logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDr. med. Gerhard EmrichDr. med. Daniel DesalmandDoris Zumbühl)
Intoleranca ndaj laktozës: një çrregullim i tretjes, që vjen si rezultat i mostretjes së laktozës nga sistemi i tretjes.
Intoleranca ndaj laktozës: një çrregullim i tretjes, që vjen si rezultat i mostretjes së laktozës nga sistemi i tretjes.

Intoleranca e laktozës nuk është një alergji ushqimore. Përveç kësaj, ajo nuk duhet të ngatërrohet me alergjinë nga qumështi i lopës (shih alergjinë nga ushqimet).

Në rast të intolerancës ndaj laktozës, laktoza nuk tretet mjaftueshëm për shkak të mungesës së një enzime tretëse (laktazës) në zorrën e hollë. Kjo enzimë kryen funksionin e zbërthimit së laktozës, e cila është kryesisht e pranishme në qumështin e lopës.

Për arsye teknologjike, përveç qumështit, industria ushqimore prodhon edhe ushqime të tjera që gjithashtu përmbajnë laktozë, si salçiçet. Në gjendje të patretur, laktoza arrin në zorrën e trashë ku shkakton fryrje, diarre dhe dhimbje stomaku.

  Epidemiologjia e intolerancës ndaj laktozës

   Në Evropë

   • Vendet skandinave: 2%
   • Siçilia: 70%
   • Zvicra 29%

   SHBA

   • Njerëzit me lëkurë të bardhë 15%
   • Meksikanët 53%
   • Njerëzit me lëkurë të zezë 80%

   Në mbarë botën

   • Rreth 2/3 e popullsisë

   Enzima që ndihmon tretjen e ushqimit mungon në shumicën e aziatikëve. Kjo është arsyeja pse ata i zbërthejnë shumë keq produktet e qumështit dhe djathin.

   Pacientët me intolerancë ndaj laktozës shpesh kanë simptoma të tjera, si alergjitë ushqimore ose sindromi i zorrës së irrituar. Për shkak të këtyre problemeve të lidhura, shpesh është e vështirë të identifikohen shkaqet e sakta të simptomave.

   Në njerëz të shëndetshëm, enzima laktazë ndan laktozën në dy pjesë, që janë: glukoza dhe galaktoza. Në këtë rast, laktoza mund të asimilohet plotësisht nga zorra e hollë.

   Në njerëzit me intolerancë të lindur ndaj laktozës, aktiviteti i enzimës që ndihmon tretjen e ushqimit ulet gjithnjë e më shumë gjatë rrjedhës së jetës. Kjo është arsyeja pse simptomat zakonisht shfaqen vetëm në moshë madhore, pasi shumica e foshnjave dhe fëmijëve të vegjël ende e tretin laktozën.

   Intoleranca e fituar ndaj laktozës shpesh është dytësore, pra pasojë e sëmundjeve të tjera, të tilla si sindromi i zorrës së irrituar, sëmundja Crohn ose sëmundja celiake. Sëmundjet e zorrës së hollë ose ndërhyrjet e mëdha kirurgjikale në zorrën e hollë mund të çojnë gjithashtu në intolerancën e laktozës.

   Mund të ndodhë gjithashtu edhe intolerancë kalimtare ndaj laktozës si pasojë e infeksioneve.

   Intoleranca e laktozës: diarre, dhimbje dhe fryrje barku.
   Intoleranca e laktozës: diarre, dhimbje dhe fryrje barku.

   Në rast të intolerancës ndaj laktozës, mund të shfaqen simptoma të ndryshme, shpesh jo specifike:

   • Gurgullima në stomak
   • Fryrje e barkut dhe ngopje e shpejtë
   • Diarre, e cila bëhet kronike
   • Dhimbje barku
   • Tek foshnjat, shtim jo i rregullt në peshë.

   Përveç këtyre çrregullimeve të tretjes, shumë njerëz ankohen për lodhje, marramendje, irritim të brendshëm, probleme të lëkurës, depresion dhe përqëndrim të dobët.

   Intoleranca e laktozës: shmangni qumështin e lopës për disa ditë.
   Intoleranca e laktozës: shmangni qumështin e lopës për disa ditë.

   Vetë-diagnostikimi:

   • Evitimi i produkteve të qumështit të lopës për disa ditë, pastaj rifillimi i konsumit të tyre, duke kontrolluar simptomat.

   Tek mjeku:

   Intoleranca e laktozës: shmangni produktet që përmbajnë laktozë.
   Intoleranca e laktozës: shmangni produktet që përmbajnë laktozë.

   Intoleranca e laktozës nuk mund të shërohet. Megjithatë, mund të lehtësohen simptomat. Mjeti më i mirë është heqja dorë sa më shumë që të jetë e mundur nga produktet e qumështit të lopës.

   Masat e përgjithshme

   • Mos konsumoni produkte të përftuara nga qumështi i lopës. Në disa njerëz, një pikë e vetme e qumështit në kafe shkakton simptomat, ndërsa në shumë të tjerë simptomat shfaqen vetëm në rast të konsumimit të sasive të konsiderueshme.
   • Kosi është përgjithësisht më mirë i toleruar nga të rriturit, sepse ky produkt tashmë përmban enzimën laktazë.
   • Foshnjat duhet të konsumojnë qumësht të posaçëm për to.
   • Ndjekja e një regjimi ushqimor pa laktozë, nën këshillimin e dietologut.

   Cilat ushqime përmbajnë laktozë?

   • Qumështi i lopës dhe produktet e prejardhura prej tij (gjalpi, djathi, qumështi pluhur, kosi).
   • Ëmbëlsirat (shihni listën e përbërësve ose pyesni bukëpjekësin).
   • Çokollata
   • Ushqime të tjera të proçesuara (përbërësit duhet të specifikohen).
   • Shumë medikamente, madje edhe tabletat homeopatike përmbajnë laktozë.
   • Ushqimet e përpunuara (p.sh. pica).

   Medikamentet

   Nëse enzima laktazë është e pamjaftueshme, mund të plotësohet duke e marrë në formën e suplementit.

   Simptomat zakonisht zhduken nëse pacienti heq dorë nga produktet që përmbajnë laktozë. Megjithatë, një diarre shumë e rëndësishme mund ta rrezikojë jetën e një fëmije.

   Në afat të gjatë, heqja dorë nga produktet e qumështit mund të çojë në mungesë të kalciumit, e cila vetë mund të çojë në osteoporozë. Në këtë rast, është e nevojshme të merren suplemente me bazë kalciumi. Kalciumi është i pranishëm në perimet me gjethe jeshile, qumështin e kokosit, farat e susamit.

   Dr. med. Fritz Grossenbacher

   Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

   Dr. med. Gerhard Emrich

   Gerhard Emrich ka studiuar Mjekësi në Vjenë. Ai është një gazetar mjekësor me shumë vite përvojë në shkrime mjekësore.

   Dr. med. Daniel Desalmand

   Daniel Desalmand ka studiuar Mjekësi në Bern. Pas diplomimit, ai ka patur një përvojë të gjatë klinike në Kirurgji dhe Mjekësi të Brendshme përpara se t'i kushtohej gazetarisë shkencore.

   Doris Zumbühl

   Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.