logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Rakitizmi: Sëmundje e kockave për shkak të mungesës së vitaminës D.
Rakitizmi: Sëmundje e kockave për shkak të mungesës së vitaminës D.

Rakitizmi është një sëmundje e kockave, që ndodh në fëmijëri për shkak të mungesës së vitaminës D. Vitamina D prodhohet kryesisht në lëkurë nga rrezet e diellit (rrezatimi ultraviolet), vetëm një pjesë e vogël e saj sigurohet nga ushqimet. Vitamina D rregullon nivelet e kalciumit dhe fosforit në gjak dhe siguron thithjen e këtyre substancave minerale nga kockat. Kjo bën të mundur forcimin dhe stabilizimin e kockave, të cilat fillimisht janë të buta tek foshnjat e vogla. Nëse mungon vitamina D kockat mbeten të buta, gjë që përfundimisht çon në deformim të pakthyeshëm të tyre. Rakitizmi nuk prek vetëm kockat, por edhe proçesin e zhvillimit dhe mineralizimit të dhëmbëve. 

Në ditët e sotme, për shkak të parandalimit të mungesës së vitaminës D në të gjithë botën tek foshnjat deri në 1 vjeç, rastet me rakitizëm janë gjithnjë e më të rralla. Shkaqe të tilla si mungesa e diellit dhe dieta e pabalancuar pothuajse nuk janë më të rëndësishme. Megjithatë, prania e një sëmundjeje që shkakton mungesa në ushqyerje, si psh. sëmundjet kronike të zorrës, mund të shkaktojë rakitizëm. 

Në vendet në zhvillim, ku nuk ka parandalim korrekt, rakitizmi është ende i shpeshtë. Tek të rriturit, mungesa e vitaminës D gjithashtu rezulton në kocka të buta. Në këtë rast flasim për osteomalacinë, gjatë së cilës kockat tashmë të zhvilluara plotësisht demineralizohen (varfërohen nga mineralet) dhe bëhen të buta. Individët e prekur prej saj vuajnë nga dhimbje të përgjithshme të kockave, që shpesh emërtohen gabim si reumatizëm. Mungesa e vitaminës D gjithashtu mund të shtojë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare (të zemrës dhe enëve të gjakut), diabetit, kancerit ose infeksioneve. 

Tek të moshuarit, marrja e mjaftueshme e vitaminës D përmirëson shëndetin e kockave dhe muskujve, duke zvogëluar kështu rrezikun e krisjeve dhe thyerjeve të tyre.

Rakitizmi shkaktohet në përgjithësi nga një mungesë e vitaminës D, e cila si rrjedhojë shkakon edhe mungesë të kalciumit. Ekspozimi i pamjaftueshëm i lëkurës në diell mund të shkaktojë mungesë të vitaminës D. Gjithashtu, një përthithje e dobët e lëndëve ushqyese në aparatin tretës (psh. kur zorrët kanë sëmundje kronike inflamatore, mund të shkaktojë mungesë të vitaminës D. 

Mungesa e fosforit gjithashtu mund të shkaktojë rakitizëm dhe osteomalaci. Fosfori, ashtu si kalciumi, është thelbësor për forcimin e kockave. Mungesa e tij shpesh është pasojë e eleminimit të tepërt të fosforit nga veshkat gjatë sëmundjeve të veshkave. Në raste shumë të rralla, ajo është një sëmundje e trashëgueshme, që shkaktohet nga diabeti i fosforit.

Simptomat e rakitizmit tek fëmijët

Tek të sapolindurit shenjat e para klinike shfaqen në muajin e dytë dhe konsisojnë në axhitim, frikë, djersitje të shprehur (në pjesën e kokës kryesisht). Përveç këtyre, ka një skuqje të lëkurës nga kruarja (pruriginoze) që lidhet me djersitjen, pakësim i masës muskulare në përgjithësi, zbutje e muskujve të barkut (barku i bretkosës) dhe një tendencë për kapsllëk.

Simptomat tipike të rakitizmit tek foshnjat përfshijnë:

 • Kockat e buta
 • Vonesa e mbylljes së fontanelave
 • Shfaqja e gungave në fundin e brinjëve, në kalimin e tyre drejt sternumit, që ngjajnë si gjerdan perlash
 • Mungesa e kalciumit shkakton shtimin e ngacmueshmërisë muskulare, që mund të jetë burimi i deformimeve (harqeve).

Simptoma të tjera, që mund të shfaqen sipas ashpërsisë dhe kohëzgjatjes së rakitizmit, janë:

 1. Deformime të pakthyeshme të kockave (“këmbët e harkuara”, kafka katrore”, deformimi i shtyllës kurrizore)
 2. Çrregullimet e formimit të dhëmbëve – vonesa në daljen e tyre, pakësimi i zmaltit me një prirje më të theksuar për prishje të tyre.

Simptomat e osteomalacisë tek të rriturit janë:

Rritja e kockave tek të rriturit padyshim që ka përfunduar, megjithatë ndodhin transformime të vazhdueshme të tyre. Si rregull i përgjithshëm, shkatërrimi i substancave në kocka kompensohet nga vetë ato. Megjithatë, në rast të mungesës së vitaminës D, substanca e re në kocka mbetet shumë e butë, për shkak të mungesës së mineralizimit.

Simptomat e mëposhtme janë tipike për osteomalacinë:

Në fillim: kemi dhimbje të kockave viscerale, sipas sforcimeve të kryera në të gjithë skeletin, dhe sidomos në shtyllën kurrizore, në kafazin e kraharorit, zonën e legenit dhe kofshëve.

Më pas: shtohet dobësia muskulare, me rënie të masës së muskujve, e shoqëruar me lodhje të shpejtë dhe deformim të kockave.

Brishtësia e theksuar e kockave të buta mund të çojë deri në thyerje të tyre, që quhen “thyerje nga lodhja”, që janë thyerje të vogla spontane pa trauma të drejpërdrejta të tyre.

Deformimi i kockave, formimi i keq i dhëmbëve, dhimbjet, si dhe të dhënat personale të fëmijës që lidhen tipikisht me mungesën e diellit, dietën e pabalancuar, etj, ndihmojnë mjekun për të vendosur diagnozën e rakitizmit.

Diagnoza konfirmohet nga testi i gjakut (përcaktimi i enzimës fosfatazë alkaline, niveli i fosforit dhe kalciumit në gjak) si dhe një radiografi, nga ku dallohet deformimi i kockave. Në raste të një rezultati të pasigurtë mund të merret në konsideratë kryerja e një biopsie të kockave (me një mostër nga indet kockore).

Tek fëmijët e diagnostikuar me rakitizëm nga mungesa e kalciumit si pasojë e mungesës së vitamins D, trajtimi konsiston në marrjen e një doze të lartë të vitaminës D dhe kalciumit. Doza varet nga mosha e fëmijës. Përveç kësaj, duhet të sigurohet marrja korrekte e kalciumit dhe vitaminës D përmes dietës ushqimore. Megjithatë, më i rëndësishmi është ekspozimi ndaj diellit, pasi vitamina D prodhohet më së shumti në këtë mënyrë.

Nëse shkaku i rakitizmit është mungesa e fosforit, rekomandohet marrja e një sasie të mjaftushme fosfori. Mungesa e fosforit shkaktohet rrallë nga marrja e pamjaftueshme e tij nga dieta ushqimore. Në pjesën më të madhe të rasteve ajo vjen nga sëmundjet e veshkave ose nga një dietë e pabalancuar, si në rastin e alkoolistëve.

Për të parandaluar rakitizmin, zakonisht rekomandohet të kalohet kohë e mjaftueshme në ambientin e jashtëm dhe të kryhet aktivitet sportiv.

 • Gjatë marrjes së dozës së vitaminës D, duhet t’i kushtohet vëmendje marrjes në mënyre të saktë, siç është e shpjeguar në fletëpalosjen e mjekimit dhe sipas këshillave të dhëna nga specialistët që sigurojnë informacionin e nevojshëm.
 • Shmangni marrjen e tepërt të vitaminës D, duke e marrë njëkohësisht nga disa burime (psh. duke ngrënë vetëm ushqime që e përmbajnë atë, dhe në të njëjtën kohë merrni edhe mjekimin zëvendësues nga mjeku).
 • Siguroni një dietë të shëndetëshme dhe të ekulibruar sipas piramidës së ushqimit
 • Në sezonin e verës, gjatë periudhës qershor – shtator, personat e shëndetshëm nga mosha 3 deri në 60 vjeç, të cilët ekspozohen rregullisht në rrezet e diellit nuk kanë nevojë ta marrin vitaminën D si shtesë ushqimore, pasi zakonisht është e mjaftueshme sasia që marrin natyralisht nga rrezet e diellit. Në dimër prodhimi vetjak i vitaminës D nuk mjafton për të mbuluar nevojat, si rrjedhojë duhet të sigurohet marrja e vitaminës D përmes ushqimit dhe nga suplementet. Peshqit e yndyrshëm si salmoni, harenga ose skumbri, të brendshmet e bagëtive (si mëlçia, veshka, etj.), qumështi i paskremuar, gjalpi, djathi, vezët janë burimi i vitaminës D.
 • Në të gjitha stinët e vitit, personat e riskuar apo që kanë mungesë të vitaminës D (ku më të prekurit janë fëmijët dhe të moshuarit) kanë nevojë për plotësimin e saj nëpërmjet suplementeve.

Një ndër rekomandimet aktuale që duhet të zbatohet më me përpikmëri:

Foshnjat deri në 1 vjeç rekomandohet ta marrin vitaminën D në formën e pikave, në dozën 400 UI në ditë.

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.