logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Gerhard EmrichDr. med. Daniel DesalmandDoris Zumbühl)
Apendisiti: inflamacioni i apendiksit.
Apendisiti: inflamacioni i apendiksit.

Cekumi është një organ i barkut, pjesë përbërëse e zorrës së trashë (pjesa fillestare e saj). Apendiksi është një zgjerim natyral (i lindur), një zgjatim i Cekumit, mjaft i ndjeshëm ndaj faktorëve patogjenë (sëmundje-shkaktues).

Apendisiti karakterizohet nga një inflamacion i Apendiksit. Zhvillimi i sëmundjes mund të reflektohet si një irritim i lehtë, që mund të kalojë në stadin e një apendisiti akut (stad i rëndë). Është e mundshme edhe forma kronike e apendisitit.

Shkaku kryesor i apendisitit është prania e një pengese në zbrazjen e tij. Në disa raste, kjo pengesë shkaktohet nga trupat e huaj, si psh. bërthamat e qershive. Në pjesën më të madhe të rasteve, pengesa shkaktohet nga feçet (jashtëqitjet) tepër të forta, parazitët, ose edhe nga një ndryshim i pozicionit të vetë apendiksit. Çrregullimet e qarkullimit, si pasojë e problemeve të zbrazjes, shtojnë rrezikun për infeksione. Tek fëmijët, apendisiti shpesh shoqërohet nga sëmundje të tjera.

Apendisiti: dhimbje e fortë e papritur në fund të barkut, djathtas.
Apendisiti: dhimbje e fortë e papritur në fund të barkut, djathtas.
Inflamacioni i apendiksit (apendisiti) karakterizohet nga këto simptoma:

Simptomat e apendisitit, të përshkruara më sipër, janë karakteristike vetëm në 50% të rasteve. Tek fëmijët, diagnostikimi është veçanërisht i vështirë.

Diagnoza e apendisitit akut është mjaft e vështirë gjatë shtatzanisë. Kjo për faktin se, për shkak të zhvendosjes së apendiksit tek femrat shtatzëna, dhimbjet mund të shfaqen në anën e djathtë, në pjesën e sipërme ose qendrore të barkut, jo në pjesën e poshtme të tij. Edhe tek pacientët e moshuar, simptomat nuk janë tipike, duke vështirësuar në këtë mënyrë vendosjen e një diagnoze të saktë dhe të shpejtë. 


Ekzaminimi ekografik për diagnostikimin e apendisitit.
Ekzaminimi ekografik për diagnostikimin e apendisitit.
Për të diagnostikuar një pacient me apendisit janë të nevojshme të kryhen:
Ndërhyrja kirurgjikale për trajtimin e apendisitit.
Ndërhyrja kirurgjikale për trajtimin e apendisitit.

Një apendisit akut duhet të operohet menjëherë. Ndërhyrja kirurgjikale që realizon heqjen e tij quhet apendiks-ektomi. Në rastin e apendisitit kronik, operacioni duhet kryer jashtë krizave të dhimbjes.

Në rastin e inflamacionit tepër akut të apendiksit, është i mundshëm perforacioni (shpimi) i tij.

Në këtë situatë, feçet (materialet që gjenden në zorrën e trashë) depërtojnë në peritoneum (cipën e brendshme të barkut), duke shkaktuar inflamacion të tij (peritonit). Peritoniti përbën një urgjencë mjekësore që ka nevojë për trajtim të menjëhershëm.

Kur inflamacioni i apendiksit shtrihet në indet përreth, mund të formohet një abces (masë e qelbëzuar) në bark, që gjithashtu ka nevojë për ndërhyrje
kirurgjikale.

Dr. med. Gerhard Emrich

Gerhard Emrich ka studiuar Mjekësi në Vjenë. Ai është një gazetar mjekësor me shumë vite përvojë në shkrime mjekësore.

Dr. med. Daniel Desalmand

Daniel Desalmand ka studiuar Mjekësi në Bern. Pas diplomimit, ai ka patur një përvojë të gjatë klinike në Kirurgji dhe Mjekësi të Brendshme përpara se t'i kushtohej gazetarisë shkencore.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.