logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Gerhard EmrichDr. med. Daniel DesalmandDoris Zumbühl)
Inflamacioni i muskujve të zemrës: një infeksion arrin deri  në ulje të performancës së muskujve të zemrës.
Inflamacioni i muskujve të zemrës: një infeksion arrin deri në ulje të performancës së muskujve të zemrës.
Muskuli i zemrës quhet miokard. Infeksione të ndryshme mund të shkaktojnë inflamacion në këtë nivel, duke e dobësuar atë dhe ulur rendimentin e tij. Inflamacioni mund të prekë vetëm miokardin, ose miokardin dhe perikardin (emërtohet mioperikardit).

Si shkaqe kryesore të miokarditit përmendim:

Miokarditi mund të favorizohet nga sëmundjet ose faktorët e mëposhtëm:

Inflamacioni i muskujve të zemrës: lodhje, takikardi.
Inflamacioni i muskujve të zemrës: lodhje, takikardi.

Në rastin e infeksioneve virale, simptomat e infeksionit kryesor i paraprijnë atyre të perikarditit, pra të lidhura me zemrën. Ndër simptomat kryesore të një infeksioni viral mund të përmendim:

Simptomat që tregojnë për miokardit janë:

Simptomat e miokarditit janë të ndryshme, në varësi të shkallës së zhvillimit të tij. Ato fillojnë si shenja të një gjendjeje gripale tipike, deri në shfaqjen e aritmisë, insuficiencës kardiake (dobësimit të punës së zemrës), deri edhe të vdekjes së pacientit.

Miokarditi: Ekografia e zemrës.
Miokarditi: Ekografia e zemrës.

Për diagnostikimin e saktë të miokarditit, duhet të kryhet:

Miokarditi: regjim shtrati për një kohë të gjatë.
Miokarditi: regjim shtrati për një kohë të gjatë.

Fillimisht, duhet të evitohet sforcimi fizik për një periudhë mjaft të gjatë kohore. Në të njëjtën kohë, duhet të fillohet trajtimi i sëmundjes shkaktare të miokarditit. Kështu:

  • Infeksioni bakterial trajtohet me antibiotikë.
  • Në rastin e miokarditit me origjinë reumatizmale, përdoren medikamentet me bazë kortizoni dhe ato antireumatizmale
  • Insuficienca kardiake trajtohet me diuretikë (shkarkues), frenues të enzimës së konvertimit të angiotenzinës (ACE-I) dhe beta-bllokuesit.
  • Aritmia trajtohet me beta-bllokues dhe medikamente të tjera specifike (antiaritmikët).
  • Medikamente kundër dhimbjes
  • Në rastin e perikarditit me likid, praktikohet punksioni i perikardit (zbrazja me anë të shiringës)
  • Në rastin e reaksioneve auto-imune, ku sistemi imunitar lufton dhe shkatërron organet e vetë organizmit, fillohet trajtimi me medikamente që frenojnë përgjigjen imunitare (imunosupresorë). 
  • Në rast se sëmundja rëndohet, e vetmja alternativë e paevitueshme mbetet transplanti i zemrës.

 

Nëse trajtohet në mënyrë korrekte, dhe nëse evitohet plotësisht dhe për një kohë të gjatë sforcimi fizik, miokarditi shërohet shpesh pa ndërlikime.
 
Miokarditi kronik (i përsëritur) mund të shkaktojë zgjerim të zemrës dhe insuficiencë kardiake.
Miokarditi: shmangni alkoolin dhe duhanin.
Miokarditi: shmangni alkoolin dhe duhanin.

Rekomandohet në mënyrë kategorike evitimi i sforcimit fizik për një kohë të gjatë, në mënyrë që të parandalohet një rishfaqje e miokarditit. Në rast se pas shërimit të sëmundjes shfaqet temperaturë, i sëmuri duhet të jetë më i kujdesshëm me sforcimet fizike. Kështu, qoftë edhe gjatë një gjendjeje të lehtë gripale, pa temperaturë, pacienti duhet të evitojë çdo lloj sporti. 

Përveç masave të mësipërme parandaluese, duhet të eleminohen të gjithë faktorët e rrezikut, veçanërisht duhani dhe alkooli.

Dr. med. Gerhard Emrich

Gerhard Emrich ka studiuar Mjekësi në Vjenë. Ai është një gazetar mjekësor me shumë vite përvojë në shkrime mjekësore.

Dr. med. Daniel Desalmand

Daniel Desalmand ka studiuar Mjekësi në Bern. Pas diplomimit, ai ka patur një përvojë të gjatë klinike në Kirurgji dhe Mjekësi të Brendshme përpara se t'i kushtohej gazetarisë shkencore.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.