logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDr. med. Gerhard EmrichDr. med. Daniel DesalmandDoris Zumbühl)
Cistiti: Infeksion bakterial i traktit urinar.
Cistiti: Infeksion bakterial i traktit urinar.
Diagnoza e infeksionit të rrugëve urinare, i quajtur inflamacion i fshikëzës së urinës ose cistit, konsiston në një inflamacion të indeve që veshin rrugët urinare. Shkaku më i shpeshtë i kësaj sëmundjeje janë bakteret. Duke iu referuar strukturës së këtyre rrugëve, ureterët janë dy tuba (i majti dhe i djathti), që shërbejnë për të transportuar urinën nga të dy veshkat (përkatësisht e majta dhe e djathta)  për në fshikëzën e urinës. Uretra është një kanal që shërben për ta nxjerrë urinën nga fshikëza e urinës, duke e eleminuar atë jashtë organizmit. Nëse përgjatë këtyre rrugëve ndodh shumëzim i shprehur i baktereve, kjo manifestohet menjëherë me djegie gjatë urinimit

Infeksionet e rrugëvë urinare dhe të fshikëzës së urinës janë më të shpeshta tek femrat, sepse rrugët urinare të femrës janë më të shkurtra se të mashkullit. Për këtë arsye, bakteret hyjnë më shpejt në fshikëzën e urinës,
veçanërisht tek femrat në moshë të re, me jetë seksuale aktive. 

Meshkujt e moshuar shfaqin më shpesh infeksione urinare (cistite). Kjo është e lidhur me zmadhimin e prostatës, që pengon rrjedhjen e urinës. Dallohen dy forma të infeksioneve të rrugëve urinare: infeksionet e rrugëve të poshtme urinare  dhe ato të rrugëve të sipërme urinare. Në grupin e parë hyjnë infeksionet e uretrës dhe fshikëzës së urinës, ndërsa në grupin e dytë hyjnë infeksionet e veshkave.
Njihen disa faktorë që favorizojnë shumëzimin e mikrobeve në rrugët urinare. Si të tillë përmendim:  

Cistiti: urinim i shpeshtë, në sasi të pakët, me dhimbje.
Cistiti: urinim i shpeshtë, në sasi të pakët, me dhimbje.

Pacienti me cistit mund të paraqesë këto simptoma:

Çdo simptomë e cistitit ka nevojë për konsultim  mjekësor, sepse infeksioni mund të përhapet në rrugët e sipërme urinare.
Bëhet fjalë për infeksion të rrugëve të sipërme, nëse shfaqen simptoma si:


Cistiti: mostra e urinës me baktere.
Cistiti: mostra e urinës me baktere.

Për diagnozën e cistitit janë të nevojshme:

 • Njohja e mjekut specialist nefrolog me simptomat e pacientit
 • Ekzaminimi fizik
 • Matja e temperaturës, për të përjashtuar një infeksion të veshkës
 • Analizat e urinës: kërkimi i baktereve, qelizave të bardha dhe të kuqe në urinë.
 • Ekografia e aparatit urinar dhe e barkut, për të përjashtuar një sëmundje tjetër të legenit.
 • Në stade të avancuara, rekomandohet një ekzaminim i plotë i fshikëzës, i quajtur cistoskopi, që lejon eksplorimin e fshikëzës në brendësi.
Për ekzaminimin e urinës, është e detyrueshme të përdoret porcioni i mesit të saj. Pra, gjatë urinimit, porcioni i parë hidhet në tualet, ai i mesit mblidhet në një enë sterile për kryerjen e analizës, ndërsa porcioni i fundit hidhet përsëri në tualet.

Cistiti: çajra të ngrohta me bazë bimore.
Cistiti: çajra të ngrohta me bazë bimore.
Një cistit akut ka nevojë për ndjekje nga mjeku specialist nefrolog, për fillimin e menjëhershëm të trajtimit me antibiotikë. Disa çajra me bazë bimore kanë efekt nxitës mbi prodhimin e urinës, që mundëson eleminimin e sasive të mëdha të urinës. Megjithatë, ato nuk mund të shkatërrojnë bakteriet që shkaktojnë infeksionin.

Çfarë mund të bëjmë vetë?

 • Duhet të konsumoni patjetër 2-3 litra lëngje në ditë, që mund të jenë çajra me përmbajtje bimore, që nxisin urinimin. Kjo bën të mundur urinimin në sasi të mëdha, duke evituar shfaqjen e infeksionit të rrugëve urinare.
 • Përdorni medikamente dhe çajra me përmbajtje bimore, si boronica, hithra, etj. Për më tepër informacion rreth tyre, mund t’i drejtoheni farmacistit.
 • Gjatë urinimit, përpiquni ta zbrazni plotësisht fshikëzën e urinës.
 • Përpiquni të zbrazni fshikëzën e urinës pas marrëdhënieve seksuale
 • Vishuni ngrohtë, në përshtatje me motin
 • Evitoni konsumin e kafesë, pasi ajo dobëson sistemin imunitar dhe irriton mukozën e fshikëzës së urinës.
 • Mos përdorni  veshje sintetike, sepse ato krijojnë kushte të përshtatshme për shumëzimin e mikrobeve, si bakteret dhe kërpudhat.

Në rast se trajtohet në mënyrë të përshtatshme, cistiti shërohet brenda një kohe të shkurtër. Është thelbësore që trajtimi i filluar të mos ndërpritet shumë shpejt, në mënyrë që të mos rikthehet infeksioni.

Një cistit i pamjekuar mund të ndërlikohet nga inflamacioni i veshkës. Në këtë fazë, mikrobet rrezikojnë të kalojnë në gjak (gjendja e septicemisë) dhe të provokojnë sëmundje tepër të rënda, që vënë në rrezik jetën e pacientit.

Një pasojë tjetër e mundshme e cistitit është fibroza e fshikëzës së urinës, që përfaqëson stadin e fundit të një cistiti kronik. Në këtë rast, vëllimi i fshikëzës ulet, muret e saj ngurtësohen dhe pengojnë urinimin, që do të thotë se urina nuk mund të eleminohet më dot spontanisht, nëpërmjet aktit të urinimit.

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Dr. med. Gerhard Emrich

Gerhard Emrich ka studiuar Mjekësi në Vjenë. Ai është një gazetar mjekësor me shumë vite përvojë në shkrime mjekësore.

Dr. med. Daniel Desalmand

Daniel Desalmand ka studiuar Mjekësi në Bern. Pas diplomimit, ai ka patur një përvojë të gjatë klinike në Kirurgji dhe Mjekësi të Brendshme përpara se t'i kushtohej gazetarisë shkencore.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Përdoruesit kanë vizituar po ashtu...