logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Ekografia e gjirit: ekzaminim i gjirit me ultratinguj.
Ekografia e gjirit: ekzaminim i gjirit me ultratinguj.

Çfarë është ekografia e gjirit?

Ekografia e gjirit është një ekzaminim imazherik i gjirit, që konsiderohet tepër i rëndësishëm, krahas vetëkontrollit të gjirit dhe mamografisë. Duhet theksuar se ekografia nuk mund ta zëvendësojë mamografinë.

Me anë të ekografisë mund të ekzaminohet mirë struktura e indit të gjirit, sidomos tek gratë në moshë të re, të cilat kanë strukturë të dendur të gjirit. Me anë të mamografisë është e vështirë që të identifikohen ndryshimet në një strukturë të tillë. Me anë të ekografisë mund të identifikohen veçanërisht kistet (qese të mbushura me likid) dhe të bëhet dallimi i tyre nga tumoret. Krahasuar me ekon e gjirit, mamografia mund të identifikojë më mirë formacionet e mikrokalcifikuara të cilat janë të dyshimta për tumor. Me anë të ekografisë mund të ekzaminohen edhe nyjet e dyshimta nën sqetull. Përveç diagnostikimit, një funksion tjetër i ekografisë është edhe punksioni i nyjeve limfatike të dyshimta, gjithmonë nën drejtimin e ekografisë për saktësi maksimale.

Ekografia e gjirit është plotësisht e padhimbshme dhe pa rrezatim, për pasojë me të mund të ekzaminohen edhe gratë shtatzëna, madje të përsëriten ekzaminimet sa herë të jetë e nevojshme.

Ekografia e gjirit është një ekzaminim i shërbimit të Gjinekologjisë.

A është e nevojshme përgatitja e pacientes para ekzaminimit?

Ekografia e gjirit këshillohet të bëhet në javën e dytë të ciklit menstrual, pra rreth një javë pas ardhjes së menstruacioneve. Në këtë fazë të ciklit, gjendrat e gjirit janë më të relaksuara dhe për pasojë përftohet një imazh më i qartë dhe cilësisht më i mirë. Nuk ka nevojë për ndonjë parapërgatitje tjetër.

Çfarë sqarimi është i nevojshëm para ekzaminimit?

Nuk është i nevojshëm ndonjë sqarim përpara këtij ekzaminimi.

Si bëhet ekografia e gjirit?

Ekzaminimi kryhet me pacienten në pozicion të relaksuar, shtrirë në shpinë. Fillimisht aplikohet xheli në lëkurë dhe më pas vendoset sonda e aparatit. Ekzaminuesi e lëviz sondën para - prapa në mënyrë që të shohë imazhin e dëshiruar në monitor, të vlerësojë dhe të masë strukturat përkatëse. Përveç kësaj, imazhet dixhitale të përftuara mund të ruhen për përcaktimin e diagnozës. Të dy gjinjtë vëzhgohen në mënyrë sistematike, njëri pas tjetrit. Ekografia e gjirit është tërësisht e padhimbshme dhe zgjat rreth 10 minuta.

Kur këshillohet të bëhet ekografia e gjirit?

Ekografia e gjirit shërben për sqarimin e ankesave apo dyshimeve në lidhje me sëmundjet e gjirit, por mbi të gjitha për depistimin e hershëm të kancerit të gjirit. Ky ekzaminim është plotësues, krahas mamografisë.

Arsyet më të shpeshta që kërkojnë kryerjen e mamografisë janë:

  • Zbulimi i ndonjë nodusi të dyshimtë ose të fortë gjatë vetëkontrollit që ka bërë pacientja, apo që ka zbuluar mjeku gjatë palpimit (prekjes) të gjirit.
  • Mamografi e gjirit pa një konkluzion të qartë, mbi të gjitha tek gratë e reja me strukturë dense të gjirit
  • Dhimbje të pashpjegueshme ose ndryshime të lëkurës (gropëzime, tërheqje të lëkurës, cikatrizime të gjirit)
  • Rrjedhje të sekrecioneve nga thithi i gjirit
  • Kiste të gjirit
  • Zmadhim i nyjeve limfatike nën sqetull
  • Rrezik i lartë për zhvillim të kancerit të gjirit (psh. nëse ka familjarë të prekur nga kanceri, apo nëse ka kryer ndërhyrje kirurgjikale për heqjen e një tumori beninj në gji)
  • Dhimbje të gjirit (Mastodini) në femrat nën 30 vjeç
  • Punksion i gjirit nën drejtimin e ekografisë në rast të noduseve (kokrrave) të dyshimta.

A paraqet rreziqe apo efekte të padëshiruara ky ekzaminim?

Ky ekzaminim është tërësisht i padhimbshëm, pa rreziqe dhe pa ekspozim ndaj rrezatimit.

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.