logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Kanceri i kockave: tumore malinje të kockave ose metastaza kockore.
Kanceri i kockave: tumore malinje të kockave ose metastaza kockore.

Tumoret që evidentohen në kocka mund të jenë:

 • Tumore që e kanë origjinën në vetë kockën
 • Tumore që e kanë origjinën në palcën e kockave (psh. Leuçemitë)
 • Metastazat kockore (përhapja e një tumori malinj të një organi tjetër në organe të tjera në distancë, ndër të cilat edhe në kocka).

Kanceri i kockave, pra tumori malinj që zhvillohet në kocka, shfaqet relativisht rrallë (në 1-5 raste në 100.000 persona). Diagnostikimi i vonshëm i tij shoqërohet shpesh nga një ecuri jo e favorshme.

Tumoret që zhvillohen në vetë kockën (tumoret kockore parësore):

Format më të përhapura të tumoreve kockore parësore janë: osteosarkoma (sarkoma kockore), kondrosarkoma dhe sarkoma Eving. 

Osteosarkoma dhe sarkoma Eving përfaqësojnë një shtim të qelizave kockore, ndërkohë që kondrosarkoma është një shkatërrim i qelizave kërcore. sarkoma Eving është tumori kockor më i shpeshtë tek fëmijët. Tumoret malinje të kockave shfaqen shpesh në nivelin e gjymtyrëve të poshtme. Shkaku i tyre mbetet ende i paqartë. Personat e prekur nga sëmundja e Pexhet (sëmundje kockore, me shumë gjasa e shkaktuar nga një virus dhe që çon në rritje kockore jonormale dhe keqformime) shfaqin një shkallë më të lartë të rrezikut për të zhvilluar osteosarkomë. Tumori beninj i kërcit kockor tepër rrallë mund të japë kondrosarkomë. Tumoret e kockave, si çdo tumor tjetër, mund të përhapen në organe të tjera, veçanërisht në mushkëri.

Tumoret që e kanë origjinën në palcën e kockave:

Kanceret e gjakut dhe nyjeve limfatike shkaktojnë shumëzim qelizor në nivelin e palcës kockore. Forma më e shpeshtë e tyre janë ato që shkatërrojnë qelizat e sistemit mbrojtës të organizmit, ku përfshihet plazmocitoma ose mieloma e shumëfishtë. Shpesh, këto kancere zhvillohen edhe në organe të tjera, përgjegjëse për formimin e qelizave të gjakut dhe të sistemit mbrojtës.

Metastazat kockore (metastazat e skeletit):

Në këtë rast, tumori parësor gjendet në një organ tjetër dhe, nëpërmjet qarkullimit të gjakut, ka lëshuar metastaza në organet e tjera në distancë, ndër të cilat edhe në kocka. Përgjithësisht, bëhet fjalë për kancerin e gjirit, kancerin e prostatës, kancerin e mushkërisë ose kancerin e gjendrës tiroide. Në të tilla raste, qelizat kanceroze i nxisin qelizat kockore të shumohen ose të shkatërrohen.

 

Fillimisht, kanceri i kockës nuk shkakton shqetësime të veçanta, pra është asimptomatik. Më pas mund të shfaqen:

 • Dhimbje kockore të përhapura
 • Fryrje lokale (në zonën e tumorit), ndonjëherë zmadhim i nyjeve limfatike, veçanërisht në nivelin e belit (ijë).
 • Shenjat e inflamacionit (skuqje, enjtje, nxehtësi lokale). në zonën e tumorit
 • Rënie në peshë
 • Ulje e rendimentit fizik dhe mendor
 • Thyerje spontane ose pas një lëndimi minimal të kockave.
 • Paraliza të mundshme, në rast se tumori është shtrirë në indet përreth.
Kanceri i kockave: tumori i kockave në rreze X.
Kanceri i kockave: tumori i kockave në rreze X.

Diagnoza e kancerit të kockës përcaktohet duke u bazuar në:

Kanceri i kockave: tumoret malinje duhet të hiqen.
Kanceri i kockave: tumoret malinje duhet të hiqen.

Në rastin e metastazave kockore, si dhe të kancereve të gjakut dhe të sistemit limfatik me prekje të kockës, trajtimi kryhet në varësi të sëmundjes kryesore (kancerit parësor).

Në fakt, nëse tek pacienti konstatohen metastaza kockore, trajtimi nuk konsiston më në shërimin e tij, por në përmirësimin e cilësisë së jetës dhe në pakësimin e dhimbjeve.

Radioterapia dhe kimioterapia mund të zvogëlojnë në disa raste madhësinë e metastazave kockore. Në kancerin e kockës, shërimi është i mundur vetëm nëse është diagnostikuar herët, ka shtrirje të kufizuar, dhe nuk ka dhënë ende metastaza. Në rast se kanceri është i avancuar, trajtimi është i tipit paliativ (lehtësues i simptomave), që nuk konsiston në shërimin e sëmundjes, por në ruajtjen e cilësisë së jetës së pacientit. Gjithsesi, pavarësisht nga faktorët e mësipërm, mënyrat e trajtimit janë pjesërisht të njëjta.

Mënyrat e trajtimit të kancerit të kockës janë:

Osteosarkoma: kimioterapi agresive, me kombinimin e disa medikamenteve. Më pas, kryerja e ndërhyrjes kirurgjikale, që ka për qëllim të heqë masën tumorale deri në nivelin e indeve të shëndosha. Kur është e mundur, kirurgu përpiqet të ruajë pa hequr gjymtyrën e prekur. Në rastin më të keq, gjymtyra prihet, Në rast se duhet të hiqen fragmente të mëdha kockore, ato duhet të zëvendësohen nga proteza kockore. Ndërhyrja pasohet nga kimioterapia.

Kondrosarkoma: e vetmja mënyrë trajtimi është ai kirurgjikal. Përdorimi i kimioterapisë, krahas operacionit, nuk konsiderohet efikas.

Sarkoma e Eving: ndryshe nga dy format e tjera të kancerit kockor, kjo formë i përgjigjet mjaft mirë radioterapisë. Përgjithësisht, trajtimi fillohet me kimioterapinë, e shoqëruar nga rrezatimi para operacionit. Ndërhyrja kirurgjikale ka për qëllim të heqë tumorin dhe pasohet nga rrezatimi. Edhe në këtë formë, kirurgu synon ruajtjen e gjymtyrës së prekur.

Në të gjitha format e mësipërme, rekomandohen kontrolle të rregullta tek mjeku specialist onkolog, në mënyrë që të evidentohen rishfaqjet e mundshme të tumorit sa më shpejt që të jetë e mundur.

 

Në rastin e metastazave kockore, ecuria varet nga stadi i zhvillimit të tumorit parësor. Përgjithësisht, nëse pacienti paraqet metastaza kockore, stadi i kanceri parësor është relativisht i avancuar.

Në fakt, tumoret kockore shpesh zbulohen rastësisht, ose kur pacientit i janë shfaqur simptomat, që reflektojnë një stad të avancuar të sëmundjes, ku shërimi i pacientit është i pamundur.

Ndërlikimet e shkaktuara nga tumori kockor:

 • Kur tumori zhvillohet në nivelin e indeve përreth, ai mund të shkaktojë paraliza dhe dhimbje të forta.
 • Thyerjet kockore patologjike

Ndërlikimet e lidhura me operacionin:

 • Infeksionet
 • Gjakderdhjet
 • Dëmtimet e nervave
 • Prerja e gjymtyrës së prekur, pas vëzhgimit të kujdesshëm të shkallës së dëmtimit, gjatë operacionit.
 • Trombozat dhe embolitë.


 

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.