logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Gerhard EmrichDr. med. Daniel DesalmandDoris Zumbühl)
Parkinsoni: sëmundje progresive e sistemit nervor.
Parkinsoni: sëmundje progresive e sistemit nervor.

Sëmundja e Parkinsonit është një sëmundje degjenerative e sistemit nervor. Gjatë kësaj sëmundjeje, qelizat nervore të disa zonave të trurit nekrotizohen dhe vdesin. Ky proçes shkakton çrregullime të koordinimit të lëvizjeve, me shfaqjen e simptomave tipike të sëmundjes, që janë: ngadalësimi i lëvizjeve, ngurtësim muskular dhe dridhje të trupit.

Sëmundja e Parkinsonit përfaqëson një nga sëmundjet më të shpeshta neurologjike. Ajo prek kryesisht personat mbi 60 vjeç, por mund të haset gjithashtu edhe në grupmosha më të reja. Pas fillimit të përdorimit të medikamenteve efikase për trajtimin e kësaj sëmundjeje, jetëgjatësia e këtyre pacientëve është përmirësuar shumë, madje ajo është e njëjtë me personat e shëndetshëm.

Sëmundja e Parkinsonit është përshkruar për herë të parë në vitin 1817, nga mjeku anglez Xheims Parkinson, prej të cilit mori edhe emrin.

 

Për arsye pothuajse gjithnjë të panjohura, në një zonë të kufizuar të trurit, pikërisht në brendësi të substancës së zezë (quhet e tillë sepse qelizat e kësaj zone të trurit përmbajnë një pigment të zi), shfaqet defiçit i dopaminës. Në raste më të rralla, sëmundja mund të shpërthehet nga sëmundje të tjera shoqëruese. Dopamina është një neurotransmetues, pra lëndë që ndërmjetëson transmetimin e impulsit në qelizat nervore. E shprehur më konkretisht, ajo transmeton komandat e sistemit nervor në muskuj dhe kontrollon zbatimin e mëtejshëm të lëvizjeve.

Faktorët e rrezikut që mund të provokojnë sëmundjen e Parkinsonit

Sëmundja e Parkinsonit nuk është e trashëgueshme. Në shfaqjen e saj duket se janë të përfshirë faktorë të ndryshëm, si:

 

Simptomat kryesore të sëmundjes Parkinson shfaqen gjatë ekzekutimit dhe kontrollit të lëvizjeve:

 • Dridhje të rëndësishme në gjendjen e qetësisë, ndryshe nga dridhjet joparkinsoniane, që shfaqen kryesisht gjatë lëvizjeve.
 • Ngadalësimi i të gjitha lëvizjeve (bradikinezia), reflektimi tipik i së cilës është palëvizshmëria e krahëve gjatë ecjes
 • Rigiditet (ngurtësim) i muskujve

Në një stad më të avancuar shfaqen edhe çrregullimet e ekuilibrit, që provokojnë rrëzimet e këtyre pacientëve. 

Simptoma të tjera:

 

Diagnoza e sëmundjes së Parkinsonit bazohet tek prania e simptomave klinike karakteristike, egzaminimi fizik dhe egzaminimi neurologjik i të sëmurit. Skaneri dhe rezonanca magnetike e kokës janë të nevojshme për të përjashtuar praninë e sëmundjeve të tjera organike, siç janë psh.tumoret e kokës.
Parkinsoni: vetëm simptomat mund të mjekohen.
Parkinsoni: vetëm simptomat mund të mjekohen.

Qëllimi i trajtimit është t’i lejojë pacientit me Parkinson të ruajë pavarësinë e tij në jetën profesionale dhe familjare, të ruajë cilësinë e jetës së tij, dhe të trajtojë sëmundjet dhe ndërlikimet shoqëruese.

Masat e përgjithshme

Personave të diagnostikuar me Parkinson u rekomandohet:

 • Ushtrimi i sporteve, si noti,vallzimi, ecja, vrapi.
 • Praktikimi i ushtrimeve të muskulaturës në kushte shtëpie (për tendosjen e muskujve)
 • Teknikat e relaksimit, si meditimi dhe joga.
 • Fizioterapia
 • Logopedia (rehabilitimi i të folurit)
 • Ergoterapia (rehabilitimi i lëvizjeve))
 • Mbështetja psiko-sociale
 • Ushqyerje e ekuilibruar, me shumë lëngje, dhe regjim ushqimor të rekomanduar nga specialist dietolog.
 • Prania e pajisjeve ndihmëse në shtëpi, ose strehimi në ambiente të specializuara për këtë kontigjent pacientësh 

Medikamentet

Nuk egziston ende ndonjë medikament që të shërojë sëmundjen e Parkinsonit. Megjithatë, trajtimet aktuale mundësojnë frenimin e përparimit të mëtejshëm të sëmundjes. Të gjitha proçedurat e përdorura gjatë trajtimit synojnë lehtësimin e simptomave të pacientit.

Trajtimi me medikamente konsiston në kompensimin e mangësisë së dopaminës në nivelin e trurit. Për këtë qëllim, mund të përdoren këto medikamente:

Përveç këtyre medikamenteve specifike, mund të jetë i nevojshëm edhe përdorimi i medikamenteve të tjera, për trajtimin e sëmundjeve shoqëruese:

Operacionet

Edhe në ditët e sotme kirurgjia nuk mundëson shërimin e sëmundjes së Parkinsonit. Gjithsesi, ajo lehtëson simptomat, nëpërmjet vendosjes së një peismejkeri të trurit, që nxit disa zona të trurit nëpërmjet ngacmimeve elektrike, proçes që mund të ketë ndikim pozitiv në përmirësimin e dridhjeve.

Kjo ndërhyrje kërkon mjekë të specializuar dhe realizohet në pak qendra mjeksore në botë.


 

Trajtimi efikas dhe i përshtatshëm u lejon të sëmurëve me Parkinson të jetojnë për shumë vjet, duke ruajtur pavarësinë e tyre. Këta pacientë vdesin shpesh pas infeksioneve, për shkak të çrregullimeve të gëlltitjes ose për shkak të goditjeve nga rrëzimet.
Nuk egziston asnjë mënyrë efikase për parandalimin e Parkinsonit. Shpresa e studiuesve është drejtuar nga disa strategji të reja terapeutike, si vaksina kundër sëmundjes ose transplanti (zëvendësimi) i qelizave të dopaminës në nivel embrionar, që mundëson rigjenerimin e tyre.

Dr. med. Gerhard Emrich

Gerhard Emrich ka studiuar Mjekësi në Vjenë. Ai është një gazetar mjekësor me shumë vite përvojë në shkrime mjekësore.

Dr. med. Daniel Desalmand

Daniel Desalmand ka studiuar Mjekësi në Bern. Pas diplomimit, ai ka patur një përvojë të gjatë klinike në Kirurgji dhe Mjekësi të Brendshme përpara se t'i kushtohej gazetarisë shkencore.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Përdoruesit kanë vizituar po ashtu...