logo
Përgatitur dhe përshtatur nga sprechzimmer.ch.
Kontribuesit (Dr. med. Fritz GrossenbacherDoris ZumbühlDr. Yllka Themeli)
Testi i trefishtë: test gjaku për të zbuluar shkallën e rriskut të fetusit për anomali kromozomike
Testi i trefishtë: test gjaku për të zbuluar shkallën e rriskut të fetusit për anomali kromozomike

Çfarë është testi i trefishtë?

Testi i trefishtë është një ekzaminim laboratorik që kryhet në fillim të shtatzënisë, për të vlerësuar rrezikun e mundshëm të një anomalie kromozomike tek fëmija, dhe kryesisht për rrezikun e trisomisë 21 (sindromi Down). Testi kryhet nga një mostër gjaku e nënës, dhe mund të realizohet nga java 16-18 të shtatzënisë. Megjithatë, ky test tashmë përdoret rrallë sepse rëndësia e tij është e kufizuar. Një test jonormal nuk është dëshmi e besueshme e sindromës Down dhe anasjelltas, një test normal nuk garanton që fëmija do të lindë pa probleme.

Testi i trefishtë është një ekzaminim i diagnostikimit prenatal (në fillim të shtatzënisë).

A kërkon ky ekzaminim ndonjë përgatitje të veçantë?

Testi i trefishtë mund të kryhet pa ndonjë përgatitje të veçantë.

Çfarë duhet të sqarohet para këtij ekzaminimi?

Përgjithësisht, para testit të trefishtë kryhet një ekografi e shtatzënisë. Mosha e gruas shtatzënë dhe mosha e shtatzënisë gjithashtu luajnë një rol në përcaktimin e rrezikut.

Si realizohet testi i trefishtë?

Për të kryer testin e trefishtë, është e nevojshme vetëm marrja e një kampioni të gjakut në venën e krahut të nënës. Në laborator, në këtë kampion përcaktohen tre vlera specifike të gjakut (AFP, estriol, HCG), nga ku emërtohet edhe testi (testi AFP, testi i trefishtë). Nga mosha e gruas shtatzënë, mosha e shtatzënisë dhe rezultati i testit të gjakut, kompjuteri llogarit rrezikun e pranisë së një sindromi Down.

Kur përdoret testi i trefishtë?

Testi përdoret për të vlerësuar rrezikun e mundshëm të anomalive të caktuara kromozomale tek fëmija i palindur, veçanërisht më të shpeshtën e tyre, trisominë 21 (sindromi Down).

A paraqet ky test rreziqe ose efekte të padëshiruara?

Testi i trefishtë nuk shoqërohet me ndonjë rrezik për nënën ose fëmijën, sepse analizohet vetëm gjaku i nënës.

Dr. med. Fritz Grossenbacher

Fritz Grossenbacher ka studiuar Mjekësi në Bern. Ai zotëron një master në Edukim Mjekësor (Medical Education) nga universitet e Bernës dhe Çikagos dhe një Çertifikatë në "Teaching Evidence based Medicine" nga Qendra e Mbretërisë së Bashkuar Cochrane në Oksford.

Doris Zumbühl

Doris Zumbühl është një asistente klinike e diplomuar në Mjekësi. Ajo ka kryer disa kurse trajnimi te avancuara në gazetari, IT dhe përpunim grafik.

Dr. Yllka Themeli

Yllka Themeli ka studiuar Mjekësi të përgjithshme në Tiranë. Është specializuar në Endokrinologji, fushë në të cilën ka kryer edhe studimet pasuniversitare, si Masterin dhe Doktoraturën. Prej 18 vitesh specialiste Endokrinologe dhe njëkohësisht Pedagoge në Universitetin e Mjekësisë së Tiranës.