logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Gerhard EmrichDr. med. Daniel DesalmandDoris Zumbühl)
Gastriti: inflamacion i mukozës së stomakut.
Gastriti: inflamacion i mukozës së stomakut.

Stomaku është një organ kavitar (zgavror), i veshur nga një shtresë e brendshme (shtresa e mukozës), që shërben për depozitimin, zbërthimin, tretjen dhe transportimin e produkteve ushqimore. Në brendësi të stomakut prodhohet lëngu i tij (lëngu gastrik), që përmban acid klorhidrik (HCl), mukus, si dhe enzima të ndryshme që zbërthejnë proteinat (pepsina, pepsinogjeni) ose yndyrnat (lipaza), që përmbahen në ushqimin e konsumuar.

Në këtë mënyrë, ushqimi përgatitet për të kaluar në pjesët e mëposhtme të tubit tretës. Në fundin e ezofagut dhe fillimin e stomakut gjendet një unazë muskulare, që quhet sfinkteri gastro-ezofageal, i cili mbyllet automatikisht në momentin kur ushqimi ka kaluar i gjithi në stomak. Ky është një proçes mbrojtës për ezofagun, pasi pengon kthimin e  ushqimit lart, ku nën veprimin e lëngut acid të stomakut, mukoza delikate e ezofagut mund të dëmtohej fare lehtë. Kur përmbajtja ushqimore bie në kontakt me murin e stomakut, muskujt e këtij të fundit fillojnë të tkurren në mënyrë ritmike, me një shpeshtësi të paktën 3 tkurrje/minutë. Kjo lëvizje ritmike quhet peristaltikë.

Në sajë të kësaj lëvizjeje peristaltike, mundësohet përzierja dhe zbërthimi i përmbajtjes ushqimore nga enzimat tretëse, duke formuar kështu kimusin (shukun) ushqimor. Pikërisht në këtë formë, ushqimi kalon pilorin (pjesën fundore të stomakut) për të kaluar në zorrën e hollë.

Mukoza (shtresa e brendshme) e stomakut është shumë e pasur me enë gjaku (shumë e vaskularizuar). Ajo është e pajisur nga një shtresë mukusi, e cila shërben për ta mbrojtur nga aciditeti i lëngut të stomakut. Nëse mukoza e stomakut është e dëmtuar në zona të caktuara, lëngu acid i stomakut shkakton inflamacion të menjëhershëm (akut) në këto zona. Pikërisht kjo situatë përfaqëson gastritin akut.

Dëmtimet e mukozës së stomakut janë shpesh të provokuara nga faktorë të jashtëm, si:

Faktorët e tjerë të rrezikut:

  • Stresi
  • Radioterapia (terapia me rreze)
  • Produktet me përmbajtje bazash/acidesh (psh. detergjentët)
Gastriti: dhimbje e papritur e fortë e barkut, siklet në stomak.
Gastriti: dhimbje e papritur e fortë e barkut, siklet në stomak.

Gastriti karakterizohet nga këto simptoma:

Gastriti: ekzaminim mikroskopik i mukozës së stomakut.
Gastriti: ekzaminim mikroskopik i mukozës së stomakut.

Për vendosjen e diagnozës së gastritit ndihmon:

  • Marrja e informacionit lidhur me fillimin e sëmundjes dhe simptomat e pacientit në momentin e konsultimit me mjekun
  • Egzaminimi fizik: konstatimi i dhimbjeve në palpacion poshtë kafazit të krahararorit
  • Në rastin e dhimbjeve të përsëritura ose të vazhdueshme, mund të jetë e nevojshme kryerja e astroskopisë. Për të realizuar këtë proçedurë, përdoret anestezia (mpirja) në nivelin e ezofagut dhe nëpërmjet një tubi elastik (të lëvizshëm), që quhet gastroskop, mundësohet depërtimi i një kamere në hapësirën e stomakut. Pas fryrjes me ajër, mundësohet eksplorimi i brendësisë së stomakut, duke gjykuar mbi gjendjen e mukozës, për evidentimin e dëmtimeve të mundshme të saj. Nëpërmjet këtij egzaminimi mund të merret material nga mukoza e stomakut për të kryer biopsinë, në rastet kur mjeku dyshon për dëmtime me natyrë tumorale.
  • Egzaminimi ekografik (eko e barkut) lejon përjashtimin e sëmundjeve të tjera organike, të tilla si sëmundjet e mëlçisë ose të pankreasit.
  • Realizimi i testeve për identifimin e pranisë së Helicobacter pylori

Gastriti: trajtimi me medikamente frenuese të acidit gastrik.
Gastriti: trajtimi me medikamente frenuese të acidit gastrik.
Në pjesën më të madhe të formave të lehta, dhimbjet qetësohen  në mënyrë spontane, pa trajtim me medikamente. Personit përkatës i rekomandohet të ndryshojë zakonet e tij të ushqyerjes, dhe të pakësojë ose të eleminojë plotësisht disa faktorë të rrezikut, si: ndërprerja e duhanit, e alkoolit, e konsumit të ushqimeve të yndyrshme, evitimi i ushqimeve të ndenjura dhe ulja e shkallës së stresit psiqik. Brenda mundësive, rekomandohet gjithashtu edhe evitimi i konsumit të kafesë ose çajit. Janë të këshillueshme edhe sportet relaksuese, që ndihmojnë në pakësimin e stresit.

Në rastin e simptomave të lehta, mund të jetë efikase fitoterapia (mjekimi me produkte bimore). Në rastin e marrjes së medikamenteve, ato nuk duhet të përdoren për kohë të gjatë.

Medikamentet e rekomanduara në rastin a gastritit lehtësojnë simptomat (dhimbjet e menjëhershme  në stomak ose të përzierat e vazhdueshme). Disa prej tyre frenojnë prodhimin e lëngut acid të stomakut. Këto medikamente duhet të përdoren vetëm pas konsultimit me mjekun specialist gastro-hepatolog.

Në rast infeksioni nga bakteri Helicobacter pylori, është i domosdoshëm trajtimi me antibiotikë.

Një gastrit që zgjat më tepër se 3 javë, ka nevojë për vlerësim mjekësor. Në rastet e hemorragjisë së stomakut, pacienti duhet të trajtohet në kushte spitalore, nën kujdesin e mjekut.

Në rastin e gastritit shumë të shprehur, veçnërisht në praninë e një hemorragjie të rrugëve të tretjes, gastroskopia është egzaminimi i vetëm, nëpërmjet të cilit mund të verifikohet prania e mundshme e një ulçere gastrike.

Dr. med. Gerhard Emrich

Gerhard Emrich ka studiuar Mjekësi në Vjenë. Ai është një gazetar mjekësor me shumë vite përvojë në shkrime mjekësore.

Dr. med. Daniel Desalmand

Daniel Desalmand ka studiuar Mjekësi në Bern. Pas diplomimit, ai ka patur një përvojë të gjatë klinike në Kirurgji dhe Mjekësi të Brendshme përpara se t'i kushtohej gazetarisë shkencore.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.