëpërmjet të njëjtës rrugë. Sinjalet transmetohen nga tipe të ndryshme të fijeve nervore, që janë të veshura nga një shtresë mbrojtëse (këllëfi i mielinës), si kabllot elektrike. Nëse në këtë shtresë shfaqet një vatër inflamatore, sinjalet nuk mund të transmetohen në mënyrë korrekte. Kjo mund të çojë në çrregullime të ndjeshmërisë në nivelin e lëkurës, çrregullime të koordinimit të lëvizjeve ose çrregullime të shikimit. Kur këto vatra janë të shumta dhe shkaktojnë çrregullime të rëndësishme, flitet për kriza akute (të menjëhershme).

Tek pjesa më e madhe e pacientëve të prekur nga skleroza e shumëfishtë, sëmundja përparon me shfaqjen e krizave akute. Ecuria e saj është e ndryshme në pacientë të ndryshëm. Kështu, në disa pacientë shfaqen, që në fillim, dëmtime të parikthyeshme, ndërsa në të tjerë këto dëmtime shfaqen vetëm pas disa vitesh. Kjo sëmundje është dy herë më e shpeshtë tek femrat, veçanërisht tek ato me moshë nga 20-40 vjeç, ndërkohë që është e rrallë tek fëmijët dhe personat e moshuar.

Aktualisht, është ende i pamundur shërimi i sklerozës së shumëfishtë. Për këtë arsye, të gjithë pacientët e prekur prej saj kanë nevojë për karrige me rrota. Gjithsesi, cilësia e jetës së tyre është përmirësuar shumë në sajë të mënyrave të reja të disponueshme të trajtimit.

Megjithëse skleroza e shumëfishtë ka qenë dhe mbetet objekt i kërkimeve intensive në fushën e mjekësisë, shkaqet e saj nuk janë ende të njohura plotësisht. Deri tani, janë identifikuar vetëm faktorët që mund të kenë ndikim mbi rrezikun e zhvillimit të sklerozës së shumëfishtë.

Si të tillë konsiderohen:

Sëmundjet autoimune, gjatë së cilave organizmi nuk është më i aftë të dallojë qelizat e veta nga ato të huaja, duke prodhuar antitrupa edhe kundër tyre. Për këtë arsye, mekanizmat e mbrojtjës imunitare të tij, që janë limfocitet T dhe B dhe makrofagët, që normalisht duhet të shkatërrojnë trupat e huaj dhe agjentët e jashtëm, drejtohen kundër indeve të vetë organizmit. 

Në sklerozën e shumëfishtë, ato drejtohen pikërisht kundër mielinës, lëndës që formon shtresën rreth fijeve nervore, duke e shkatërruar atë. Prania e antitrupave në gjak mund të jetë në origjinën e disa sëmundjeve, si skleroza e shumëfishtë, lupusi eritematoz, poliartriti reumatizmal, etj. 

Infeksionet, nga të cilat, veçanërisht, ato me natyrë virale luajnë rol të rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjes. Gjithsesi, lidhur me këtë faktor nuk egziston asnjë provë zyrtare.
Faktorët gjenetikë: skleroza e shumëfishtë nuk është sëmundje e trashëgueshme, por duket se egziston një tendencë e trashëguar, pasi rreziku i zhvillimit të sëmundjes është më i rëndësishëm tek të afërmit e personave të prekur prej saj, si fëmijët, vëllezërit dhe motrat e tyre.

Faktorët e rrezikut që mund të jenë përgjegjës për një krizë akute:

 

Skleroza e shumëfishtë: ecuria e ngadaltë ose e shpejtë.
Skleroza e shumëfishtë: ecuria e ngadaltë ose e shpejtë.

Ecuria e sklerozës së shumëfishtë nuk është gjithmonë fatale (vdekjeprurëse). Në disa raste, pas shfaqjes së shenjave fillestare, gjendja e pacientit mund të përmirësohet, pa ndikuar në mënyrë të rëndësishme mbi cilësinë e jetës së pacientit.

Simptomat e shpeshta të sklerozës së shumëfishtë janë:

 • Çrregullimet e shikimit (shikim i turbullt, lëvizje të pakontrolluara të syve), me humbje të pjesshme të aftësisë së të parit, për shkak të inflamacionit të nervit të shikimit (nervit optik), shpesh të përkohshme.
 • Çrregullimet e koordinimit dhe të ekuilibrit, shoqëruar me marrje mendsh.
 • Çrregullime të lëvizshmërisë, të koordinimit të lëvizjeve, me ngurtësimin e gjymtyrëve, paraliza spastike (me tkurrje të pavullnetshme të muskulaturës).
 • Çrregullime të ndjeshmërisë në lëkurë, me mpirje, kruarje, ulje të ndjeshmërisë në prekje dhe dhimbje.
 • Lodhje e shpejtë dhe dobësi trupore e theksuar
 • Dridhje trupore
 • Mpirje në fytyrë
 • Kapsllëk, urgjencë për të defekuar.

Krizat akute (të menjëhershme) janë tepër karakteristike për formën më të shpeshtë të sklerozës së shumëfishtë:

Këto kriza akute karakterizohen nga shfaqja e një simptome të re ose nga rishfaqja e një simptome që ishte zhdukur, që zgjat për më tepër se 24 orë. Në disa raste simptomat zhvillohen gjatë disa orëve, për të qëndruar më pas të pandryshuara për 3-4 javë, duke u përmirësuar ngadalë gjatë 1 muaji.

 

 

Skleroza e shumëfishtë: MRI tregon pllaka në tru.
Skleroza e shumëfishtë: MRI tregon pllaka në tru.

Diagnoza e sklerozës së shumëfishtë nuk është e thjeshtë, pasi nuk egziston asnjë test specifik që të mund ta konfirmojë atë. Diagnostikimi përfundimtar i sëmundjes mund të kërkojë javë, muaj, madje edhe vite të tëra. Për këtë arsye, që në fillim duhet të përjashtohen sëmundje ose gjendje të tjera mjekësore, që shkaktojnë simptoma të ngjashme me sklerozën e shumëfishtë. Si të tilla konsiderohen inflamacionet e enëve të gjakut, aksidentet e trurit, mungesat në vitamina ose meningitet (inflamacionet e cipës së trurit).

Për diagnostikimin e kësaj sëmundjeje, mjeku specialist neurolog ka të nevojshme:

 • Informimin e hollësishëm lidhur me simptomat e pacientit, historinë e fillimit të tyre, sëmundje të tjera (veçanërisht autoimune) të shfaqura gjatë jetës, dhe historinë familjare të pacientit për sklerozë të shumëfishtë.
 • Egzaminimet neurologjike, ku përfshihen: testet e vlerësimit të lëvizshmërisë dhe ndjeshmërisë, të koordinimit të gjymtyrëve, egzaminimi i nervit optik (të shikimit), testi i ekuilibrit, ndjeshmëria në lëkurë, të folurit dhe reflekset.
 • Rezonanca magnetike, që lejon evidentimin e dëmtimeve të shkaktuara nga inflamacionet e përsëritura në nivelin e trurit dhe të palcës së kurrizit.
 • Egzaminimet radiografike
 • Egzaminimi i lëngut truno-shpinor
 • Testet specifike të rrugëve nervore

Diagnoza përfundimtare e sklerozës së shumëfishtë bazohet në mbledhjen e elementeve nga egzaminimet e përmendura më sipër, si pjesët e një loje formuese. Sa më tepër elementë të jenë pranishëm, aq më e madhe është mundësia e diagnozës së sklerozës së shumëfishtë.

Niveli i paaftësisë dhe i përparimit të kësaj sëmundjeje vlerësohet nëpërmjet një shkalle specifike, që është Shkalla e Gjendjes së Paaftësisë.

 

Skleroza e shumëfishtë: trajtim i përjetshëm.
Skleroza e shumëfishtë: trajtim i përjetshëm.

Skleroza e shumëfishtë bën pjesë tek sëmundjet e pashërueshme. Trajtimi i saj konsiston në lehtësimin e simptomave, ngadalësimin e përparimit të sëmundjes dhe parandalimin e shfaqjes së krizave akute.

Trajtimi medikamentoz bazë përfshin:

 • Interferonet, proteina të prodhuara nga organizmi, që ndërhyjnë në komunikimin ndërmjet qelizave dhe që luajnë gjithashtu rol të rëndësishëm në sistemin imunitar (mbrojtës). Në këtë mënyrë, në sajë të veprimit të tyre kundër inflamacionit, ato ngadalësojnë përparimin e sëmundjes.
 • Imunoglobulinat, proteina që gjenden në gjak, janë pjesë e reaksioneve mbrojtëse të organizmit, në rolin e antitrupave. Efikasiteti i trajtimit me to nuk është ende i sigurt.
 • Acetati i glatiramerit, që përdoret kryesisht tek pacientët me shqetësime të lehta.
 • Imunosupresorët, që bllokojnë reaksionet mbrojtëse të organizmit.

Trajtimi i krizave akute

Për dominimin e këtyre krizave përdoren kryesisht medikamentet antiinflamatore glukokortikoide (kortizoni).

Trajtimet e simptomave shoqëruese

Trajtimi i sklerozës së shumëfishtë duhet të kryhet në mënyrë tepër të kujdesshme dhe profesionale, me qëllim që të lehtësojë simptomat shoqëruese të saj, që mund të ndikojnë negativisht në cilësinë e jetës së pacientëve. Në këto simptoma përfshihen:

Gjithashtu, mund të jenë efikase edhe medikamente ose metoda të tjera të trajtimit alternativ, si masazhet, teknikat relaksuese, ushtrimet për forcimin e bazës së legenit dhe akupunktura.
Në të njëjtën kohë, krahas mënyrave të mësipërme të trajtimit, rekomandohet edhe këshillimi psikoterapeutik.

 

Ecuria e sklerozës së shumëfishtë nuk mund të parashikohet. Forma, shkalla dhe mënyra e përparimit të saj janë të ndryshme nga njëri pacient në tjetrin. Në varësi të tipit dhe shpeshtësisë së simptomave, dallohen disa profile të ecurisë së sklerozës së shumëfishtë:

 • Skleroza e shumëfishtë beninje (me ecuri të favorshme), që konstatohet në rreth 10% të pacientëve, dhe është një formë e lehtë, që përmirësohet plotësisht pas krizave akute.
 • Forma e përsëritur: me dukuri të paparashikueshme, me simptoma të reja dhe përkeqësim të simptomave të vjetra, por jo në shkallë të rëndësishme.
 • Forma progresive dytësore, me përparim gradual, me përkeqësim progresiv të gjendjes së pacientit.
 • Forma progresive e menjëhershme, e pakontrollueshme, me përkeqësim të shpejtë të gjendjes së pacientit, pa shfaqje të krizave akute.

 

Meqenëse shkaqet e sklerozës së shumëfishtë nuk janë ende të njohura, edhe parandalimi i shfaqjes së saj është i pamundur. Gjithsesi, fillimi sa më herët i trajtimit medikamentoz bazë dhe mënyrave të tjera ndihmëse, duket se ngadalëson përparimin e sëmundjes dhe pakëson ashpërsinë e krizave akute të saj.

Në këtë drejtim ndikon edhe evitimi i stresit dhe i medikamenteve që nxisin luftën imunitare (mbrojtëse) në organizëm.

 

Dr. med. Gerhard Emrich

Gerhard Emrich ka studiuar Mjekësi në Vjenë. Ai është një gazetar mjekësor me shumë vite përvojë në shkrime mjekësore.

Dr. med. Daniel Desalmand

Daniel Desalmand ka studiuar Mjekësi në Bern. Pas diplomimit, ai ka patur një përvojë të gjatë klinike në Kirurgji dhe Mjekësi të Brendshme përpara se t'i kushtohej gazetarisë shkencore.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.