logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Verdhëza: zverdhja e lëkurës ose e konjuktivës së syve tregon një sëmundje të mëlçisë ose tëmthit
Verdhëza: zverdhja e lëkurës ose e konjuktivës së syve tregon një sëmundje të mëlçisë ose tëmthit
Në rastin e ikterit, konjuktiva (zona e bardhë, rreth bebes së syrit) dhe mukozat e lëkurës ngjyrosen në të verdhë. Kjo shpjegohet me rritjen në gjak të një produkti të metabolizmit, bilirubinës.

Verdhëza (e quajtur në gjuhën mjekësore "ikter") përfaqëson ngjyrosjen e lëkurës, mukozave dhe sklerave të syve në të verdhë. Fillimisht, ngjyra e verdhë shfaqet vetëm në sklerë (pjesën e bardhë të syve), më pas ngjyroset e gjithë lëkura.

Ikteri shkaktohet nga grumbullimi në gjak i bilirubinës, që është një produkt i verdhë i bilës (tëmthit), i cili formohet gjatë degradimit të qelizave të kuqe të gjakut. Termi "ikter" më shpesh shoqërohet me sëmundjen e hepatitit. Megjithatë, ikteri mund të ketë shumë shkaqe (shih më poshtë).

Karakteristika të tjera të ikterit janë:

 • Kruajtjet, që janë të lidhura me sasinë e bilës së grumbulluar në gjak
 • Ngjyra e hapur e feçeve
 • Urina me ngjyrë të errët, për shkak të eleminimit të bilës
 • Në varësi të shkakut të ikterit, mund të jenë të pranishme edhe simptoma të tjera, si temperatura e lartë ose dhimbjet e barkut
Çrregullimet bashkëshoqëruese të ikterit janë: kruajtjet, temperatura e lartë, të përzierat/të vjellat, dhimbjet e barkut ose të shpinës, lodhja trupore, rënia në peshë, etj.

Për joprofesionistët, një ikter është shpesh sinonim i hepatitit (inflamacionit të mëlçisë, që është ngjitës). Në fakt, ikteri manifestohet në terren të një shumëllojshmërie sëmundjesh të mëlçisë (përveç hepatitit), të rrugëve të tëmthit dhe të gjakut. Gjithashtu, ikteri mund të jetë pasojë e përdorimit të disa medikamenteve ose produkteve kimike që janë toksike për mëlçinë.

Të porsalindurit mund të paraqesin gjithashtu ikter ditët e para pas lindjes (i quajtur " ikteri i të porsalindurit "). Zakonisht, ai zhduket spontanisht. Arsyeja e shfaqjes së tij është papjekuria e plotë e mëlçisë në momentin e lindjes.

Sëmundjet e mëlçisë që shkaktojnë ikter janë:

Sëmundjet e rrugëve biliare që shkaktojnë ikter janë:

 • Gurët e tëmthit , që shkaktojnë bllokim të rrugëve të tëmthit, me grumbullim të tij (kolestazë)
 • Tumori i fshikëzës së tëmthit
 • Kanceri i pankreasit (me kolestazë të shkaktuar nga presioni i jashtëm mbi rrugët e tëmthit)

Sëmundjet e gjakut që shkaktojnë ikter janë:

 • Anemia hemolitike (sëmundje e shkaktuar nga shkatërrimi i theksuar i qelizave të kuqe të gjakut)

Shkaqe të tjera të ikterit:

 • Ikteri i shtatzanisë
 • Medikamentet
 • Produktet kimike
 • Ikteri i të porsalindurit

Egzistojnë disa mënyra për parandalimin e ikterit:

 • Respektimi i një mënyre jetese të shëndetshme, me kufizim të alkoolit, aktivitet fizik të rregullt dhe ushqyerje të ekuilibruar. Të gjitha këto mbrojnë mëlçinë nga dëmtimi, duke evituar shfaqjen e ikterit.
 • Konsumi i ushqimeve të pasura në fibra dhe të varfra në yndyrna, për të parandaluar formimin e gurëve të tëmthit.
 • Mbrojtja gjatë marrëdhënieve seksuale, duke përdorur prezervativë, për evitimin e transmetimit me rrugë seksuale të hepatitit B dhe C. Mund të vaksinoheni kundër hepatitit B dhe C.
 • Gjatë udhëtimit në vende në zhvillim, mund të infektoheni me hepatit A nga ushqimet dhe uji i kontaminuar. Për këtë arsye, këshillohet vaksinimi paraprak kundër hepatitit A dhe zbatimi i masave specifike të lidhura me ushqimin në këto vende.
 • Gjatë fazës së ikterit, rekomandohet konsumi i ushqimeve të pasura në vitamina.

Çdo pacient me ikter duhet të konsultohet patjetër me një mjek.

Me cilin mjek duhet të konsultoheni?

 • Mjeku i familjes (i përgjithshëm)
 • Mjeku internist
 • Mjeku gastro-enterolog

Për të patur një tablo sa më të qartë për problemet aktuale dhe shkaqet e mundshme të tyre, mjeku fillimisht njihet me historinë mjekësore personale të pacientit (anamneza) dhe kryen egzaminimin klinik me mjete të thjeshta (vëzhgimi, analiza, palpacioni, auskultacioni, testet funksionale, etj). Më pas, mjeku mund të rekomandojë edhe egzaminime të tjera më specifike, sipas rastit.

Ikteri është lehtësisht i dallueshëm nga ngjyra e verdhë e sklerave dhe lëkurës. Prania e tij mund të konfirmohet nga analizat e gjakut, nëpërmjet vlerësimit të nivelit të bilirubinës. Proçedurat e tjera diagnostike mundësojnë përcaktimin e shkakut të ikterit.

Historia mjekësore personale (anamneza) bazohet tek:

 • Pyetjet e lidhura me ikterin: kur është shfaqur për herë të parë, rrethanat e shfaqjes, ngjyra e urinës dhe e feçeve.
 • Njohja e mjekut me çrregullimet shoqëruese, veçanërisht nëse ka patur kruajtje, dhimbje barku dhe ethe.
 • Informimi i mjekut me sëmundje aktuale ose të mëparshme, përfshirë plagosje, trauma, aksidente apo operacione të mëparshme.
 • Informimi mbi sëmundje apo shkaqe të rëndësishme vdekjesh në familjen e pacientit.
 • Informimi mbi konsumin e alkoolit: sasia, shpeshtësia, lloji i alkoolit, etj.
 • Informimi mbi përdorimin e medikamenteve të ndryshme nga ana e pacientit
 • Informimi i mjekut për aspektin profesional të pacientit, kontakti me produkte toksike të rrezikshme për mëlçinë.
 • Informimi lidhur me udhëtime të pacientit jashtë vendit
 • Informimi mbi një shtatzani të mundshme
 • Informimi mbi përdorimin e stimulantëve ose të substancave që shkaktojnë varësi (alkooli, nikotina, drogat).
 • Informimi lidhur me marrëdhëniet seksuale: të mbrojtura ose jo, me një ose shumë partnerë, etj.

Egzaminimi fizik

Mjeku përqëndrohet në zonën e barkut, ku gjatë palpacionit mund të evidentojë mëlçinë e zmadhuar. Gjithashtu, mjeku mund të konstatojë edhe shenja të tjera klinike të një sëmundjeje të mëlçisë, siç janë nyjet limfatike të zmadhuara.

Egzaminime të tjera specifike diagnostike:

 • Analizat e gjakut: formula e gjakut, funksioni i mëlçisë, virusi i hepatitit, etj.
 • Analizat e urinës
 • Analizat e feçeve
 • Ekografia e barkut (e përqëndruar tek mëlçia, fshikëza e tëmthit dhe rrugët e tëmthit)
 • Egzaminime të tjera imazherike, si skaneri (CT)
 • Egzaminimi i rrugëve të tëmthit (ERCP,PTC)
 • Biopsia e mëlçisë

Më tepër informacion lidhur me egzaminimet mjekësore diagnostike mund të gjeni në informacionin e përgjithshëm të sëmundjeve përkatëse.

Trajtimi i ikterit varet gjithmonë nga shkaku i tij. Nëse eleminohet ky i fundit, ikteri zhduket. Ja disa shembuj trajtimesh:

 • Inflamacionet e mëlçisë nga viruset e hepatitit A dhe E (të shkaktuara nga ushqimet dhe uji i kontaminuar) shërohen në mënyrë spontane.
 • Hepatitet B dhe C duhet të trajtohen me rrugë medikamentoze, sepse jo gjithmonë shërohen.
 • Gurët e tëmthit hiqen me rrugë kirurgjikale. Në disa raste, mund të duhet të hiqet fshikëza e tëmthit .
 • Medikamentet që dëmtojnë mëlçinë duhet të ndërpriten dhe të zëvendësohen nga medikamente të tjera, sipas përshkrimit të mjekut trajtues.
 • Sipas shkallës së rëndesës, të porsalindurit me ikter trajtohen me fototerapi (terapia me dritë me ngjyrë blu). Në këtë mënyrë, trupi i tyre mund të eleminojë lehtësisht sasinë e tepërt të bilirubinës.

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.