logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDr. med. Gerhard EmrichDr. med. Daniel DesalmandDoris Zumbühl)
Artriti reumatoid: Inflamacion kronik i kyçeve.
Artriti reumatoid: Inflamacion kronik i kyçeve.

Artriti reumatoid (i quajtur edhe poliartriti kronik), është një sëmundje inflamatore kronike që prek kyçet (artikulacionet).

Ajo është sëmundja inflamatore reumatizmale më e shpeshtë, tre herë më e shpeshtë tek femrat. Mund të shfaqet në çdo moshë, madje edhe tek fëmijët e vegjël. Përgjithësisht, haset në moshat 40-60 vjeç.

Shkaqet e artritit reumatoid nuk janë plotësisht të njohura. Gjithsesi, egziston mundësia që në fillim të sëmundjes, qelizat e sistemit imunitar të jenë aktivizuar dhe më pas drejtuar kundër organizmit në formën e një reaksioni auto-imunitar, pra që shkatërron vetveten.

Simptomat e artritit reumatoid janë në varësi të pacientëve. Gjatë ecurisë së sëmundjes, simptomat mund të ndryshojnë shumë edhe tek i njëjti pacient.

Simptomat karakteristike të artritit reumatoid janë:

 • Dhimbjet e kyçeve gjatë natës dhe në mëngjes
 • Ngurtësimi mëngjezor i kyçeve për më tepër se 15 minuta
 • Enjtja e kyçeve
 • Dobësia e përgjithshme trupore, me lodhje dhe ethe në fillim dhe në një stad më të përparuar, kryesisht në formën e krizave të dhimbjeve. Sëmundja përparon në mënyrë graduale ose me kriza.
Intervalet ndërmjet krizave janë të ndryshme. Rrallë ndodh që sëmundja të shërohet pas një krize të parë. Përgjithësisht, artriti reumatoid është një sëmundje kronike, prej së cilës vetëm rreth 10 % e pacientëve shërohen plotësisht. Nëse është prekur vetëm indi sinovial dhe nuk është trajtuar, inflamacioni dhe shkatërrimi përhapet tek kërcet, tendinet dhe kockat. Kyçet e prekura humbasin funksionin e tyre dhe paraqesin shpesh deformime të rëndësishme, për shkak të shkatërrimit të tendineve. Nga artriti reumatoid mund të preket çdo kyç. Normalisht, preken të dy anët e trupit, në mënyrë simetrike. Kyçet më shpesh të prekura janë ato të dorës, të fillimit të gishtave, të mesit të gishtave, të shputave të këmbës, të shpatullës, të gjurit, të kyçit të këmbës dhe bërrylit. Në rastet e rënda, mund të preken edhe organe të tjera, si lëkura, sytë, mushkëritë, zemra, enët e gjakut, aparati i tretjes, veshkat dhe sistemi nervor.
Artriti reumatoid: deformime në radiografi.
Artriti reumatoid: deformime në radiografi.

Dëmtimet inflamatore të kyçeve nga artriti reumatoid janë të parikthyeshme. Ato shfaqen më shpejt nga sa mendohej më parë, kur përdoreshin egzaminimet radiografike tradicionale. Diagnoza duhet të përcaktohet sa më shpejt që të jetë e mundur.

E rëndësishme: sa më herët të përcaktohet diagnoza dhe të fillohet mjekimi i artritit reumatoid, aq më e mirë do të jetë ecuria e tij.

Për të vendosur sa më herët diagnozën e tij, që bazohet veçanërisht në të dhënat klinike të pacientit, nevojitet një përvojë e madhe.

Diagnoza e artritit reumatoid vendoset nga mjeku specialist reumatolog, duke u bazuar në:

 • Kriteret e klasifikimit: psh. kriteret e Kolegjit Amerikan të Reumatologjisë
 • Egzaminimet laboratorike, ku përfshihet matja e nivelit në gjak të faktorit reumatoid dhe të antitrupave specifike.
Egzaminimet imazherike, si rezonanca magnetike (MRI) dhe egzaminimi ekografik (me ultratinguj), që përdoren më shpesh për diagnostikimn e hershëm të artritit reumatoid.
Artriti reumatoid: medikamente anti-inflamatore.
Artriti reumatoid: medikamente anti-inflamatore.

Artriti reumatoid shërohet rrallë dhe shkakton shkatërrim gjithnjë e më të rëndësishëm të kyçeve, duke rritur gjithnjë e më shumë shkallën e paaftësisë në popullatë. Për këtë arsye, në ditët e sotme kjo sëmundje trajtohet më herët dhe në mënyrë më agresive, me skema të ndryshme trajtuese.

Medikamentet

Medikamentet e përdorura për trajtimin e artritit reumatoid grupohen në tre kategori:

 • Anti-inflamatorët josteroidienë: veprojnë vetëm mbi simptomat (lehtësojnë dhimbjet dhe shenjat inflamatore). Ato nuk ndikojnë as mbi shkaqet dhe as mbi ecurinë e sëmundjes.
 • Glukokortikosteroidet (preparatet me bazë kortizoni): përdorimi i tyre është i paevitueshëm gjatë krizave akute të sëmundjes, ku ato pakësojnë ndjesinë e djegies. Vitet e fundit është konstatuar edhe veprimi i tyre frenues mbi shkatërrimin e kërceve dhe kockave. Falë këtij veprimi, ato mund të përfshihen në mjekimin bazë të artritit reumatoid.
 • Medikamentet e trajtimit bazë: nuk veprojnë mbi simptomat akute si dhimbjet dhe inflamacioni. Veprimi i tyre shfaqet vetëm pas disa javësh, madje edhe muajsh. Ato ndërhyjnë në përparimin e sëmundjes, dhe kanë për qëllim ta ngadalësojnë këtë proçes, mundësisht ta shërojnë atë. Veprimi i tyre pakëson nevojën e përdorimit të medikamenteve që veprojnë tek simptomat dhe nuk ndikojnë tek shkaqet e sëmundjes, si dhe të preparateve me bazë kortizoni. Medikamentet e trajtimit bazë janë frenuesit e citokinave. Citokinat janë substanca të pranishme në organizëm, që luajnë rol ndërmjetësues midis qelizave që marrin pjesë në përgjigjen inflamatore. Njëra nga citokinat, që është kryesisht e përfshirë në artritin reumatoid është TNF (Faktori i Nekrozës Tumorale). Kohët e fundit disponohen preparate që bllokojnë veprimin e TNF dhe përmirësojnë simptomat e sëmundjes.
 • Sinoviortezis: proçedura e injektimit të medikamenteve anti-inflamatore brenda në artikulacion (në kyç).

Trajtimi fizik

Qëllimi kryesor i trajtimit është ruajtja në maksimum e lëvizshmërisë fizike, madje edhe përmirësimi i cilësisë së jetës së pacientit.Objektiva të tjera janë:

 • Lehtësimi i dhimbjes
 • Parandalimi i deformimeve të kyçeve
 • Ruajtja/përmirësimi i funksionimit të kyçit
 • Ruajtja dhe përmirësimi i forcës dhe rezistencës muskulare

Ergoterapia

Objektivat e saj përshtaten me aktivitetin e sëmundjes (faza akute/faza kronike). Ergoterapia ka për qëllim të ruajë funksionet e nevojshme për aktivitetet e përditshme, për pakësimin e dhimbjeve, parandalimin e deformimit, dhe ruajtjen/rivendosjen e funksionit të duarve.

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Dr. med. Gerhard Emrich

Gerhard Emrich ka studiuar Mjekësi në Vjenë. Ai është një gazetar mjekësor me shumë vite përvojë në shkrime mjekësore.

Dr. med. Daniel Desalmand

Daniel Desalmand ka studiuar Mjekësi në Bern. Pas diplomimit, ai ka patur një përvojë të gjatë klinike në Kirurgji dhe Mjekësi të Brendshme përpara se t'i kushtohej gazetarisë shkencore.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.