logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Divertikuliti: xhepa në zorrë.
Divertikuliti: xhepa në zorrë.

Divertikujt janë xhepa të vegjël të mukozës (pjesës së brendshme) së zorrës, që kalojnë në pjesën e jashtme të zorrës, nëpërmjet disa zonave të vogla të murit të saj, dhe që komunikojnë me pjesën e brendshme të zorrës nëpërmjet një kanali të ngushtë.

Divertikujt hasen më shpesh në pjesën fundore të anës së majtë të zorrës së trashë (pjesa sigmoide), ku edhe presioni është më i madh, por ato mund të gjenden  në të gjithë gjatësinë e zorrës së hollë dhe të trashë. Veç kësaj, xhepat mund të formohen edhe në nivelin e të gjitha organeve zgavrore (që kanë hapësirë në brendësi), duke përfshirë edhe ezofagun.

Divertikuloza përfaqëson shfaqjen e disa divertikujve. Ajo është mjaft e shpeshtë, por kalon pa u vënë re, sepse përgjithësisht nuk jep shqetësime, pra pacienti nuk paraqet simptoma të dukshme.

Divertikuliti përfaqëson inflamacionin akut të divertikujve. Nëse nuk trajtohet, ai mund të shkaktojë shpimin (hapjen) e zorrës. Për pasojë, përmbajtja e zorrës mund të derdhet në hapësirën e barkut ose në organet e tjera. Në raste më të rënda, në hapësirën e barkut mund të grumbullohet qelb, i cili mund të kalojë në gjak dhe të shkaktojë gjendjen e infeksionit të përgjithshëm (septicemia).

Formimi i divertikujve në nivelin e zorrës është pasojë e ndikimit të disa faktorëve, si:

 • Konsumi i ushqimeve të pasura me yndyrna dhe të varfra në fibra
 • Dobësimi i muskujve dhe indit lidhor
 • Kapsllëku kronik
 • Mosha, kryesisht mbi 70 vjeç.
 • Faktorët e lidhur me trashëgiminë, që janë ende të diskutueshëm.

Origjina e inflamacionit të divertikujve

Supozohet se inflamacioni i divertikujve, pra fenomeni i divertikulitit, shkaktohet nga grumbullimi i mbetjeve ushqimore në brendësi të divertikujve.

Divertikuloza: dhimbje të paqarta të stomakut dhe dhimbje barku.
Divertikuloza: dhimbje të paqarta të stomakut dhe dhimbje barku.

Në përgjithësi, divertikujt nuk shkaktojnë shqetësime, pra janë asimptomatikë. Në raste të rralla pacienti ankohet për:

Divertikuliti akut shkakton simptomat e mëposhtme:
Divertikuloza: ekzaminimi me ultratinguj.
Divertikuloza: ekzaminimi me ultratinguj.

Ekzaminimet e nevojshme për përcaktimin e diagnozës së divertikujve përfshijnë:

 • Informimin e mjekut specialist gastro-enterolog lidhur me simptomat e pacientit, historinë e fillimit të tyre, problemet e ndryshme me jashtëqitjen, mënyrën e ushqyerjes, shpeshtësinë e aktivitetit fizik, etj.
 • Ekzaminimin trupor të pacientit
 • Analizat e gjakut
 • Ekografinë e barkut
 • Kryerjen e skanerit të barkut 
 • Kolonoskopinë, që mund të kryhet në raste të rralla, për shkak të rrezikut për dëmtime të zorrës.
Divertikuloza: dietë e pasur me fibra.
Divertikuloza: dietë e pasur me fibra.

Në rastet e divertikujve me shqetësime të lehta, mund të mjaftojë vetëm modifikimi i regjimit ushqimor, duke evituar ushqimet e yndyrshme  dhe rritur konsumin e ushqimeve të pasura me fibra. Kjo çon në stabilizimin e proçesit të jashtëqitjes. Në rast nevoje, mund të përdoren medikamente që eleminojnë spazmat (shtrëngimet) e zorrës. Në raste shumë të rralla mund të jetë e nevojshme kryerja e ndërhyrjes kirurgjikale.

Trajtimi i divertikulitit, kur është i lehtë, mund të kryhet në kushte ambulatore, nëpërmjet:

Krizat e rënda kanë nevojë për shtrim në spital, ku trajtohen me antibiotikë dhe ushqyerje artificiale, me rrugë venoze.

Ndërhyrja kirurgjikale aplikohet në rastet e rënda dhe në rastet e dyshimta për shpim të zorrës, bllokim të zorrës, hemorragji të përsëritura, si dhe në rastet e formimit të fistulave me përmbajtje qelbi. Në të gjitha këto raste, hiqet pjesa e dëmtuar e zorrës. 

Qëllimi i ndërhyrjes kirurgjikale

Operacioni mund të realizohet shpesh nëpërmjet laparoskopisë. Ai ka për qëllim të heqë pjesën e dëmtuar të zorrës së trashë, shpesh të vendosur në pjesën e poshtme të majtë të barkut, dhe të krijojë lidhje (anastomozë) ndërmjet dy pjesëve të zorrës që mbeten pas prerjes. Në raste të rralla mund të jetë i nevojshëm një anus artificial (vrimë për jashtëqitjen).

Ndërlikimet e mundshme të divertikujve të zorrës janë:

 • Shpimi i zorrës, i shoqëruar nga peritoniti
 • Formimi i fistulave me përmbajtje qelbi në nivelin e fshikëzës së urinës, të vaginës dhe të lëkurës.
 Mënyra më e mirë për të parandaluar formimin e divertikujve dhe infektimin e tyre është:
 • Konsumi i ushqimeve të pasura me fibra dhe të varfra në yndyrna, ku futen: drithërat, gruri, frutat dhe perimet.
 • Konsumimi i 2-3 litra lëngje në ditë.
 • Kryerja e aktivitetit fizik të rregullt.

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.