logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Hidrocela: grumbullimi i likidit në zonën përreth testikulit.
Hidrocela: grumbullimi i likidit në zonën përreth testikulit.

Hidrocela përfaqëson grumbullimin e likidit në zonën përreth testikulit (testit), që shkakton enjtjen e skrotumit (mbajtëses së testeve). Ajo mund të zhvillohet në stadin embrional (hidrocela e lindur) ose më vonë gjatë jetës (hidrocela e fituar). Meshkujt paraqesin një shkallë më të lartë të rrezikut për të zhvilluar hidrocelë pas moshës 45 vjeç, për shkak të inflamacioneve të shpeshta ose traumave në këtë zonë.
 
Normalisht, testet zbresin nga zgavra e barkut për në qesen e tyre skrotale në momentin e lindjes, në një kanal të vogël (kanali peritoneo-vaginal), i cili mbyllet para ose pas lindjes.

Nëse ky kanal vazhdon të egzistojë, në testikul mund të zbresë dhe të grumbullohet likid, duke  shkaktuar enjtjen e tij. Hidrocela e lindur  është më shpesh e dyanshme dhe zhduket spontanisht gjatë muajve të parë të jetës. Nëse kanali nuk mbyllet fare ose mbyllet pjesërisht, mund të formohet një hernie inguinale (futja e përmbajtjes së zgavrës së barkut në kanalin inguinal).

Shkaqet e hidrocelës janë të shumta:

  • Egzistenca (mosmbyllja e plotë) e kanalit peritoneo-vaginal (shih më sipër)
  • Inflamacionet e testikujve ose inflamacionet e epididimusit, që është një kanal i gjatë dhe i lakuar që gjendet në pjesën e pasme të secilit testikul (forma të fituara).
  • Traumat, të tilla si gjuajtjet ose goditjet  në zonën e skrotumit (formë e fituar).
  • Shkaqe të panjohura

Pacienti me hidrocelë paraqet:

  • Zmadhim të njërit ose të dy testikujve.
  • Nëse ky zmadhim është i rëndësishëm, mund të shfaqen simptoma në pozicionin ndenjur ose gjatë ecjes.

Diagnoza e hidrocelës bazohet në:

  • Historinë e detajuar të sëmundjes
  • Simptomat e pacientit
  • Egzaminimin e kujdesshëm nëpërmjet prekjes (palpacioni) së testikulit (ose testikujve) të zmadhuar.
  • Ekografinë e testikujve, që bën të mundur vlerësimin e strukturës në brendësi të tyre, dhe  konfirmon nëse bëhet fjalë për një hidrocelë, një hernie inguinale apo një varikocelë (zgjerim i venave  në testikuj).
Hidrocela: në varësi të madhësisë, edhe ndërhyrje kirurgjikale.
Hidrocela: në varësi të madhësisë, edhe ndërhyrje kirurgjikale.

Tek fëmijët e vegjël, hidrocela zhduket përgjithësisht gjatë vitit të parë të jetës.

Thithja e likidit të hidrocelës me shiringë (punksioni) nuk këshillohet, për shkak të rrezikut të infeksionit dhe të rishfaqjes së mundshme pas kësaj proçedure.

Tek personat e rritur, trajtimi varet nga madhësia e hidrocelës dhe simptomat e saj. Në varësi të këtyre faktorëve, mund të jetë e nevojshme ndërhyrja kirurgjikale. Ajo konsiston në hapjen e skrotumit, thithjen e likidit dhe  mbylljen e kanalit komunikues ndërmjet zgavrës së barkut dhe skrotumit. Më pas, likidi i thithur analizohet për praninë e mundshme të bakterieve ose qelizave kanceroze në të.

Pas ndërhyrjes kirurgjikale, mund të shfaqen gjakrrjedhje të vogla në brendësi (hematoma), të cilat mund të trajtohen me kompresa me akull dhe të zhduken pas disa ditësh. Në disa raste mund të shfaqen inflamacione të testikujve ose epididimusit, si dhe  përsëritje e hidrocelës (forma kronike e saj).

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.