logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Infeksioni nga Helikobakter pilori: infeksion në mukozën e stomakut.
Infeksioni nga Helikobakter pilori: infeksion në mukozën e stomakut.

Helikobakteri i pilorit është një bakter i pranishëm në stomakun e njeriut, ku mukoza e stomakut përbën një terren tepër të favorshëm për shumëzimin e tij.
Për një kohë shumë të gjatë është menduar që lëngu i stomakut nuk lejonte mbijetesën e baktereve për shkak të aciditetit të tij, që është rreth 1 000 herë më i lartë se ai i acidit citrick.

Për t’u mbrojtur kundër këtij aciditeti të stomakut, helikobakteri i pilorit sekreton një enzimë, ureazën. Falë kësaj enzime, rreth bakterit formohet një re mbrojtëse prej amoniaku, që asnjanëson mjedisin e tij.

Veç kësaj, bakteri prodhon një helm (toksinë), që ndërhyn në metabolizmin e qelizave të mukozës (shtresës së brendshme) së stomakut, duke rritur prodhimin e acidit të stomakut. Kjo situatë rezulton në inflamacione kronike (të vazhdueshme). Toksinat sulmojnë gjithashtu direkt mukozën e stomakut, pa rritur prodhimin e lëngut të stomakut. Në fakt, jo të gjithë personat me Helikobakterin e pilorit të pranishëm në stomak, shfaqin domosdoshmërisht ulçer ose simptoma të tjera të lidhura me stomakun.

Vlerësohet që rreth gjysma e popullatës në botë është e infektuar nga ky bakter. Rreth gjysma e personave të infektuar prej tij paraqesin simptoma. Infeksionet nga helikobakteri i pilorit janë veçanërisht të shpeshta në vendet e botës së tretë.

Bakteri është përgjegjës për inflamacione kronike të stomakut (gastrit), ulçera të stomakut dhe duodenit, si dhe për kancerin e stomakut.

Infeksioni nga Helikobakteri i pilorit fitohet përgjithësisht gjatë fëmijërisë. Në ditët e stome, përhapja e saktë e bakterit është akoma e panjohur.

Gjithsesi, Helikobakteri i pilorit është shumë më i shpeshtë në vendet ku marrëdhëniet shoqërore dhe ekonomike janë të këqia. Ky konstatim përforcon dyshimin se kushtet e këqia higjienike favorizojnë përhapjen e tij. Bakteret futen në gojë përmes ushqimeve të ndotura ose materialeve të jashtëqitura (feçeve), dhe më pas ato arrijnë në stomak ku edhe shumëzohen.

Aktualisht, nuk dihet ende nëse është i mundur transmetimi i drejtpërdrejtë nga njeriu tek njeriu (nëpërmjet kontaktit trupor, puthjeve, etj.). Transmetimi mund të ndodhë edhe kur kushtet higjienike janë normale. Është e sigurt që Helikobakteri i pilorit është i pranishëm në çdo qënie tjetër të gjallë. Faktorë të tillë, si ngrënia shumë e shpejtë e ushqimit, ushqimet tepër të pasura me yndyrna, duhanpirja, alkoolizmi ose historia për kancer të stomakut në familje, e shoqëruar nga një infeksion ndaj Helikobakterit të pilorit, mund të rritin në një shkallë të rëndësishme rrezikun e kancerit të stomakut.

Për një kohë të gjatë është menduar që stresi ishte përgjegjësi i vetëm i ulçerave të stomakut. Është e vërtetë që stresi rrit prodhimin e acidit të stomakut dhe dobëson sistemin imunitar (mbrojtës). Për pasojë, stomaku bëhet më i ndjeshëm ndaj baktereve, duke favorizuar zhvillimin e gastritit (inflamacionit të tij).

Më pas, në vitet 80, u identifikua Helikobakteri i pilorit si një faktor tjetër rreziku, për të cilin iu dha çmimi Nobel i mjekësisë në vitin 2005 dy mjekëve australianë që kishin zbuluar bakterin, Barry Marshall dhe Robin Warren.

Jo të gjithë personat, që kanë të pranishëm në stomakun e tyre Helikobakterin e pilorit, duhet domosdoshmërisht të sëmuren ose të paraqesin simptoma (shqetësime).

Bakteri mund të jetë në origjinën e një gastriti, të një ulçere të stomakut ose të duodenit. Gjithashtu, edhe kanceri i stomakut mund të jetë rezultat i dëmtimit të vazhdueshëm të mukozës (shtresës së brendshme) të stomakut nga ky bakter. Simptomat varen nga sëmundja që ka shkaktuar Helikobakteri i pilorit.

Infeksioni me këtë bakter manifestohet me simptomat e mëposhtme:

Infeksioni nga Helikobakter Pilori: gastroskopia dhe marrja e mostrave indore.
Infeksioni nga Helikobakter Pilori: gastroskopia dhe marrja e mostrave indore.

Diagnoza e Helikobakterit të pilorit vendoset nga mjeku gastro-enterolog, duke u bazuar në:

  • Historinë personale të sëmundjes dhe simptomat e pacientit.
  • Historinë familjare të pacientit për sëmundje të stomakut dhe zorrëve.
  • Testin e frymëshkëmbimit (spirometria)
  • Eksplorimin e stomakut me sondë (fibrogastroskopia), nëpërmjet së cilës mund të merret material për biopsi.
  • Matjen në gjak të nivelit të antitrupave të prodhuara nga organizmi kundër Helikobakterit të pilorit. Ato qëndrojnë gjatë në organizëm, jo vetëm gjatë fazës akute të infeksionit.
  • Egzaminime të tjera shtesë, si radiografitë, ekografia dhe eksplorimi i zorrës (kolonoskopia).

Infeksioni nga Helikobakter Pilori: terapi e kombinuar nga specialisti.
Infeksioni nga Helikobakter Pilori: terapi e kombinuar nga specialisti.

Jo çdo person që ka të pranishëm në stomak Helikobakterin e pilorit duhet të trajtohet. Trajtimi duhet të fillohet vetëm nëse shfaqen simptomat, të lidhura me një inflamacion të thjeshtë (gastrit) ose ulçer të stomakut.

Medikamentet

Në rastin e infeksionit nga Helikobakteri i pilorit, trajtimi specifik përfshin dy antibiotikë të ndryshëm dhe një frenues të aciditetit të stomakut (frenues i pompës protonike). Ky trajtim zgjat përgjithësisht 1-2 javë dhe është tepër efikas. Ai mundëson shërimin e shpejtë të inflamacionit akut të mukozës së stomakut.

Në rastin e ulçerës, gastritit ose kancerit të stomakut, duhet të fillohet trajtimi i përshtatshëm, sipas rastit. 

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.