logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Aknet: ndërtimi i lëkurës.
Mediscope
Aknet: ndërtimi i lëkurës.

Aknet janë një problem tepër i shpeshtë i lëkurës, që mund të shfaqet nga mesi dhe fundi i periudhës së pubertetit. Ndodh që prej tyre të vuajnë edhe femrat mbi 40 vjeç.

Çrregullimet e keratinizimit (forcimit) të folikujve të qimeve shkaktojnë ndryshime inflamatore të lëkurës, që mund të shfaqen në formën e puçrrave të vogla, me ose pa qelb. Zonat e lëkurës që preken më shpesh janë fytyra, shpina, shpatullat dhe pjesa e dekoltesë. 

Në varësi të shkallës së zhvillimit, aknet lënë shenja në lëkurë, të cilat përbëjnë për individin një problem psiko-social që nuk mund të nënvlerësohet. Shërimi i tyre është përgjithësisht i vështirë edhe nën trajtim. Personat me akne duhet të trajtohen nga mjeku specialist dermatolog pa pritur që problemi të kalojë vetë.

Përparimi i akneve.
Përparimi i akneve.

Aknet përfaqësojnë një sëmundje pjesërisht gjenetike. Pra, shfaqja e tyre është edhe e trashëgueshme. Nëse nga aknet kanë vuajtur të dy prindërit, mundësia që fëmija i tyre të vuajë të njëjtën gjë gjatë pubertetit është mbi 50%.

Gjatë pubertetit, prodhimi i hormoneve seksuale mashkullore (androgjeneve) rritet, si tek meshkujt dhe tek femrat. Kjo çon në rritjen e prodhimit të një substance yndyrore (të quajtur sebum) nga gjendrat dhjamore të lëkurës, dhe në  çrregullime të keratinizimit të folikujve të qimes. Kjo gjë ndodh pasi kjo lëndë e sekretuar me shumicë nuk shkarkohet dot në folikuj, për shkak të ngushtimit të kanalit të derdhjes së saj.  
 
Shkaqet e tjera të akneve:

 • Obeziteti dhe/ose trashja (hipertrofia) e indit dhjamor.
 • Rezistenca ndaj insulinës (mungesa e ndjeshmërisë ndaj veprimit të saj).
 • Rritja e nivelit të hormoneve mashkullore, që reflektohet me mashkullinizimin e femrës.
 • Lidhur me ushqyerjen, disa studime të kohëve të fundit nuk kanë konfirmuar ndonjë lidhje ndërmjet ushqimeve specifike dhe formimit të akneve, madje as për ushqimet e yndyrshme, pikante dhe çokollatat.
 • Këto studime kanë treguar se në zhvillimin e akneve luan rol edhe sistemi imunitar.

Përgjithësisht, pacienti me akne karakterizohet nga:

 • Formimi i puçrrave, me ose pa qelb, me ngjyrë të çelët ose të errët, kryesisht në fytyrë, por mund të shfaqen edhe në gjoks dhe në shpinë.
 • Mbetja e cikatriceve (shenjave) në lëkurë
 • Përmirësimi i simptomave pas ekspozimit në diell.
 • Tek rreth një e katërta e femrave të reja, konstatohet një përmirësim ose përkeqësim i akneve gjatë menstruacioneve.   

Disa forma të rënda të akneve janë tepër problematike nga ana estetike, duke krijuar një gjendje vërtet stresante në aspektin psiko-social.

Fenomeni i akneve, veçanërisht kur është i shprehur, duhet të konsultohet nga një mjek specialist dermatolog. Shkalla e zhvillimit të aknes përcaktohet në varësi të elementeve të ndryshme akneike të pranishme në lëkurë.

Përveç kësaj, mjeku duhet të informohet lidhur me praninë e akneve në pjesëtarë të tjerë të familjes. Gjithashtu, mjeku duhet të vlerësojë edhe ndikimin e faktorëve të jashtëm, si profesioni apo marrja e medikamenteve të ndryshme, që mund të kenë efekt përkeqësues mbi aknet.

Trajtimi i akneve me medikamente.
Trajtimi i akneve me medikamente.

Trajtimi i akneve ka për qëllim të përmirësojë simptomat dhe ndikimin e këtij fenomeni  mbi gjendjen psiko-sociale të personit të prekur.

Ai duhet të vazhdojë për të paktën 6 javë, përpara se të vendoset për ndryshimin e trajtimit ose ndërprerjen e tij.
 
Trajtimi i akneve konsiderohet efikas nëse arrihet shërimi i puçrrave përpara se të formohen cikatricet (shenjat). Ai konsiston në trajtimin e mbiprodhimit të sebumit, çrregullimeve të keratinizimit të folikujve të qimes dhe infeksionit bakterial. Strategjia e trajtimit të akneve përfshin: trajtimin lokal, trajtimin e përgjithshëm (sistemik) dhe trajtimin e cikatriceve.

Trajtimi lokal

 • Fillimi i efektit të trajtimit lokal konstatohet rreth 4 javë pas fillimit të tij.
 • Trajtimi lokal realizohet nëpërmjet produkteve që kanë efekt kundër mikrobeve dhe inflamacionit, si retinoidet, antibiotikët, peroksidi i benzoilit,etj.
 • Gjatë zgjedhjes së trajtimit lokal kundër akneve, më i favorshëm konsiderohet kombinimi i disa medikamenteve, në mënyrë që të veprohet në të njëjtën kohë mbi faktorët e ndryshëm përgjegjës të aknesë.

Trajtimi i përgjithshëm (sistemik)

 • Ky trajtim përdoret në rastet kur trajtimi lokal rezulton i pamjaftueshëm, kur stresi psiqik i pacientit është i rëndësishëm, ose kur dyshohet për akne të rëndë (në rastet kur ajo shfaqet shumë herët).
 • Zgjedhja e medikamentit që do të përdoret varet nga shkalla e akneve, efekti i trajtimeve të kaluara dhe gjendja individuale e pacientit.
 • Trajtimi sistemik konsiston në përdorimin e medikamenteve të tilla, si: antibiotikët dhe /ose izotretinoina. Kjo e fundit ka efekte të padëshiruara si: tharja e buzëve dhe e lëkurës në përgjithësi, gjakderdhje nga hunda,etj.

Çfarë mund të bëjmë vetë?

Sa herë që lëkura paraqet probleme të tipit të akneve, është e domsodoshme të respektohen rregullat e mëposhtne:

 • Të evitohet prekja e shpeshtë e puçrrave dhe të mos tentohet shtypja e tyre me thonj, pasi mund t’i acarojë ato dhe të lërë cikatrice (shenjë) në lëkurë.
 • Të mos përdoret krem hidratues, mbrojtës ndaj diellit ose i tipit kozmetik me përbërje të yndyrshme, pasi këto produkte mund të bllokojnë edhe më shumë poret e lëkurës dhe të përkeqësojnë aknenë.
 • Edhe pse dielli e qetëson aknenë për një periudhë të shkurtër kohore, ai e rëndon atë në vazhdimësi. Veç kësaj, dielli përfaqëson një burim të mundshëm të kancerit të lëkurës.
 • Të evitohen ambientet me lagështirë.
 • Të evitohet uji me klor për larjen e lëkurës
 • Të kryhen proçedurat e trajtimit të fytyrës nga persona të specializuar (estetistë)
 • Në rastin e aknesë së lehtë, produktet e pastrimit dhe të kujdesit për lëkurën mund të përdoren pa rekomandimin e mjekut.
 • Ushqyerja nuk rezulton se ndikon  në formimin e akneve. Gjithsesi, çdo ndryshim i aspektit të puçrrave, që dyshohet se ka lidhje me ushqimin, duhet të konsultohet menjëherë me mjekun specialist dermatolog.

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.