logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Ekzaminimi i prostatës: Palpacioni i prostatës
Ekzaminimi i prostatës: Palpacioni i prostatës

Çfarë është ekzaminimi i prostatës?

Ekzaminimi i prostatës është një proçedurë mjekësore, gjatë së cilës sipërfaqja e prostatës (gjëndra e prostatës) palpohet (preket) me gishtin tregues që futet nëpërmjet rektumit (pjesës fundore të zorrës së trashë). Ky ekzaminim bën të mundur vlerësimin e madhësisë dhe fortësisë së prostatës, dhe vlerëson nëse ka hipertrofi beninje të prostatës ose shenja të kancerit të prostatës. Ekzaminimi i prostatës nëpërmjet palpacionit plotësohet me testin e PSA.

Ekzaminimi i prostatës i takon fushës së Urologjisë, Mjekësisë së përgjithshme dhe Mjekësisë së brendshme.

A kërkon ky ekzaminim ndonjë përgatitje të veçantë?

Ekzaminimi i prostatës mund të kryhet pa asnjë përgatitje të veçantë.

Çfarë duhet të sqarohet para ekzaminimit?

Asgjë e veçantë nuk duhet të sqarohet para ekzaminimit të prostatës.

Si kryhet një ekzaminim i prostatës?

Palpacioni i prostatës përmes rektumit është një ekzaminim i thjeshtë, që zgjat më pak se 1 minutë.

  • Pacienti shtrihet në njërën anë në një tavolinë ekzaminimi, me këmbët e mbledhura.
  • Duke përdorur doreza me një përdorim, mjeku fut me shumë kujdes në rektum, nëpërmjet anusit, gishtin tregues të lyer paraprakisht me një xhel lubrifikues.
  • Palpohet (preket) rektumi me gisht, me lëvizje rrethore për të zbuluar anomali të mundshme të tij (shih: Tushe rektale).
  • Pastaj, preket prostata për të evidentuar ndryshime të mundshme patologjike të saj.
  • Nëse ekzaminimi i prostatës tregon ndonjë anomali të prostatës, ose PSA del e lartë, nevojiten ekzaminime të tjera për vlerësim të mëtejshëm (ekografia e prostatës, biopsia e prostatës).

Kur nevojitet ekzaminimi i prostatës?

Palpacioni i prostatës konsiderohet treguesi i parë i një ndryshimi të mundshëm në prostatë, dhe shërben për të parandaluar kancerin e prostatës. Nga mosha 45 vjeçare, meshkujt duhet të konsultohen një herë në vit nga mjeku specialist urolog, për ekzaminimin e prostatës.

Arsyet e zakonshme për kryerjen e ekzaminimit të prostatës janë:

A paraqet ekzaminimi i prostatës rreziqe apo efekte të padëshiruara?

Ky ekzaminim është i sigurt. Megjithëse shpesh perceptohet si i dhimbshëm dhe i pakëndshëm, zakonisht nuk është i dhimbshëm. Dhimbjet janë të mundshme vetëm në rast të inflamacionit të prostatës.

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.